Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Δείτε LIVE – Βουλή: Η δεύτερη μέρα της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας

Published

on

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την οποία κατέθεσαν χθες (5/3) ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής (7/3) με την ονομαστική ψηφοφορία, αφού προηγηθούν οι ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων.

Το κείμενο συνυπογράφουν 85 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (33), του ΣΥΡΙΖΑ (26), της Νέας Αριστεράς (11), της Πλεύσης Ελευθερίας (6) οι ανεξάρτητοι βουλευτές-προσκείμενοι στο Κίνημα Δημοκρατίας (6) και οι ανεξάρτητοι Ευ. Αποστολάκης, Ιω. Σαρακιώτης και Μπ. Μπαράν.

«Οι πράξεις της κυβέρνησης αποτελούν μνημείο εγκληματικής ανικανότητας για την τραγωδία των Τεμπών», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ν. Ανδρουλάκης, κατά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

«Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Μίας κυβέρνησης, που οι πράξεις της αποτελούν μνημείο εγκληματικής ανικανότητας για την τραγωδία των Τεμπών. Μίας κυβέρνησης, βυθισμένης στην αλαζονεία, την αναξιοκρατία, και την διαφθορά. Μίας κυβέρνησης που έχει κόψει δεσμούς με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου ομιλιών των αρχηγών των κομμάτων κατά τη (διακοπείσα) προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το «έγκλημα των Τεμπών».

Δείτε LIVE

Τι συνέβη κατά τι χθεσινή συζήτηση

Η κυβέρνηση, διά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ζήτησε να ξεκινήσει η συζήτηση αμέσως.

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω επισημαίνοντας ένα προφανές κοινοβουλευτικό παράδοξο μίας προαναφερθείσας πρότασης δυσπιστίας η οποία δεν κατατίθεται στο τέλος της συνεδρίασης, όπως θα ανέμενε κανείς, για μία πρόταση που με τόση ένταση είχατε ζητήσει όλη η αντιπολίτευση αλλά στη μέση της συνεδρίασης, στερώντας ουσιαστικά από τον πρωθυπουργό αλλά και από τους άλλους αρχηγούς τη δυνατότητα της δευτερολογίας και της απάντησης στα ερωτήματα τα οποία θέσατε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνοντας τον λόγο στη Βουλή.

«Είμαι 21 χρόνια στο Κοινοβούλιο, φαντάζομαι ότι αν ανατρέξετε στα πρακτικά της Βουλής τέτοια πρόταση δυσπιστίας δεν θα έχουμε ξαναδεί», είπε.

«Καταλαβαίνω ότι είχατε κάποια προβλήματα συνεννόησης. Ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός της υποβολής τής πρότασης που την υποδεχθήκατε και οι τέσσερις με μία εκκωφαντική σιωπή και με το ζόρι μαζέψατε τη μισή κοινοβουλευτική σας ομάδα την ώρα που την ανακοινώνατε. Ας υποθέσω ότι δεν είναι μία πρόταση-αγγαρεία την οποία υποβάλατε πολύ απλά επειδή την είχατε προαναγγείλει».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ουσιαστικά είναι η δεύτερη πρόταση μομφής με το ίδιο ουσιαστικά θέμα. «Και πέρυσι είχαμε έρθει στη Βουλή για το ζήτημα της περιβόητης “μονταζιέρας“», ανέφερε. «Βρισκόμαστε και πάλι εδώ με μία πολύ ενδιαφέρουσα και ετερόκλητη συμμαχία των προθύμων. Τέσσερα κόμματα. ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας μπορώ να το καταλάβω. Εξάλλου έχετε γεννηθεί από την ίδια κομματική μήτρα μαζί με δύο τρία άλλα κόμματα τα οποία προέκυψαν από τον πάλαι κρατεό ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά εσείς όμως κύριε Ανδρουλάκη ουρά της κ. Κωνσταντοπούλου και του κ. Φάμελου και του κ. Χαρίτση;», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Προσέθεσε ότι ο κ. Βελλόπουλος λείπει μόνο για να συμπληρωθεί αυτή η ετερόκλητη συμμαχία. «Αναρωτιέμαι αν είναι πρόκριμα μελλοντικών κυβερνητικών συνεργασιών ή φιλοδοξιών που μπορεί να έχετε», επισήμανε.

«Είδαμε σήμερα πόση αυτοτέλεια έχετε. Συμμαχία των προθύμων του μηδενισμού χωρίς καμία απολύτως πρόταση», σημείωσε.

«Η πρόταση είναι να φύγουμε. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση κυρία Κωνσταντοπούλου, αλλά προς το παρόν στις τελευταίες εκλογές εμείς πήραμε 41% κι εσείς μόλις 3%. Θα κριθεί λοιπόν αυτή η πρόταση στο Κοινοβούλιο κατ’ αρχάς και στη συνέχεια στις εθνικές εκλογές όταν αυτές γίνουν το 2027.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι όσον αφορά την κυβέρνηση «κάθε πρόταση δυσπιστίας είναι προφανώς καλοδεχούμενη. Είναι πάντα μία ευκαιρία να μιλήσουμε εφ’ όλης της ύλης».

Είπε ότι «προφανώς το βράδυ της Παρασκευής θα επαναβεβαιωθεί το αυτονόητο: η απολύτως αρραγής κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ που θα περιβάλλει την κυβέρνηση με την πλειοψηφία της».

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Το προηγούμενο που δημιουργήσατε κύριε Ανδρουλάκη είναι ένα πολύ ενδιαφέρον προηγούμενο το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να το αποδομήσουμε πολιτικά και κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης».

Και κατέληξε: «Η κυβέρνηση ζητά από το προεδρείο και από την Εθνική Αντιπροσωπεία η συζήτηση να ξεκινήσει αμέσως. Αμέσως, δηλαδή στις 19.00 το απόγευμα. Δεν φαντάζομαι να είστε απροετοίμαστοι κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης. Εξάλλου τόσο καιρό τη δουλεύατε αυτήν την πρόταση δυσπιστίας. Καταφέρατε να συνεννοηθείτε επιτέλους. Στις 19.00 κύριε πρόεδρε να ξεκινήσουμε».

Νίκος Καραθανασόπουλος

Το έγκλημα των Τεμπών δεν παραγράφεται, θα τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι αλλά και θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να μην έχουμε νέα Τέμπη. Αυτό ήταν το μήνυμα των εκατοντάδων χιλιάδων ελλήνων πολιτών στην μεγαλειώδη συγκέντρωση της 28ης Φεβρουαρίου» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, της κοινής πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και 6 ανεξάρτητους βουλευτές.

«Αυτή την λαϊκή αγανάκτηση βεβαίως που εκφράζεται σε όλη τη χώρα, κανένα σχέδιο της κυβέρνησης -μέσων της αξιοποίησης των παρακρατικών μηχανισμών δεν πρόκειται να την καταστείλει. Μπροστά σας θα την βρείτε αυτή την οργή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραθανασόπουλος.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «κάλπικη αντιπαράθεση ανάμεσα στη κυβέρνησης και τα κόμματα που υπηρέτησαν και υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική».

«Από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ ανέδειξε τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης μιλώντας για προδιαγεγραμμένο έγκλημα και κατέδειξε συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα για πολιτικά πρόσωπα όταν τα άλλα κόμματα σφύριζαν αδιάφορα» είπε ο κ. Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε:

«Δεν θα γίνουμε και το πλυντήριο για να ξεπλυθούν οι ευθύνες των κομμάτων που συνυπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας, γιατί αποτελούν μέρος του εγκλήματος των Τεμπών. Καμία εμπιστοσύνη λοιπόν στα άλλα κόμματα που κινούνται στις ίδιες ράγες με την κυβερνητική πολιτική, που στρώνουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Παρακολουθούμε, με αφορμή τα Τέμπη, μια κάλπικη αντιπαράθεση ανάμεσα στη κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που μιλάνε για παθογένειες και ελλείψεις, όμως αυτές δεν είναι ουρανοκατέβατες αλλά είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων τις οποίες υπηρέτησαν και υπηρετούν».

«Ψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της ΝΔ και πάνω από όλα δεσμευόμαστε να κλιμακώσουμε τις προσπάθειες για να πολλαπλασιαστούν και να φουντώσουν οι εστίες αντίστασης και ανυπακοής. Τότε μόνο μπορούν να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι για το έγκλημα των Τεμπών αλλά και για να μην έχουμε νέα Τέμπη», κατέληξε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Παράσχος Παπαδάκης

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Παράσχος Παπαδάκης, καταλόγισε «στα κόμματα που συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης βεβιασμένες κινήσεις, που έγιναν μόνο για εντυπωσιασμό, για πολιτικό όφελος και άγρα ψήφων όμως με ουσία μηδέν».

«Απορώ γιατί η κυβέρνηση μαλώνει την Αντιπολίτευση, γιατί σηκώνει τους τόνους. Εδώ σας έχουν κάνει δύο δώρα, πήρανε δηλαδή ένα πλυντήριο, σας βάλανε μέσα, σας ξεπλύνανε και τους μαλώνετε και από πάνω αντί να τους πείτε ευχαριστώ», ανέφερε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης και πρόσθεσε:

«Η Αντιπολίτευση σας κάνει ένα δώρο. Τώρα που είστε από κάτω και τρώτε ξύλο, σας δίνει σανίδα σωτηρίας βγάζοντας σας στον αφρό».

Ταυτόχρονα ο κ. Παπαδάκης επιτέθηκε στη κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι «παίζει επικίνδυνα παιχνίδια τόσο με την εξωτερική πολιτική όσο και με τους θεσμούς και προσπαθεί με λύσσα να μείνει στην εξουσία ενώ η κοινωνία δεν τη θέλει».

«Χάσαμε μία ακόμα μια ευκαιρία. Η Αντιπολίτευση κινήθηκε τυπικά και όχι επί της ουσίας και το μοναδικό πλεονέκτημα το κάναμε μειονέκτημα», κατέληξε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

Θεοπίστη Πέρκα

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Θεοπίστη Πέρκα έκανε λόγο για «αλαζονική, καθεστωτική νοοτροπία της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αντί να απολογείται για το έγκλημα των Τεμπών για το οποίο έδειξε κυνική αδιαφορία μοιράζει τις δικές της ευθύνες στην Αντιπολίτευση.

«Η κυνική σας αδιαφορία, η εγκληματική σας παραμέληση στο σιδηροδρομικό δίκτυο, το πάμε και όπου βγει, έγινε ο κανόνας της πολιτικής σας. Ανακαλύψατε σήμερα το βαθύ κράτος, μόνο που εσκεμμένα σας διαφεύγει ότι εσείς το εγκαθιδρύσατε. Τα ψέματα όμως έχουν κοντά ποδάρια. Είστε μια κυβέρνηση άμοιρη των ευθυνών σας. Δεν θα μπορέσετε όμως να κρυφτείτε. Δεν σας έχει πλέον καμία εμπιστοσύνη ο λαός για αυτό θα φύγετε», υποστήριξε η κ. Πέρκα.

«Συμπαρασύρετε στην πτώση σας, που νιώθετε ότι έρχεται, την δημοκρατία. Μπαζώνετε τους θεσμούς, παίζετε επικίνδυνα παιχνίδια και δεν αντιλαμβάνεστε το εκκωφαντικό μήνυμα που σας στέλνει η κοινωνία. Βάζετε τη χώρα στη πιο λάθος πλευρά της ιστορίας. Πρέπει η ίδια η κυβέρνηση να αποτελέσει ιστορία του παρελθόντος», είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του κόμματος «ΝΙΚΗ», Σπύρος Τσιρώνης.

Ιωάννης Κόντης

Ο βουλευτής του κόμματος «Σπαρτιάτες», Ιωάννης Κόντης Σπαρτιάτες έκανε λόγο για «πολιτική απατεωνιά με αλληλοκατηγορίες μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της Αντιπολίτευσης για ευθύνες που είναι διαχρονικές και για τις οποίες ο κόσμος ζητά να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι».

«Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται για να δείξουμε ότι κάτι γίνεται, ενώ ξέρω ότι θα δυναμώσω, θα συσπειρώσω την κυβέρνηση. Στο τραγικό έγκλημα των Τεμπών είναι διαχρονικά τα λάθη όλων αυτών που την κάνουν. Δεν πήρατε το οργισμένο μήνυμα της κοινωνίας που δεν εμπιστεύεται το πολιτικό σύστημα. Δεν σας θέλει. Μην πετάτε τη σφεντόνα ο ένας στον άλλο. Μόνο όσοι έχουν δίκαιο μπορεί να φωνάζουν για το τραγικό δυστύχημα και αυτοί είναι μόνο οι γονείς και οι συγγενείς των 57 θυμάτων των Τεμπών», είπε ο κ. Κόντης.

Τι επιφέρει η πρόταση δυσπιστίας –

Στην πρόταση δυσπιστίας τονίζεται ότι, δύο χρόνια μετά «το δυστύχημα-έγκλημα των Τεμπών [. . .] τα ογκώδη και πρωτοφανή σε συμμετοχή λαϊκά συλλαλητήρια της 26 Ιανουαρίου και της 28 Φεβρουαρίου 2025 διαμήνυσαν την εδραιωμένη πεποίθηση της κοινωνίας για τις ευθύνες της Κυβέρνησης αναφορικά τόσο με το ίδιο το δυστύχημα-έγκλημα και τις συνθήκες που οδήγησαν στη σύγκρουση των τρένων, που επί 12 λεπτά κινούνταν στην ίδια γραμμή, όσο και για την απόπειρα συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών, για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στην πρόκληση της τραγωδίας.

Η κοινωνική αυτή πεποίθηση, που εδράζεται στη συμπεριφορά, τις δημόσιες και αποκαλυπτόμενες πράξεις και παραλείψεις των κυβερνητικών στελεχών και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, και πρωτίστως του ίδιου του Πρωθυπουργού, στις στοχευμένες και επανειλημμένες, αλαζονικές και αυτοαναιρούμενες δηλώσεις, μεθοδεύσεις και ενέργειες, καταδεικνύει τη διάρρηξη και οριστική άρση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, ως αρχηγό της. Η κοινωνική αποδοκιμασία για τις μεθοδεύσεις της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης που βαρύνουν την Κυβέρνηση, έχει ήδη διαμορφώσει μια ισχυρή, παλλαϊκή απαίτηση για απονομή Δικαιοσύνης και για ασφαλείς σιδηροδρομικές μεταφορές, στόχους που ξεκάθαρα αυτή η Κυβέρνηση αρνήθηκε πεισματικά να υπηρετήσει. Πρόκειται πλέον για μια απονομιμοποιημένη Κυβέρνηση και έναν απονομιμοποιημένο Πρωθυπουργό».

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, επιφέρει διακοπή των εργασιών της και έναρξη τριήμερης διαδικασίας συζήτησης επί της πρότασης αυτής.

Η διαδικασία αρχίζει με ομιλίες δύο εκ των βουλευτών, που την υπογράφουν, και ακολουθούν κύκλοι 15-16 ομιλητών, με εναλλαγή συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων βουλευτών, κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων.

Στη συζήτηση μπορούν να μετέχουν οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι υπουργοί, και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Το ενδιαφέρον κορυφώνεται την τελευταία ημέρα της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας, με τις κεντρικές ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, κατ’ αντίστροφη σειρά.

Η συζήτηση κλείνει με ονομαστική ψηφοφορία. Σημειώνεται ότι μία πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ