Connect with us

Κεντρικό Θέμα

«Βόμβα» ΔΝΤ: Έρχεται «τσουνάμι» από χρεωκοπίες χωρών

Published

on

Σε ισχυρή προειδοποίηση προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς το ισχυρό δολάριο φέρνει ολοένα και περισσότερες χώρες μπροστά στον κίνδυνο του υψηλού χρέους.

Η αναπληρώτρια επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γκίτα Γκόπιναθ, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, υπογράμμισε ότι περίπου το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ή ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους και περίπου 20 αναδυόμενες αγορές έχουν χρέος που διαπραγματεύεται σε προβληματικά επίπεδα.

«Πιθανότατα θα δούμε περισσότερες χώρες να χρειάζονται ελάφρυνση του χρέους», πρόσθεσε.

Πληθωριστικό ράλι και επιτόκια

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ράλι στις τιμές παγκοσμίως έχει «ανοίξει» έναν κύκλο επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια παγκοσμίως από τις κεντρικές τράπεζες, με επικεφαλής τη Federal Reserve, εξέλιξη η οποία έχει ενισχύσει σημαντικά το αμερικανικό νόμισμα.

Εν τω μεταξύ, οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν συγκεντρώσει ένα υπέρογκο προβληματικό χρέος αρκετών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που απειλεί να προκαλέσει ένα ιστορικό τσουνάμι χρεοκοπιών.

«Η υποτίμηση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών σε σχέση με το δολάριο έχει πληθωριστικές συνέπειες», είπε η Γκόπιναθ. «Αυτό καθιστά τη νομισματική πολιτική για αυτούς πολύ πιο δύσκολη αυτή τη στιγμή και υπάρχουν χώρες που έχουν δανειστεί σε δολάρια, κάτι που καθιστά δύσκολη την αποπληρωμή των δανείων».

Και πρόσθεσε ότι απαιτείται πλέον πιο συντονομισμένη, ευρεία και άμεση δράση από τις πλουσιότερες χώρες.

Κι άλλη στήριξη στην Ουκρανία

Αναφερόμενη στην Ουκρανία, η Γκίτα Γόπιναθ, είπε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει τρόπους για να βοηθήσει τη χώρα πέρα από τον γύρο έκτακτης χρηματοδότησης που παρείχε στην αρχή του πολέμου.

«Εξετάζουμε άλλες επιλογές, πολλά άλλα πράγματα, που θα πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι μακροοικονομικές πολιτικές τους είναι σε θέση να διατηρήσουν την οικονομία σε τροχιά όσο το δυνατόν καλύτερα και να αποτρέψουμε τον υπερπληθωρισμό» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Όλα αυτά αποτελούν μεγάλες ανησυχίες και προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τις αρχές για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή τους».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ