Connect with us

Επιχειρήσεις

Αριθμός ρεκόρ στις ενάρξεις επιχειρηματικής δραστηριότητας το πρώτο 6μηνο

Published

on

Δυναμική επιστροφή κάνουν οι επιχειρήσεις στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην οικονομία, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία εξαμήνου του ΓΕΜΗ καταγράφεται αριθμός ρεκόρ – σε σχέση με τα τελευταία χρόνια – στις ενάρξεις επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ συγκρατείται η πορεία των διαγραφών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 14 Ιουλίου εκκίνησαν 32.531 επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν εκκινήσει 27.190 επιχειρηματικές δραστηριότητες και στον αντίποδα, το ίδιο διάστημα, οι επιχειρήσεις που εμφανίζονται να είναι σε πτώχευση, διακοπή (Δ.Ο.Υ.), λύση – εκκαθάριση, υπό εκκαθάριση, διαδικασία συνδιαλλαγής, διαγραφή, διαγραφή λόγω συγχώνευσης, αναγκαστική διαχείριση και διαγραφή λόγω διάσπασης είναι 7.541, όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι ήταν 8.708.

Επιχειρηματικότητα με κίνητρο την αξιοποίηση ευκαιριών

Από τη σύγκριση των στοιχείων φαίνεται ότι φέτος υπάρχει δυναμισμός στην έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας ενώ όπως σημειώνει η πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου, σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εντυπωσιακή άνοδο που καταγράφεται στις εγγραφές επιχειρήσεων σε σχέση με τις διαγραφές, «ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των νέων συστάσεων δεν αφορά ατομικές επιχειρήσεις, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα. Πρόκειται για ένα στοιχείο που σηματοδοτεί τη σταδιακή μετάβαση από την επιχειρηματικότητα ανάγκης στην επιχειρηματικότητα με κίνητρο την αξιοποίηση ευκαιριών».

Συγκεκριμένα η κυρία Κουνενάκη – Εφραίμογλου δήλωσε: «Τα μέτρα τα οποία έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια, ως αντιστάθμισμα των αρνητικών συνεπειών αλλεπάλληλων κρίσεων στην ελληνική οικονομία, αλλά και η εμπειρία των επιχειρηματιών από τα χρόνια της κρίσης, έχουν δημιουργήσει συνθήκες ώστε οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανθεκτικές σε εξωτερικές επιδράσεις. Το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας έχουν δημιουργηθεί από την αρχή του έτους 4.424 νέες επιχειρήσεις – έναντι 1.546 που έκλεισαν – δείχνει αυξημένη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και διάθεση ανάληψης νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Ως ΕΒΕΑ ενισχύουμε αυτή τη δυναμική, υποστηρίζοντας νέες επιχειρήσεις στο ξεκίνημά τους, μέσω της Θερμοκοιτίδας μας, παρέχοντας δυνατότητες ενημέρωσης και εκπαίδευσης στα μέλη μας, καθώς και ευκαιρίες δικτύωσης και διείσδυσης σε αγορές του εξωτερικού, με πλήθος εμπορικών αποστολών.

Εξίσου ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των νέων συστάσεων που δεν αφορά ατομικές επιχειρήσεις, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα. Πρόκειται για ένα στοιχείο που σηματοδοτεί τη σταδιακή μετάβαση από την επιχειρηματικότητα ανάγκης στην επιχειρηματικότητα με κίνητρο την αξιοποίηση ευκαιριών. Όσο περισσότερο η τάση αυτή εδραιώνεται, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος για την οικονομία και την απασχόληση».

Η επιχειρηματικότητα επιστρέφει δυναμικά

Οι επιχειρήσεις όχι μόνο άντεξαν, το προηγούμενο διάστημα, αλλά επιστρέφουν δυναμικά όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του εξαμήνου του ΓΕΜΗ που διατηρεί το ΕΒΕΠ, όπως σημειώνει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης.

Ο κ. Κορκίδης επεσήμανε ότι: «Οι επιχειρήσεις άντεξαν σε μία περίοδο ρευστού οικονομικού κλίματος που διαμόρφωσαν οι παράμετροι του ενεργειακού κόστους ως απότοκου της επανεκκίνησης μετά την υγειονομική κρίση, αλλά και ενός πολέμου στην Ευρώπη που συνεχίζεται. Και όχι μόνο άντεξαν, αλλά επιστρέφουν δυναμικά στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του εξαμήνου του ΓΕΜΗ που διατηρεί το ΕΒΕΠ από την 1-1-2023 έως και 30-6-2023 το ισοζύγιο εγγραφών διαγραφών διατηρεί ισχυρό θετικό πρόσημο με τις ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ και ΑE να εμφανίζουν το μεγαλύτερο αριθμό εγγραφών. Ειδικότερα στο εμπορικό τμήμα ενεγράφησαν 309 επιχειρήσεις και διεγράφησαν 82, στο μεταποιητικό τμήμα ενεγράφησαν 102 και διεγράφησαν 26, στις υπηρεσίες ενεγράφησαν 337 και διεγράφησαν 49. Επι συνόλου ενεγράφησαν 771 επιχειρήσεις και διεγράφησαν 160».

Υπάρχουν και οι επιχειρήσεις-«ζόμπι»

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και επίτιμος διδάκτωρ ΠΑ.ΠΕΙ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σημειώνει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι: «Μπορεί να ακούγεται εντυπωσιακό ότι -όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΓΕΜΗ- υπάρχουν φέτος περισσότερες ενάρξεις επιχειρηματικής δραστηριότητας συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, όμως υπάρχουν φορές που οι αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια.

Από τη μία έχουμε κάποιες ενάρξεις επιχειρήσεων που έγιναν, όχι όμως λόγω της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος αλλά σε μία προσπάθεια κάποιων ανθρώπων να έχουν μία απασχόληση που θα τους αποφέρει ένα εισόδημα. Για αυτό και βλέπουμε να ανοίγουν πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν 1-2 ανθρώπους οι οποίο συνήθως ανήκουν στο οικογενειακό περιβάλλον του επιχειρηματία.

Το σημαντικότερο όμως- όπως και το πλέον ανησυχητικό- είναι ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις-“ζόμπι”. Δηλαδή επιχειρήσεις που αν και φαίνονται στα στοιχεία ότι βρίσκονται σε λειτουργία, ουσιαστικά έχουν σταματήσει τη δραστηριότητα τους. Και αυτό το παράδοξο συμβαίνει γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το κόστος που απαιτεί το κλείσιμο μίας επιχείρησης.

Μέλημά μας λοιπόν πρέπει να είναι το ξεκαθάρισμα του τοπίου στο επιχειρείν και η ουσιαστική ενίσχυση των επιχειρήσεων που βρίσκονται ένα βήμα πριν από το “λουκέτο”. Οφείλουμε να προσπαθήσουμε να σώσουμε όσες περισσότερες μπορούμε και να τις βοηθήσουμε να αναπτυχθούν και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με εφαρμογή μίας ρύθμισης του συνόλου των οφειλών και με ενίσχυση της ρευστότητας τους καθώς η πλειονότητα των ΜμΕ παραμένει αποκλεισμένη από τον τραπεζικό δανεισμό και από τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ».

Αύξηση στις ενάρξεις βιοτεχνικών παραγωγικών κλάδων, παραδοσιακών και σύγχρονων

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλος Ραβάνης, σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το θετικό ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών σε μεταποίηση, βιοτεχνία και τεχνικά επαγγέλματα ότι: «Την τελευταία διετία, πρέπει να δεχθούμε ότι ομαλοποιείται σταδιακά, η κατάσταση στο «επιχειρείν». Σαν Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, δεν είμαστε απαισιόδοξοι, ούτε κινδυνολογούμε. Ωστόσο τονίζουμε σταθερά, ότι οφείλουμε στα μέλη μας, να διεκδικούμε και να προτείνουμε συνεχώς λύσεις, για την ανακούφιση και ανάκαμψη στην αγορά.

Η παραγωγική βάση της οικονομίας, που είναι η μικρομεσαία επιχείρηση, πρέπει να έχει προτεραιότητα στα μέτρα στήριξης. Αυτός είναι και ο άξονας, με βάση τον οποίο θα συζητήσουμε με τους συναρμόδιους για θέματα επιχειρήσεων, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τα στοιχεία των εγγραφών νέων επιχειρήσεων, βιοτεχνικού χαρακτήρα, δείχνουν μια τάση αυξητική και παράλληλα, δείχνει να συγκρατείται η πορεία των διαγραφών. Γεγονός, με ιδιαίτερη σημασία για το επιμελητήριό μας, που είναι ο “φυσικός χώρος” των βιοτεχνικών, μεταποιητικών επιχειρήσεων και των τεχνικών επαγγελμάτων και αισιόδοξο το στοιχείο, ότι τα αντικείμενα δραστηριότητας όπως δείχνουν οι εγγραφές, ανήκουν σε αμιγώς βιοτεχνικούς παραγωγικούς κλάδους, τόσο παραδοσιακούς, όσο και σύγχρονους.

Ενδεικτικά, οι εγγραφές για το διάστημα Ιανουάριος 2023 έως σήμερα, είναι κατά 371 περισσότερες από τις διαγραφές. Το αντίστοιχο διάστημα του έτους 2022, ήταν κατά 268 περισσότερες.

Από τους κλάδους με τις περισσότερες ενάρξεις νέων επιχειρήσεων, το έτος που διανύουμε, ξεχωρίζουν: Αρτοποιία – ζαχαροπλαστική, είδη διατροφής, ένδυση – υπόδηση, κόσμημα, συνεργεία οχημάτων, ηλεκτρολόγοι – ηλεκτρονικοί, υδραυλικοί – ψυκτικοί, οικοδομικές εργασίες, μεταλλικές κατασκευές και ξύλο – έπιπλο. Επίσης φαίνεται και μία αύξηση, σε κεραμική, κηροπλαστική και υπηρεσίες μηχανογραφικών/ψηφιακών εφαρμογών και νέας τεχνολογίας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ