Κεντρικό Θέμα
«Ασανσέρ» οι βάσεις στα ΑΕΙ
Κόκκινο χτυπά η αγωνία για χιλιάδες υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς έως τα τέλη του μήνα θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η δυσκολία των θεμάτων στις φετινές εξετάσεις καθιστά σαφές ότι το τοπίο αλλάζει ριζικά και άπαντες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς τις τελικές εκτιμήσεις για τις βάσεις των σχολών.
Αυτό οφείλεται στη σημαντική μείωση όσων αρίστευσαν, γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα φέρει τα πάνω κάτω στις περιζήτητες σχολές, που είναι και ο «μαγνήτης» όσων βάζουν ψηλά τον πήχη.
Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα αναμένεται:
- Πτώση στις βάσεις των περιζήτητων σχολών του 1ου, του 2ου και του 3ου πεδίου (νομικές, πολυτεχνικές, ιατρικές και ψυχολογίες). Η πτώση θα είναι από 200 στα κεντρικά Ιδρύματα έως και 1.000 μόρια στα περιφερειακά τμήματα.
- Οριακές αυξομειώσεις στις σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου (οικονομικές σχολές).
Δύσκολα θέματα
Η πτώση θα είναι ακόμη πιο εμφανής στο 2ο και στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, όπου τα θέματα ιδίως στη Φυσική και τη Χημεία ήταν εξαιρετικά δύσκολα, ακόμη και για τους πολύ καλά προετοιμασμένους.
Όσον φορά στο 1ο Πεδίο οι υποψήφιοι ήταν φέτος 2.800 λιγότεροι, ενώ πάνω από 17.000 μόρια έχουν 400 υποψήφιοι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι γεγονός που συνηγορεί στην άποψη ότι θα υπάρχει σημαντική πτώση.
Στο 4ο Πεδίο υπάρχουν καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με πέρυσι, αλλά πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι υπάρχουν αρκετά νέα τμήματα και κατά συνέπεια μεγάλο μερίδιο των επιπλέον θέσεων.
Στατιστικά στοιχεία
Ακόμη πιο σαφή συμπεράσματα για το «ασανσέρ» των βάσεων βγαίνουν από τα στατιστικά βαθμολογικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας από τις πανελλήνιες εξετάσεις του Ιουνίου.
Με δεδομένο ότι οι άριστοι υποψήφιοι φέτος σε κάποια μαθήματα «έπεσαν» και σε κάποια «ανέβηκαν», γίνεται αντιληπτό ότι οι υποψήφιοι δεν πρέπει να αποθαρρύνονται ακόμη και εάν δεν έγραψαν αυτό που ήθελαν.
Ειδικότερα
- Στην ομάδα των Ανθρωπιστικών Σπουδών, το ποσοστό των άριστων στα Αρχαία Ελληνικά μειώθηκε φέτος στο 2,84% από 4,67% το 2018. Στη Νεοελληνική Γλώσσα ήταν 1,75% από 0,90% πέρυσι, ενώ στα Λατινικά οι άριστοι περιορίστηκαν στο 24,23% από 28,32%. Στην Ιστορία ανέβηκαν στο 9,04% από 8,75%, ενώ στη Βιολογία το ποσοστό έμεινε στα ίδια επίπεδα (8,84% φέτος και 8,75% πέρυσι)
- Στην ομάδα των Θετικών Σπουδών, το ποσοστό των αριστούχων (από 18 και άνω) στη Βιολογία ανέβηκε στο 28,14% από 15,38% που ήταν το 2018. Στη Χημεία έπεσε στο 4,37% από 23,10% που ήταν το 2018. Στη Νεοελληνική Γλώσσα οι «άριστοι» ήταν 1,82% , ενώ πέρυσι ήταν 1,31%, στα Μαθηματικά 9,74% από 4,98% πέρυσι και στη Φυσική 12,73% από 16,60% πέρυσι.
- Στην ομάδα των Οικονομικών Σπουδών, οι άριστοι στο μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ανέβηκαν στο 20,67% από 9,87% που ήταν πέρυσι. Ωστόσο στις Αρχές της Οικονομικής Θεωρίας το ποσοστό των αριστούχων έπεσε στο 12,22% φέτος από 21,82% πέρυσι. Στα Μαθηματικά οι αριστούχοι ανέβηκαν έστω και λίγο σε σχέση με πέρυσι (1,58% φέτος από 0,58% πέρυσι), ενώ στη Νεοελληνική Γλώσσα οι άριστοι ήταν για άλλη μια χρονιά ελάχιστοι (0,28% φέτος, 0,13% πέρυσι).
Μείωση αριστούχων
Με βάση αυτά τα δεδομένα γίνεται σαφές, ότι οι εκτιμήσεις για τις βάσεις είναι σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες και μόνον εικασίες μπορούν να γίνουν ως προς τα τελικά αποτελέσματα
Ωστόσο, η μείωση των αριστούχων, όσων δηλαδή έγραψαν πάνω από 18, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει ριζικά το τοπίο των φετινών βάσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.
Νέα ΑΕΙ
Άγνωστος «Χ» για τις βάσεις αποτελούν τα 100 νέα πανεπιστημιακά τμήματα, για τα οποία όλοι συμφωνούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία ασφαλής εκτίμηση.
Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για πρώην τμήματα ΤΕΙ, η αναβάθμισή τους είναι πολύ πιθανό να ανατρέψει την περσινή βάση και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μαθητών.
Σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν και τα ειδικά μαθήματα που η βαθμολογία τους είναι βασικός παράγοντας για το που θα φτάσουν οι βάσεις σε κάποιες σχολές.
Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν από φροντιστές και εκπαιδευτικούς για το που θα κυμανθούν φέτος οι βάσεις και στα 4 επιστημονικά Πεδία είναι οι εξής:
- 1ο Επιστημονικό Πεδίο: Μόλις 968 είναι οι υποψήφιοι οι οποίοι έπιασαν πάνω από 18.000 μόρια. Το γεγονός αυτό είναι βέβαιο ότι θα σπρώξει τις βάσεις προς τα κάτω. Η μείωση στην πιο δημοφιλή σχολή του Πεδίου που είναι βέβαια η Νομική θα είναι της τάξης των 200 μορίων. Υποχώρηση θα υπάρξει και στην Ψυχολογία που θα είναι άνω των 200 μορίων, καθώς οι διαθέσιμες θέσεις αυξάνονται λόγω των δύο νέων Ψυχολογιών που έχουν ιδρυθεί. Πέρυσι η Νομική Αθήνας ανέβηκε στα 18.219 μόρια και η Νομική Θεσσαλονίκης στα 17.965 μόρια. Οι Ψυχολογίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης στα 17.949 και 17.711 μόρια αντίστοιχα.
- 2ο Πεδίο Θετικών Επιστημών: Η πτώση των βάσεων θα είναι πολύ σημαντική, λόγω του πατατράκ που προκάλεσαν τα πολύ δύσκολα θέματα σε Φυσική και Χημεία. Οι επιδόσεις ήταν φέτος απογοητευτικές και παρά την πληθώρα θέσεων, οι βάσεις θα έχουν και φέτος πτωτική πορεία ακόμη και στις δημοφιλείς πολυτεχνικές σχολές. Οι απώλειες στα κεντρικά πολυτεχνικά ιδρύματα θα ξεκινάνε από 250 μόρια, ενώ στα περιφερειακά αναμένεται να πέσουν ακόμα και 1.000 μόρια. Με αυτό ως δεδομένο, κάτω από 18.000 μόρια αναμένεται να είναι οι βάσεις στο σύνολο των σχολών του ΕΜΠ. Πέρσι μόλις δυο πολυτεχνικά τμήματα κατάφεραν να διατηρήσουν τα 18.000 μόρια το Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (18.240) και το Μηχανολόγων Μηχανικών (18.033).
3ο Επιστημονικό Πεδίο: Πτώση των βάσεων θα υπάρξει και στις δημοφιλείς σχολές Υγείας και Ζωής, αλλά θα είναι μικρότερες. Δεν θα πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι στις συγκεκριμένες σχολές θέτουν υποψηφιότητα οι άριστοι των αρίστων και είναι δύσκολο να υπάρξει κατακόρυφη βουτιά των βάσεων. Το βασικό στοιχείο σε σχέση με πέρυσι, είναι ότι υπάρχουν 400 λιγότεροι αριστούχοι, κάτι που σημαίνει ότι θα πέσουν οι βάσεις και στις ιατρικές σχολές. Η Ιατρική Σχολή Αθηνών «παίζει» με το κατώφλι των 19.000 μορίων, ενώ η τελευταία Ιατρική αναμένεται να πέσει ακόμα και 300 μόρια. Η Ιατρική Σχολή της Αθήνας πέρσι είχε βάση τα 19.029 μόρια και η αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης τα 18.808 μόρια. Επίσης άνω των 18.000 μορίων ήταν στην πλειοψηφία τους οι βάσεις εισαγωγής στις Φαρμακευτικές, Βιολογίες και Οδοντιατρικές, ενώ μόνο στην περίπτωση των γεωπονικών τμημάτων σημειώθηκε πτώση.
- 4ο Επιστημονικό Πεδίο: Σταθερότητα και μικρές αυξομειώσεις θα πρέπει να αναμένονται στις σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής. Οι υποψήφιοι που έγραψαν έτος πάνω από 14.000 μόρια είναι περισσότεροι, αλλά δεν θα υπάρξουν αξιόλογες μεταβολές . Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι θέσεις είναι περισσότερες σε σχέση με πέρσι. Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα Πεδίο όπου οι υποψήφιοι έχουν τις πιο χαμηλές επιδόσεις και τα Τμήματα του αρκετά χαμηλές βάσεις. Οι πλέον δημοφιλείς σχολές είναι της Πληροφορικής, που πέρσι κινήθηκαν στα 16.000-16.500 μόρια στα κεντρικά ιδρύματα, ενώ οι Οικονομικές Σχολές από τα 13.000 έως τα 17.000 μόρια.
Η ζωή συνεχίζεται
Όσοι δεν έγραψαν καλά και είναι απογοητευμένοι καλό είναι να θυμούνται ότι η ζωή δεν τελειώνει ούτε στα 18, ούτε στις πανελλαδικές εξετάσεις και καλό είναι να μην το βάλουν κάτω.
Οι ευκαιρίες στη ζωή είναι πολλές και το κυριότερο οι πάντες είναι σε θέση να διεκδικήσουν ξανά το όνειρο τους, δίνοντας εκ νέου πανελλαδικές την επόμενη χρονιά. Λύσεις ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός μπορούν να βρεθούν είτε στο εξωτερικό, είτε σε κάποια επαγγελματική σχολή (ΙΕΚ) που λειτουργεί στη χώρα μας.
Επαγγέλματα με μέλλον
Επαγγέλματα που σήμερα εμφανίζεται ως μια άριστη επιλογή, αύριο λόγω των ραγδαίων εξελίξεων που φέρνει η τεχνολογία μπορεί να μην αξίζουν και να αποδειχτούν στην πράξη κάκιστη επιλογή.
Μελέτη του Πανεπιστήμιο Πειραιά για την Ελλάδα, παρουσίασε πρόσφατα σειρά επαγγελμάτων τα οποία θεωρούνται βάσει του μοντέλου προσφοράς και ζήτησης ότι έχουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας της χώρας. Μεταξύ αυτών συναντά κανείς τα εξής επαγγέλματα:
- Πληροφορικός, πληροφορικός- μηχανικός, πληροφορικός τηλεπικοινωνιών, πληροφορικός ψηφιακής εικόνας
- Πληροφορικός – οικονομολόγος
- Οικονομολόγος διοίκησης ή πωλήσεων (marketing)
- Στέλεχος τουριστικών επιχειρήσεων
- Στέλεχος δημοσίων σχέσεων, πωλητής
- Φοροτεχνικός, ορκωτός ελεγκτής
- Εμποροπλοίαρχος, μηχανικός εμπορικού ναυτικού
- Μηχανολόγος – μηχανικός, πολιτικός μηχανικός, αρχιτέκτονας – μηχανικός
- Μηχανολόγος διοίκησης
- Γεωπόνος, τεχνικός εναλλακτικής γεωπονίας
- Ζωοτεχνικός, τεχνολόγος τροφίμων
- Ελεγκτής ποιότητας, τεχνολόγος ενέργειας
- Τεχνολόγος ακτινολογίας ή ιατρικών εργαστηρίων
- Κοινωνικός λειτουργός, ειδικός για ΑμεΑ
- Νοσηλευτής, αισθητικός
- Λογοθεραπευτής, φυσιοθεραπευτής, ιατρικός επισκέπτης
- Γεωπόνος, τεχνολόγος –ζωοτεχνικός
- Κτηνίατρος, ιχθυολόγος
- Ποτοποιός, οινολόγος
- Μάγειρας, ζαχαροπλάστης
- Κομμωτής, επιπλοποιός, ξυλουργός
- Ηλεκτρολόγος, ηλεκτροτεχνίτης, ψυκτικός.
Αρνητική προοπτική
Η ίδια έρευνα δείχνει ότι μια σειρά άλλων επαγγελμάτων έχουν αρνητική προοπτική στην ελληνική αγορά εργασίας και όσοι τα επιλέξουν δύσκολα θα καταφέρουν να έχουν δουλειά στο μέλλον.
Μεταξύ αυτών για παράδειγμα είναι οι βιολόγοι, οι γιατροί, οι οδοντίατροι και οι φαρμακοποιοί, όπου οι αντίστοιχες σχολές σήμερα στη χώρα έχουν πολύ υψηλές βάσεις.
Στην ίδια κατηγορία ανήκουν ακόμη οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι δικηγόροι, οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί επιστήμονες, οι κοινωνιολόγοι, οι φιλόλογοι και οι νηπιαγωγοί.
-
Ιλίου2 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Ειδήσεις4 days ago
Διόδια: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται
-
Ειδήσεις5 days ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ελλάδα3 years ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις3 days ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.