Connect with us

Ελλάδα

“Γκάζι” στους εμβολιασμούς λόγω της μετάλλαξης Δέλτα – Συζητήσεις για άνοιγμα σε παιδιά 15-17 ετών

Published

on

Γρηγορότερες ταχύτητες φέρνει στο εμβολιαστικό πρόγραμμα η μετάλλαξη Δέλτα, με την Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών, να γνωστοποιεί την πρόθεση των ειδικών να εισηγηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών από 15 έως 17 ετών.

Η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε στις τελικές συζητήσεις για τη διαμόρφωση της εισήγησης για τον εμβολιασμό των παιδιών 15 με 17».

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή, στο σχέδιο «Ελευθερία» είναι ενταγμένοι οι νέοι από 18 ετών και πάνω, ενώ σχετικά με το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση της επιτροπής, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι «τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν όσο αυξάνει η ηλικία, ειδικά μετά τα 12 έτη αυξάνει και η πιθανότητα μετάδοσης σχετίζεται και με το πόσο συμπτωματικά είναι».

Όπως εξήγησε, και με την ιδιότητα του μέλους της επιτροπής Εμβολιασμών, ο ΕΜΑ έδωσε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 με 16 ετών, ενώ το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί από πέρυσι για την ηλικία άνω των 16. Ωστόσο σημείωσε ότι «προφανώς δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός».

 

Δείτε επίσης: «Green pass»: Απαραίτητο από αύριο για μετακίνηση σε σε 33 ευρωπαϊκές χώρες

 

Όπως τόνισε, «τα παιδιά αυτά θα νοσήσουν νωρίτερα, έχουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα, και εμείς οι παιδίατροι ξέρουμε ότι πρέπει να προστατέψουμε την ευαίσθητη ηλικία των Πανελληνίων». «Άμα δώσουμε το πράσινο φως ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, υπάρχει έγκριση του ΕΜΑ» διευκρίνισε.

 

“Κανένα περιθώριο για εφησυχασμό”

Στο κόκκινο δείχνει το κυβερνητικό θερμόμετρο με φόντο την παγκόσμια επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς η ταχύτητα από κοινού με την μεταδοτικότητά της δεν επιτρέπουν τον παραμικρό εφησυχασμό στο κυβερνητικό επιτελείο, ενόψει και των σημερινών ανακοινώσεων αναφορικά με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων, ελληνικών κρουσμάτων. Ήδη, η σαρωτική εικόνα της μετάλλαξης σε πολλές χώρες του πλανήτη ανατρέπει τους εθνικούς σχεδιασμούς ταχείας επανόδου στην κανονικότητα, ανεβάζοντας την ίδια ώρα στα ύψη τον ρυθμό εμβολιασμού και επί ελληνικού εδάφους, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Μέσα στον Ιούλιο μπορούν να εγκριθούν κι άλλα εμβόλια, προς το παρόν έχουμε μόνο της Pfizer, πρόσθεσε η καθηγήτρια.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, μελετούμε τη νοσηρότητα παιδιών με υποκείμενα νοσήματα 12 με 15. Θα εισηγηθούμε πιθανότατα να προστατευθούν και τα παιδιά αυτά, εφόσον υπάρχει ένα εγκεκριμένο εμβόλιο.

Με αφορμή τη μεταδοτικότητα του ιού, σχολίασε δε ότι υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα στα μικρά παιδιά κάτω του έτους τα οποία είναι λίγο πιο ευάλωτα, φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας. «Δεν είναι ξεκάθαρο ότι έχουν βαρύτερη νόσο» είπε.

Για τις μακροχρόνιες συνέπειες των εμβολίων, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν έχουμε δεδομένα για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε 20 και 30 χρόνια, αλλά με βάση τη βιολογία και την τεχνολογία για το mRNA δεν προκύπτει ότι τα εμβόλια θα έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις ή ότι έχουν σχέση με την αναπαραγωγή.

 

Οι δηλώσεις Κικίλια από την Κρήτη

Η μάχη με το χρόνο ως προς την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και στην Ελλάδα αποτελεί το βασικό ζητούμενο αυτήν την περίοδο για την κυβέρνηση, καθώς μια πιθανή συνολική επικράτησή της θα έθετε σε ισχυρή δοκιμασία την παραγωγική διαδικασία. Κερδίζοντας έδαφος, ο κυβερνητικός προβληματισμός οδηγεί αναπόδραστα σε εμβόλια στα… «μπάνια του λαού», καθώς επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος ακόμα και σε πλατείες, προανήγγειλε από την Κρήτη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

 

Δείτε επίσης: Καύσωνας: Ξανά στο “κόκκινο” ο υδράργυρος – Πού θα κορυφωθεί

 

Με δεδομένη την ορατή παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα στο νησί, ο κ. Κικίλιας έσπευσε χθες να ξεκαθαρίσει πως η Κρήτη θα αποτελέσει τον πρώτο σταθμό της δεύτερης φάσης του προγράμματος «Ελευθερία», δηλαδή αυτόν με τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον, αρχής γενομένης από τις 6 Ιουλίου, με εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Κρίσιμος κρίκος στην νέα, αυτή, εμβολιαστική αλυσίδα -με κωδική ονομασία «Μήνυμα Υγείας-Γιορτή Ελευθερίας»- αναμένεται να αποτελέσει η τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς οι κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας θα κατευθύνονται με οδηγό τις λίστες όσων επιθυμούν να εμβολιαστούν, αλλά δεν μπορούν να μετακινηθούν, λίστες τις οποίες θα έχουν προηγουμένως συντάξει οι δήμοι.

Παράλληλα, στη λύση του εμβολιασμού κοντά στην κοινωνία επενδύει το κυβερνητικό επιτελείο ιδίως για τις μικρές ηλικίες (μετά και την εξαγγελία του freedom pass), καθώς εφικτός είναι στο εξής ο εμβολιασμός και εκτός εμβολιαστικών κέντρων, δηλαδή σε μεγάλες πλατείες, προκειμένου να προσελκύσουν το νεανικό κοινό, εξήγησε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Η επικέντρωση, μάλιστα, στην νέα γενιά επιταχύνεται εξαιτίας και του χαμηλού ηλικιακού μέσου όρου των κρουσμάτων που διαγνώσθηκαν με μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα. «Το στέλεχος Δέλτα υπάρχει στην Κρήτη εδώ και τρεις εβδομάδες. Ξεκίνησε με τρία περιστατικά και τώρα έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 10 μέρες. Όλοι είναι κάτω από 30 ετών, υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών» περιέγραψε χθες ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, φέρνοντας την κυβέρνηση μετωπικά αντιμέτωπη με την ανάγκη ενίσχυσης του εμβολιαστικού ρεύματος στην νεολαία.

Η διεύρυνση των δυνητικών χώρων εμβολιασμού κρίθηκε αναγκαία και με βάση τον απολογισμό της πανδημίας, τον οποίο παρουσίασε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος. Με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την έβδομη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ όσον αφορά στον ρυθμό εμβολιασμού ανά 100 κατοίκους, το ποσοστό πληθυσμού με ολοκληρωμένο εμβολιασμό ανέρχεται μόλις στο 37% και στους 8,4 εκατομμύρια συνολικά οι εμβολιασμοί (4,8 εκατ. με 1η δόση και 3,7 εκατ. με ολοκληρωμένο εμβολιασμό) παρά τα 1.526 εμβολιαστικά κέντρα με περισσότερους από 4.000 εργαζόμενους.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ