Κεντρικό Θέμα
Αυτοματοποιημένη Είσπραξη ΦΠΑ: Η Νέα Ψηφιακή Εποχή της ΑΑΔΕ
Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει την αυτόματη βεβαίωση και είσπραξη του ΦΠΑ κατά τη διάρκεια των συναλλαγών, χωρίς την ανάγκη υποβολής δηλώσεων από τους φορολογούμενους. Αυτό το βήμα εντάσσεται στη νέα ψηφιακή εποχή της εφορίας, με στόχο να επιτευχθεί το 100% εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.
Η αυτοματοποίηση αυτή θα καταργήσει την υποχρέωση υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, τόσο μηνιαίων όσο και τριμηνιαίων. Μετά την υποχρεωτική εφαρμογή ηλεκτρονικών βιβλίων και τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet, πηγές της φορολογικής διοίκησης τονίζουν ότι ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, με τον ΦΠΑ να καταβάλλεται αμέσως μόλις η συναλλαγή καταχωρείται στο Taxisnet.
Η άμεση είσπραξη φόρων σε πραγματικό χρόνο θα διασφαλίσει τη ροή εσόδων στα δημόσια ταμεία και θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Προϋπόθεση για την εφαρμογή του σχεδίου είναι όλες οι συναλλαγές που υπόκεινται σε ΦΠΑ να γίνονται υποχρεωτικά μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, καθώς και η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων της εφορίας.
Η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα, διευκολύνοντας τον στόχο της ΑΑΔΕ. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, πάνω από το 80% των φορολογούμενων πλήρωσαν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ, με την εισπραχθείσα ποσότητα να ανέρχεται σε 8,201 δισ. ευρώ από 10,078 δισ. ευρώ βεβαιωμένα.
Επιπλέον, ο περιορισμός των φουσκωμένων δαπανών θα εφαρμοστεί, καθώς τα επιτρεπτά ποσοστά αποκλίσεων στα έσοδα και έξοδα θα μηδενιστούν έως το τέλος Δεκεμβρίου. Από τον Ιανουάριο του 2025, μόνο δαπάνες που έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα myDATA θα γίνονται αποδεκτές.
Η ακριβής καταγραφή των εσόδων και των εξόδων θα μειώσει το «κενού ΦΠΑ», δηλαδή τα έσοδα που χάνει το κράτος από τη μη είσπραξη του ΦΠΑ.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις1 μήνα ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025
-
Αγίας Βαρβάρας4 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ανακοινώσεις6 μήνες ago
Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Λαμπέτεια 2024» στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας