Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Γαλλικές εκλογές: Ανατροπή με νίκη της Αριστεράς κατά της Ακροδεξιάς

Δημοσιεύθηκε

στις

Αφού έχασε με περισσότερες από πέντε μονάδες από τον Εθνικό Συναγερμό και τους συμμάχους της Μαρί Λεπέν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία (33,32% έναντι 27,99%), η Αριστερά αναδείχθηκε πρώτη στον δεύτερο γύρο, σε μια απροσδόκητη ανατροπή.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι αφενός ενώθηκαν μπροστά στον ακροδεξιό κίνδυνο ξανά, αφετέρου σημείωσαν και πάλι μια ιστορική συμμετοχή στις κάλπες.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Ipsos για λογαριασμό της France Télévisions, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) κερδίζει 172 έως 192 έδρες.

Ο Εθνικός Συναγερμός (RN), από την πλευρά του, φαίνεται να παίρνει 132 έως 152 έδρες, μαζί με τους συμμάχους του, Ρεπουμπλικάνους.

Με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο μεγάλο νικητή των γαλλικών εκλογών, το ερώτημα τώρα είναι ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Με το γαλλικό κοινοβούλιο κατακερματισμένο, η μεγάλη πρόκληση των επόμενων ημερών είναι η συμφωνία των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε την παραίτησή του παραδεχόμενος την ήττα του κόμματός του.

Από την πλευρά του, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν έχει παρουσιάσει κοινό υποψήφιο και οι διαπραγματεύσεις αναμένονται δύσκολες.

Η βουλεύτρια της “Ανυπότακτης Γαλλίας” , Κλεμεντίν Οτέν, κάλεσε την κοινοβουλευτική ομάδα του NFP να συνεδριάσει άμεσα προκειμένου η ολομέλειά της να προτείνει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, έπειτα από ψηφοφορία, ποιος θα είναι ο υποψήφιος για το αξίωμα του πρωθυπουργού, που κατά την ίδια δεν μπορεί να είναι «ούτε ο Φρανσουά Ολάντ, ούτε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν».

Χαιρέτισε τη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου ο Ολάντ

Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κέρδισε την έδρα για λογαριασμό της αριστεράς στην 1η εκλογική περιφέρεια της Κορέζ με 43,29% των ψήφων, χαιρέτισε την αποτυχία του Εθνικού Συναγερμού και τη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου, λέγοντας ότι η ενωμένη αριστερά ανέλαβε τις ευθύνες της για να αποτρέψει την άνοδο της ακροδεξιάς, ενώ τόνισε και την «ήττα της πλειοψηφίας».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας των σοσιαλιστών στις πρόσφατες ευρωεκλογές Ραφαέλ Γκλυκσμάν έκανε λόγο για «ικανοποίηση αλλά και ευθύνη», επισημαίνοντας ότι η Γαλλία είναι αντιμέτωπη με μια «διχασμένη συνέλευση» και ότι «θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν ενήλικοι».

Η απερχόμενη πλειοψηφία θα «θέσει προϋποθέσεις σε κάθε συζήτηση» ενόψει του σχηματισμού νέας, προειδοποίησε εξάλλου ο επικεφαλής της προεδρικής παράταξης, της Αναγέννησης, ο Στεφάν Σεζουρνέ, επιμένοντας στον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους, στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στην υποστήριξη στην Ουκρανία. Συμπλήρωσε πως «ο Ζαν-Λικ Μελανσόν και ορισμένοι από τους συμμάχους δεν θα (μπορέσουν να) κυβερνήσουν τη Γαλλία».

Το γραφείο του Γάλλου προέδρου δήλωσε ότι θα περιμένει να σχηματιστεί η νέα Εθνοσυνέλευση προτού λάβει «τις απαραίτητες αποφάσεις».

Εθνική Συσπείρωση: Η Γαλλία μπαίνει σε αστάθεια

Η «Εθνική Συσπείρωση» έκανε λόγο για «συμμαχία της ατιμίας» με βασικό υπαίτιο τον Μακρόν.

Παρά το αποτέλεσμα – έκπληξη για την Εθνική Συσπείρωση στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών, οι ηγέτες του κόμματός αρνούνται να το χαρακτηρίσουν ήττα. Σύμφωνα με τη Μαρί Λεπέν, πρόκειται μόνο για μια αναβαλλόμενη νίκη, καθώς η Εθνική Συσπείρωση θα έχει μια σταθερή ευκαιρία νίκης στις επερχόμενες γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ