Connect with us

Ειδήσεις

Βομβαρδισμένο τοπίο η Νέα Αγχίαλος μετά τις εκρήξεις

Published

on

Βομβαρδισμένο τοπίο σε μια πόλη-φάντασμα μοιάζει το σκηνικό στη Νέα Αγχίαλο.

Οι αλλεπάλληλες εκρήξεις πολεμικού υλικού σε αποθήκη πολεμικού υλικού της Πολεμικής Αεροπορίας τις οποίες προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην περιοχή, άφησαν πίσω τους μεγάλες καταστροφές.

Οι εκρήξεις του πολεμικού υλικού δεν τρόμαξαν απλώς τους κατοίκους της περιοχής, δεν δημιούργησαν απλώς σκηνικό και εικόνες πολέμου, αλλά προκάλεσαν και καταστροφές στις περιουσίες των κατοίκων, οι οποίοι είχαν εκκενώσει με τη βοήθεια των Αρχών και εθελοντών από νωρίς την περιοχή. Σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων, κατεστραμμένες προσόψεις σπιτιών και ανοιχτές αυλόπορτες είναι μερικά από τα σημάδια που άφησε πίσω της η χθεσινή δύσκολη ημέρα στη Νέα Αγχίαλο.

 

Τι συνέβη

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποθήκη που εξερράγη ήταν υπέργεια και βρισκόταν σε απόσταση περίπου 6 χλμ από τις κύριες εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης. Σε αυτήν βρίσκονταν αποθηκευμένες κυρίως συμβατικές βόμβες των 500, 1000, και 2000 λιβρών, τις οποίες φέρουν τα F-16. Η περιοχή γύρω από την αποθήκη και σε μία ακτίνα 60 μέτρων ήταν πλήρως αποψιλωμένη, ενώ ό,τι πιο κοντινό υπήρχε σε βλάστηση ήταν μόνο ένας ελαιώνας, ο οποίος ακόμη και αυτός βρίσκονταν αρκετά μέτρα πιο μακριά από την αποψιλωμένη περίμετρο. Τα πυρομαχικά ήταν αποθηκευμένα σύμφωνα με τις νατοϊκές προδιαγραφές, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο αποθηκευτικός χώρος ήταν κατασκευασμένος από μπετόν και γύρω υπήρχε χώμα, χωρίς καθόλου βλάστηση. Μυστήριο αποτελεί πάντως πώς έγινε η έκρηξη αφού τα συγκεκριμένα βλήματα δεν σκάνε αλλά… λιώνουν. Επίσης για να εκραγούν χρειάζονται πυροκροτητές, οι οποίοι θεωρητικά ποτέ δεν αποθηκεύονται στον ίδιο χώρο με τις βόμβες. Παρόλα αυτά πάντως υπάρχει ένα ενδεχόμενο, σύμφωνα με κύκλους της Πολεμικής Αεροπορίας, η ανάφλεξη των πυρομαχικών να έγινε λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν στην περιοχή, κάτι που όμως, όπως συμπληρώνουν, είναι εξαιρετικά πρόωρο ώστε να ειπωθεί με βεβαιότητα, δεδομένου ότι πλήρη πρόσβαση στα σχετικά στοιχεία θα μπορούν να έχουν μόνο οι ειδικοί που θα αναλάβουν τις έρευνες.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ