Connect with us

Ειδήσεις

Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε τον Κ. Τασούλα για Πρόεδρο Δημοκρατίας

Published

on

Νέα δεδομένα στην πολιτική ζωή επιχειρεί να διαμορφώσει ο πρωθυπουργός με την επιλογή του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς ο κ. Τασούλας θεωρείται πρόσωπο με ειδικό πολιτικό βάρος, που χαίρει της εκτίμησης του πολιτικού κόσμου.

Το γεγονός ότι έχει εκλεγεί τρεις φορές πρόεδρος της Βουλής και μάλιστα στη μια από αυτές με ρεκόρ ψήφων, καθιστά σαφές ότι είναι ένας πολιτικός που είναι σε θέση να αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις.

Αυτή βέβαια είναι η μια όψη του νομίσματος, γιατί η άλλη έχει σχέση με τις πολύ μεγάλες αβεβαιότητες τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο λόγω της έλευσης του “τυφώνα” που ακούει στο όνομα Ντόναλντ Τραμπ.

Πολιτικοί παρατηρητές τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός προτίμησε ένα πρόσωπο το οποίο προέρχεται από τον κεντροδεξιό χώρο, γιατί έκρινε πως με τον τρόπο αυτό, θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα.

“Έκρινα, όμως, ότι κατά το επόμενο διάστημα και σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πατρίδα χρειάζεται Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μακρά διαδρομή στα κοινά και με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά”, ανέφερε στο μήνυμα του.

Εξηγούν επίσης, ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να κλείσει τα μέτωπα με κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ. και με την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, ευελπιστούσαν ότι θα είναι σε θέση να διαδραματίσουν ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας.

Κυβερνητικά στελέχη:

– χαρακτήριζαν ενωτική την επιλογή Τασούλα καθώς “εκλέγεται 25 χρόνια και χειρίζεται με ευπρέπεια δύσκολες καταστάσεις”,

-εξηγούσαν ότι “η αναβολή του ραντεβού με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου έγινε «για να αποφευχθεί μια άβολη στιγμή.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός οριοθετεί τις διαρροές προς τα δεξιά του και κυρίως με κόμματα όπως η Ελληνική Λύση και η Φωνή Λογικής, που επιδιώκουν να εμφανίζονται ως οι εγχώριοι εκφραστές του κ. Τραμπ.
Επίσης, βάζει τέλος σε τυχόν νέα εσωκομματικά μέτωπα και φέρνει πιο κοντά του, τους “γαλάζιους” βουλευτές που είχαν ξεκαθαρίσει ότι επιθυμούν έναν Κεντροδεξιό υποψήφιο και σε καμία περίπτωση την κ. Σακελλαροπούλου.

Κεντροαριστερά
Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, λένε με νόημα ότι ο πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με το δίλημμα Τασούλας ή Βενιζέλος, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί αυτοδυναμία της Ν.Δ. στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε σαφή απάντηση στο ότι όφειλε λόγω εθιμικού δικαίου να προτείνει ένα πρόσωπο από την αντιπολίτευση και ειδικά από την Κεντροαριστερά, λόγω του ότι η Κεντροδεξιά είναι στην εξουσία.

Δύο ήταν οι φράσεις κλειδιά που χρησιμοποίησε:

-“Η ευρύτερη αποδοχή, ωστόσο, δεν σημαίνει αναγκαστικά κάποια πρόταση πέραν της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας”.

– “Ούτε η διαφορετική προέλευση Προέδρου και Πρωθυπουργού εγγυάται την πολιτειακή ισορροπία, ούτε η πολιτική τους σύμπτωση δημιουργεί εξ ορισμού θεσμικό κίνδυνου”.

Στο παρασκήνιο ψιθυρίζεται ότι εάν επέλεγε ένα πρόσωπο όπως ο κ. Βενιζέλος που προέρχεται από την Κεντροαριστερά θα έστελνε το μήνυμα ότι σε μια κυβέρνηση Ν.Δ. -ΠΑΣΟΚ, θα ήταν αιχμάλωτος του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στην ουσία δηλαδή, ο πρωθυπουργός έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν είναι στις προθέσεις του να κάνει συμβιβασμούς με το ΠΑΣΟΚ και ότι θα συνεχίσει την πορεία εκσυγχρονισμού της χώρας.

Χ. Τρικούπη
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση του πρωθυπουργού για τον κ. Τασούλα, με τη Χ. Τρικούπη να διαμηνύει ότι δεν θα στηρίξει ούτε τη Λούκα Κατσέλη, την οποία πρότεινε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτιμά ότι με τις αποστάσεις που παίρνει τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος του, κάτι πάντως που εάν δεν συμβεί θα τον υποχρεώσουν να αναθεωρήσει τη στρατηγική του.

Επανασυγκόλληση
Πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη είναι πιθανό να φέρει ακόμη πιο κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά και να ανοίξει ο δρόμος για “επανασυγκόλληση”.
Η εξέλιξη αυτή δεν αποκλείεται να προκαλέσει πρόβλημα στον κ. Ανδρουλάκη, τον οποίο το Μαξίμου κατηγορεί ότι στις προθέσεις του είναι να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας
Γεννήθηκε το 1959 στα Ιωάννινα και σπούδασε νομικά στο Τμήμα Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ιδιώτευσε ως δικηγόρος Αθηνών ενώ την περίοδο 1988–1989 εργάστηκε σε δικηγορική εταιρεία του Λονδίνου.

  • Ήταν ιδιαίτερος γραμματέας του Ευάγγελου Αβέρωφ – Τοσίτσα την περίοδο 1981–1990 και από το 2013 έως το 2014 πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Έθεσε υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές του 2000 στη περιφέρεια Ιωαννίνων και εξελέγη βουλευτής.

  • Επανεξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων στις εκλογές του 2004, του 2007, του 2009, του Μαΐου 2012, του Ιουνίου 2012, του Ιανουαρίου 2015, του Σεπτεμβρίου 2015 και του 2019 (πρώτος με 12.474 ψήφους).

Διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή (2007 – 2009) και

υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά (2014 – 2015)

  • Στις 18 Ιουλίου του 2019, εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής με 283 ψήφους, τις περισσότερες που έχουν συγκεντρωθεί ποτέ σε αντίστοιχη διαδικασία.

Τον Μάιο του 2023, επανεξελέγη με 270 ψήφους Πρόεδρος της -βραχύβιας- Βουλής της ΙΘ΄ περιόδου.
Μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2023, εξελέγη για μια ακόμη φορά Πρόεδρος της Βουλής της Κ΄ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, με 250 ψήφους

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ