Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Αντιδράσεις με την απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα να αφήσουν ελεύθερο τον γνωστό ποινικολόγο

Δημοσιεύθηκε

στις

Η συγκλονιστική υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με πρωταγωνιστή γνωστό δικηγόρο και θύμα την 37χρονη σύζυγό του, συνεχίζει να απασχολεί την κοινή γνώμη.

Ο σάλος που ξέσπασε όταν το περιστατικό ήρθε στο φως δεν έχει καταλαγιάσει. Αντίθετα, τροφοδοτήθηκε από την ομόφωνη απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα να αφήσουν ελεύθερο με περιοριστικούς όρους τον γνωστό ποινικολόγο – μια απόφαση που ακολούθως βρέθηκε στο στόχαστρο του Αρείου Πάγου.

Ο ποινικολόγος αφέθηκε ελεύθερος παρά τον κακουργηματικό χαρακτήρα και την ιδιαίτερη βαρύτητα της πράξης που καθ’ ομολογία τέλεσε. Η εν λόγω απόφαση προκάλεσε ερωτηματικά και αντιδράσεις, με αρκετούς να ισχυρίζονται ότι, αν ο θύτης δεν ήταν αναγνωρίσιμο πρόσωπο, η προφυλάκιση θα ήταν βέβαιη.

Η «ηχηρή» παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα να αφήσουν ελεύθερο με όρους τον δικηγόρο. πολλοί ήταν εκείνοι που μίλησαν για δυο μέτρα και δυο σταθμά στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Λίγα λεπτά αργότερα σαν «βόμβα» έσκασε η παρέμβαση της προέδρου και της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάππα και Γεωργίας Αδειλίνη, αντιστοίχως, οι οποίες και διέταξαν πειθαρχικό έλεγχο σε βάρος ανακρίτριας και του εισαγγελέα που χειρίστηκαν την υπόθεση για ενδεχόμενες πειθαρχικές τους ευθύνες.

Μετά την παρέμβαση αυτή, οι δυο δικαστικοί λειτουργοί θα πρέπει να εξηγήσουν τους λόγους που τους οδήγησαν στην μη προφυλάκιση του κατηγορούμενου, γιατί δηλαδή τον άφησαν ελεύθερο παρά τον κακουργηματικό χαρακτήρα και την ιδιαίτερη βαρύτητα της πράξης που καθ’ ομολογία τέλεσε.

Η εκκίνηση της πειθαρχικής διαδικασίας από την ηγεσία του Αρείου Πάγου είχε πάντως και μια άλλη «ανάγνωση», καθώς δεν ήταν λίγοι οι νομικοί που εξέφρασαν την άποψη ότι πρόκειται για παρέμβαση στη ελεύθερη δικανική κρίση των δικαστών που χειρίστηκαν την υπόθεση αλλά και για «μήνυμα» προς τους δικαστές εκείνους που θα χειριστούν στο μέλλον παρόμοιες υποθέσεις.

Οι πρώτες πληροφορίες που έχουν μέχρι στιγμής γίνει γνωστές για το σκεπτικό πάνω στο οποίο «πάτησε» η απόφαση για μη προφυλάκιση του δικηγόρου, αναφέρουν πως κομβικής σημασίας ήταν η κατάθεση της δικηγόρου, η οποία είπε στην ανακρίτρια ο σύζυγός της δεν την είχε χτυπήσει ποτέ ξανά στο χρόνια του έγγαμου βίου τους. Ωστόσο, στην κατάθεσή της η 37χρονη γυναίκα είπε και κάτι ακόμη, ενδεικτικό του φόβου του οποίου ένιωσε. Όπως ανάφερε ο αστυνομικός που μετέβη στη κλινική που τη μετέφερε ο κατηγορούμενος επέμενε να καταθέσει εκείνη τη στιγμή. «Του είπα να γράψει ότι έπεσα από τις σκάλες και ζήτησα να μου δώσουν κουμπί πανικού, έτσι ώστε να αντιληφθούν οι αστυνομικοί τι είχε συμβεί αλλά όχι ο άντρας μου, φοβούμενη μήπως κάποιος τον ειδοποιήσει και φύγει από το νοσοκομείο. Για τον ίδιο λόγο στην κατάθεσή μου στους αστυνομικούς είπα ότι δεν επιθυμώ εξέταση από ιατροδικαστή» κατέθεσε χαρακτηριστικά η δικηγόρος με τα λόγια της αυτά να αποτυπώνουν πλήρως το καθεστώς τρόμου στο οποίο βρέθηκε.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ