Connect with us

Ελλάδα

Βάσεις ΑΕΙ: Πού θα πέσουν, πού θα ανέβουν – Πίνακας με προβλέψεις για περιζήτητες σχολές

Published

on

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των Βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ, με αποτέλεσμα η αγωνία τόσο των υποψηφίων όσο και των γονιών να έχει χτυπήσει κόκκινο.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας κάνουν αγώνα δρόμου με στόχο να καταφέρουν να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει βάλει ψηλά τον πήχη για φέτος,  καθώς επιθυμεί να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής και τα ονόματα των επιτυχόντων στα πανεπιστήμια νωρίτερα από τις 15 Αυγούστου. Με τον τρόπο αυτό, σπάει η «παράδοση» που ήθελε οι ανακοινώσεις να γίνονται στο τέλος Αυγούστου, με αποτέλεσμα να «τρέχουν» και να μη φτάνουν όσοι περνούν σε ΑΕΙ εκτός της περιφέρειας που διαμένουν.

Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων, κάτι που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για τις επιλογές που θα κάνουν.

Η διαδικασία υποβολής ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 18 Ιουλίου και μετά το μόνο που απομένει είναι η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, που θα οριστικοποιεί τις σχολές που πέρασαν όσοι πέτυχαν στις εξετάσεις.

Σε γενικές γραμμές, η εικόνα που υπάρχει για τη φετινή πορεία των βάσεων είναι πτωτική, καθώς η μεγάλη πλειονότητα των υποψηφίων δεν κατάφερε να πετύχει υψηλές επιδόσεις.

Η πτώση, θα είναι γενική στις περιζήτητες σχολές, λόγω των αριστούχων και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία, όχι όμως και στις χαμηλόβαθμες

Με βάση την ανάλυση του εκπαιδευτικού ερευνητή Γιώργου Χατζητέγα, η πορεία των βάσεων έχει ως εξής:
-στο α’ επιστημονικό πεδίο πτώση 300 είναι μόρια στα υψηλόβαθμα τμήματα και θα υπερβεί τα 1.000 στα τμήματα μεσαίας ζήτησης,
-στο β’ επιστημονικό πεδίο αναμένεται πτώση από 100 έως 400 μόρια,
-στο γ’ επιστημονικό πεδίο αναμένεται πτώση από 100 έως 250 μόρια σε όλα τα περιζήτητα Τμήματα,
-στο δ’ επιστημονικό πεδίο, τα μεσαία τμήματα θα παρουσιάσουν άνοδο των βάσεων.

Όσον αφορά στον κατώτατο βαθμό που θα εξασφαλίσει το εισιτήριο θα είναι 8,37, από 8,27 πέρυσι.

Στις στρατιωτικές και αστυνομικές οι βάσεις θα είναι χαμηλότερες από πέρσι καθώς εκτός από τις χειρότερες βαθμολογίες στα βασικά μαθήματα υπάρχει και η αύξηση των προσφερόμενων θέσεων. Στον κανόνα υπάρχει η εξαίρεση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων η οποία αναμένεται να συγκρατηθεί στα περσινά επίπεδα έως +100 μόρια καθώς φέτος εισάγονται 65 λιγότεροι.

 

Οι προβλέψεις και για τα τέσσερα επιστημονικά πεδία

Γράφει ο Γιώργος Χατζητέγας εκπαιδευτικός ερευνητής

Οι εκτιμήσεις των Βάσεων του 2022 αφορούν τα περιζήτητα τμήματα των 4 Επιστημονικών Πεδίων, στα οποία οι προτιμήσεις των διαγωνιζομένων με υψηλές βαθμολογίες είναι δεδομένες.

Για την εκτίμηση ελήφθησαν υπόψιν οι νέοι Συντελεστές Βαρύτητας, όπως καθορίστηκαν από τα επιμέρους Πανεπιστημιακά Τμήματα.
Οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής με τον κατώτερο συντελεστή 0,8 είναι 9,08 για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών, 9,50 για τους υποψηφίους των Θετικών Σπουδών, 9,62 για τους υποψηφίους των Σπουδών Υγείας και 8,36 για τους υποψηφίους των Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Όσοι εκ των υποψηφίων έχουν χαμηλότερο μέσο όρο στην τετράδα των μαθημάτων που διαγωνίστηκαν δεν θα μπορούν να συμπληρώσουν Μηχανογραφικό Δελτίο για τα Πανεπιστήμια και θα προστρέξουν στο Παράλληλο Μηχανογραφικό για τα Δ.Ι.Ε.Κ.

 

  • Γενικές παρατηρήσεις

Στο 1ο Ε.Π. των Ανθρωπιστικών Σπουδών η εντυπωσιακή μείωση των υποψηφίων κατά 4.300 υποψηφίους θα οδηγήσει σε σημαντικές πτώσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν από τα 300 μόρια στα υψηλόβαθμα τμήματα και θα υπερβούν τα 1.000 μόρια στα τμήματα της μεσαίας ζήτησης.

Στο 2ο Ε.Π. των Θετικών Σπουδών οι διαγωνιζόμενοι ήταν λιγότεροι κατά 500 και σε συνδυασμό με τις επιδόσεις που παρατηρήθηκαν στα Μαθηματικά οδηγούν σε πτώσεις από 100 έως 400 μόρια.

Στις Σπουδές Υγείας, παρά την αύξηση των υποψηφίων κατά 800, διαπιστώθηκαν χαμηλότερες επιδόσεις των ανταγωνιστικών υποψηφίων στις υψηλές βαθμολογικές κλίμακες στη Βιολογία, τη Φυσική και τη Χημεία. Με τα δεδομένα αυτά στο 3ο Ε.Π. θα παρατηρηθούν μέτριες πτώσεις μορίων από 100 έως 250 μόρια σε όλα τα περιζήτητα τμήματα.

Στο 4ο Ε.Π. της Οικονομίας και της Πληροφορικής υπάρχει για μία ακόμη χρονιά άνοδος των υποψηφίων κατά 900 με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι να είναι πλέον το 35% του συνόλου των διαγωνιζομένων από τα Γ.Ε.Λ. Τα μεσαία τμήματα θα παρουσιάσουν άνοδο των βάσεων, το εύρος της οποίας δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί λόγω των νέων Συντελεστών Βαρύτητας.

Οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν για τα Πανεπιστήμια από τα ΕΠΑ.Λ. μειώθηκαν από 16.039 πέρσι σε 14.579 φέτος (μείωση της τάξεως του 9%). Για τον λόγο αυτό αναμένεται σημαντική πτώση των βάσεων σε όλους τους Τομείς των ΕΠΑ.Λ., η οποία ενισχύεται και από την επαύξηση της βαθμολογικής συμμετοχής των Μαθηματικών και της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στη διαμόρφωση των μορίων.

 

 

 

Επίλογος

Επανάληψη του ίδιου σκηνικού. Η ΕΒΕ αφήνει εκτός Πανεπιστημίων το 1/3 των αποφοίτων των ΓΕΛ, αποθαρρύνει τη συμμετοχή και δημιουργεί μετατοπίσεις του μαθητικού πληθυσμού από Προσανατολισμό σε Προσανατολισμό. Ο Προσανατολισμός των Ανθρωπιστικών Σπουδών και των Θετικών Σπουδών φθίνει ενώ ενισχύεται διαρκώς οι Προσανατολισμοί των Σπουδών Υγείας και Οικονομίας.

Η φετινή μείωση του αριθμού των διαγωνισθέντων για τα Πανεπιστήμια ήταν της τάξεως του 4% και η ΕΒΕ αποδεικνύεται βασική αιτία της μειωμένης συμμετοχής.

 

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ)

Αναγκαίες και Δίκαιες Διορθώσεις

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και ο τρόπος που αυτή συσχετίζεται με την μέση επίδοση των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ήταν μια θετική μεν απόφαση, η οποία όμως εφαρμόζεται λανθασμένα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καθώς ο κατώτατος συντελεστής 0,8, που παραμένει, έχει προκαλέσει σωρεία προβλημάτων και αδικιών. Πέρυσι το 33% των αποφοίτων του Γενικού Λυκείου, δηλαδή 27.000 διαγωνισθέντες δεν πέρασαν τον πήχη προκαλώντας δηλαδή επαύξηση του ποσοστού της αποτυχίας κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά . Ο αλγόριθμος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής μετά βεβαιότητας θα αφήσει και φέτος εκτός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό διαγωνιζομένων, αν προσμετρήσει κανένας και την μείωση των εισακτέων.

Είναι αναγκαία η άμεση νομική εξασφάλιση της δυνατότητας, σε όσα Πανεπιστημιακά Τμήματα το επιθυμούν να ορίσουν ως χαμηλότερο συντελεστή το 0,6 αντί του ισχύοντος 0.8. Όσοι βιώνουμε εκ του σύνεγγυς τον διαγωνισμό των Πανελλαδικών Εξετάσεων, είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι είναι πολλές οι αδικίες και θέτουν στο περιθώριο μαθητές που πραγματικά μόχθησαν. Δεν είναι δυνατόν, επί παραδείγματι, ένας μαθητής του Θετικού Προσανατολισμού με μέση επίδοση 9,4 στην απαιτητική θεματολογία των Πανελλαδικών Εξετάσεων να απορρίπτεται πανηγυρικά από την Ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των χιλιάδων κενών θέσεων σε αξιόλογα τμήματα. Με την προτεινόμενη διόρθωση αποφεύγεται και η εισαγωγή υποψηφίων με πολύ χαμηλές επιδόσεις, αλλά και η μαζική απόρριψη χιλιάδων διαγωνιζομένων.

Η εμμονή στη λάθος εφαρμογή της ΕΒΕ αποθαρρύνει τη συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, όπως προκύπτει από τη φετινή μείωση των υποψηφίων, προσανατολίζει τους απόφοιτους των Λυκείων μας στην αναζήτηση άλλων λύσεων, επιβαρύνοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και αδικεί πολλούς υποψηφίους που πραγματικά προσπάθησαν και είναι ικανοί να αποπερατώσουν Ανώτατες Σπουδές.      `

 

Συμπλήρωση Μηχανογραφικού

Οδηγίες της τελευταίας στιγμής

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτελεί το μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο οι υποψήφιοι για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να ολοκληρώσουν έως τη Δευτέρα.

Τα κριτήρια για την επιλογή των Τμημάτων είναι το πόσο ταιριάζει στον υποψήφιο το πρόγραμμα σπουδών, η πόλη που βρίσκεται και ασφαλώς οι επαγγελματικές διέξοδοι που προσφέρει το πτυχίο.

Για να είναι ασφαλής ένας υποψήφιος στη δήλωση του μηχανογραφικού του ανεξάρτητα από την αυξομείωση των βάσεων, πρέπει να δηλώσει τμήματα με μια συγκεκριμένη λογική.

Η λογική αυτή είναι να δηλώνει Τμήματα που την προηγούμενη χρονιά είχαν βάσεις τουλάχιστον 3.000 μόρια περισσότερα ή λιγότερα από τα όσα έχει συγκεντρώσει ο ίδιος.

Με τον τρόπο αυτό δεν θα χάσει την εισαγωγή του σε κάποιο τμήμα που επιθυμεί αν πέσουν οι βάσεις, επειδή δεν το δήλωσε στο μηχανογραφικό του θεωρώντας ότι η βάση του δεν θα πέσει αρκετά.

 

Ειδικές κατηγορίες

Ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού απαιτείται από τους υποψήφιους που ανήκουν σε μία από τις τρεις ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια).

Με την αλλαγή του νόμου το 2011 και την κατάργηση των μετεγγραφών, σε όποιο τμήμα και πόλη πετύχουν την εισαγωγή τους εκεί θα παραμείνουν.

Αυτό σημαίνει ότι

-το μηχανογραφικό τους δελτίο θα πρέπει να το συμπληρώσουν σαν να μην ανήκουν σε κάποια ιδιαίτερη κατηγορία και
-να περιμένουν όταν βγουν οι βάσεις να δουν αν κέρδισαν κάτι με την υπαγωγή τους στην εκάστοτε ειδική κατηγορία.

 

Ειδικά μαθήματα

Όσον αφορά στον βαθμό των ειδικών μαθημάτων (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, ισπανικά, αρμονία, έλεγχος ακουστικών ικανοτήτων, ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, αθλήματα) είναι μόνο προσθετικός.

Κατά συνέπεια εάν κάποιος υποψήφιος γράψει πάνω από τη βάση (10) σε ένα ειδικό μάθημα ο βαθμός του προστίθεται στα γενικά μόριά του μόνο για τα τμήματα που απαιτούν ειδικό μάθημα.

Στην περίπτωση που γράψει κάτω από τη βάση δεν μπορεί να περάσει σε κάποιο τμήμα που απαιτεί ειδικό μάθημα, ενώ αυτό δεν επηρεάζει καθόλου τα γενικά μόριά του. Για το λόγο αυτό οι εκπαιδευτικοί παροτρύνουν τους υποψηφίους να δίνουν εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα, ώστε να έχουν περισσότερες επιλογές στο μηχανογραφικό τους.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ