Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ασθενέστερη από την προβλεπόμενη η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι οικονομολόγοι διαπιστώνουν ενδείξεις για ασθενέστερη από την προβλεπόμενη ανάπτυξη τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην ελληνική οικονομία.

Στην Ελλάδα, η οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό της τάξης του 2%, παρά τις αρχικές κυβερνητικές προβλέψεις για 2,5% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και 2,9% στον προϋπολογισμό.

Η Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής του Ιουνίου προέβλεπε ρυθμό 2,2%.

Για τα επόμενα δύο χρόνια, 2025 και 2026, η ανάπτυξη προβλέπεται να επιταχυνθεί σε 2,4%, ενώ οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν 2,5% για το 2025 και 2,6% για το 2026. Η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας προέβλεπε ρυθμό 2,6% για το 2025.

Η αισιοδοξία για ρυθμούς ανάπτυξης 2,5%-3% έχει πλέον εγκαταλειφθεί, με τις νέες προβλέψεις να πλησιάζουν περισσότερο στο 2%, γεγονός που υποδηλώνει καθυστέρηση στη σύγκλιση με την Ευρωζώνη, η οποία επίσης παρουσιάζει επιβράδυνση.

Οι επιπτώσεις της αδύναμης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής ασκούν συσταλτικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία.

Κινητήριες δυνάμεις για την ελληνική οικονομία παραμένουν η ιδιωτική κατανάλωση και ο τουρισμός.

Ωστόσο, για να συνεχιστεί η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα, είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθεί η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα υποστηρίξουν τον μετασχηματισμό του μοντέλου ανάπτυξης προς την κατεύθυνση της εισαγωγής περισσότερης γνώσης και εξωστρέφειας στην παραγωγή, προσδίδοντας χαρακτηριστικά βιωσιμότητας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ