Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Α. Τσίπρας – ΔΕΘ: Κυβερνητικό πρόγραμμα και επίθεση για υποκλοπές

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην αποψινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα προς τους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στρέφονται τα βλέμματα όλων στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η χώρα μπήκε στην τελική εκλογική ευθεία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα δώσει τη δική του απάντηση στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, καθώς η τρέχουσα Έκθεση είναι η τελευταία πριν στηθούν οι επόμενες κάλπες των εθνικών εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας, θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του, που θα δίνει έμφαση στην προστασία της κοινωνίας και τη θεσμική ανασύνταξης της Δημοκρατίας, λόγω της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

Συνεργάτες του κάνουν λόγο για σχέδιο θαρραλέων και ρεαλιστικών μέτρων που θα αποτελέσει το αντίβαρο στην ενεργειακή ακρίβεια και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος.

Η κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι σε υψηλούς τόνους, αλλά θα συνοδεύεται και από προτάσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, της ακρίβειας και του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία.

Ο πρώην πρωθυπουργός θα εστιάσει στην ανάγκη για ένα νέο και διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο εργασίας που θα στηρίζει την καλώς αμειβόμενη εργασία και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

 

Μεσαία τάξη

Στόχος του σε κάθε περίπτωση είναι η αποκατάσταση και η ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τη μεσαία τάξη, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι ήταν αυτή που έδωσε την εκλογική νίκη στον Κ. Μητσοτάκη το 2019.

Ο κ. Τσίπρας θέλει να αλλάξει άρδην τα πολιτικά δεδομένα, καθώς εκτιμά ότι οι στρατηγικές επιλογές του πρωθυπουργού τον οδηγούν σε πλήρη απομόνωση και δίνουν τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στην εξουσία.

Συνεργάτες του τονίζουν ότι θα δώσει εκ νέου ελπίδα και προοπτική, μέσω πολύ συγκεκριμένων εξαγγελιών που είναι οι εξής:

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ,
  • στοχευμένες μειώσεις φόρων,
  • διαγραφή μεγάλου μέρους του πανδημικού χρέους,
  • κατάργηση του πτωχευτικού νόμου και προστασία της α’ κατοικίας,
  • ενίσχυση του κοινωνικό κράτους με έμφαση στην υγεία και την παιδεία.

 

Υπερκέρδη

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός προσπέρασε στη ΔΕΘ το μείζον θέμα της ακρίβειας και απέφυγε να μιλήσει για την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας.

Επισημαίνουν δε, ότι θα ανακοινωθούν πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της αθέμιτης κερδοσκοπίας με στοχευμένες παρεμβάσεις για την ακρίβεια, την αγορά ενέργειας και τα ολιγοπωλιακά συμφέροντα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επισημάνει ότι υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και τα προγράμματά τους και ότι υπάρχει σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη με την κοινωνία παρούσα.

«Η ακρίβεια έχει την υπογραφή Μητσοτάκη», θα τονίζει ο κ. Τσίπρας, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καταστήσει σαφές ότι ο πρωθυπουργός είναι ο βασικός υπεύθυνος για την κρίση που βιώνει η χώρα.

Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να κάνει και στα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι τα χρήματα θα μοιραστούν με κοινωνική δικαιοσύνη για να μη μείνει κανένας μόνος του

 

Κράτος Δικαίου

Ο κ. Τσίπρας θα σηκώσει στα ύψη το θέμα των παρακολουθήσεων, με βολές για το πώς ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται την ποιότητα της Δημοκρατίας, το Κράτος Δικαίου, και την ελευθερία του Τύπου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαπολύσει ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό για την επισύνδεση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη κάνοντας λόγο για παρακράτος.

Παράλληλα:

  • θα υπογραμμίσει μάλιστα τη βούλησή του να βάλει τέλος στις «βίαιες παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη»,
  • θα δεσμευτεί πως η δική του κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αλλαγές που χρειάζονται για μία σύγχρονη και συμπεριληπτική δημοκρατία.

«Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα» θα επισημάνει ο κ. Τσίπρας, φράση την οποία χρησιμοποίησε και στο φεστιβάλ Νεολαίας και έχει ειπωθεί από το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Ηλία Ηλιού το 1962.

 

Διλήμματα

Η ομιλία του κ. Τσίπρα θα έχει και διλήμματα, με στόχο να καταστήσει σαφές ότι η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική αλλαγή και από μια κυβέρνηση που θα δρα προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων.

«Κυβέρνηση και… κυβερνήτης στην υπηρεσία των συμφερόντων ή δημοκρατική κυβέρνηση και δημοκρατικός πρωθυπουργός στην υπηρεσία του λαού και του δημόσιου συμφέροντος», θα τονίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό θα επαναλάβει το δίλημμα «εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος», προκειμένου να υπογραμμίσει τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει τη χώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

Συμμαχίες

Στην αποψινή του ομιλία θα δώσει μια πρώτη γεύση για τις κυβερνητικές συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το τοπίο θα ξεκαθαρίσει κατά τη διάρκεια της αυριανής και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να απαντήσει στα περί τερατογένεσης που είπε ο πρωθυπουργός σχετικά με μια ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.

«Κυβέρνηση και… κυβερνήτης στην υπηρεσία των συμφερόντων ή δημοκρατική κυβέρνηση και δημοκρατικός πρωθυπουργός στην υπηρεσία του λαού και του δημόσιου συμφέροντος» θα είναι το μήνυμα του κ. Τσίπρα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ