Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Γλυπτά Παρθενώνα: Το παρασκήνιο της απρέπειας του Ρίσι Σούνακ

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ρήξη οδηγούνται οι σχέσεις Ελλάδας Βρετανίας μετά το διπλωματικό φάουλ του Ρίσι Σούνακ ο οποίος έφτασε στο σημείο να ακυρώσει το προγραμματισμένο του ραντεβού στο Λονδίνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ακύρωση έγινε λίγη ώρα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ηγέτη των Εργατικών Κιθ Στάρμερ, ο οποίος είναι ανοικτός σε συζήτηση με την Αθήνα για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Στο παρασκήνιο ψιθυρίζεται ότι ο κ. Σούνακ βρήκε το “πάτημα” που ζητούσε για να χαράξει μια γραμμή άμυνας έναντι των Εργατικών, ενόψει της μάχης που θα δώσουν στις κάλπες του 2024.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα για τα οποία ο κ. Μητσοτάκης απαίτησε την επιστροφή τους με συνέντευξή του στο ΒΒήταν η ευκαιρία που έψαχνε ο κ. Σούνακ για να μπορέσει να συσπειρώσει το εκλογικό ακροατήριο των Συντηρητικών.

Οι δημοσκοπήσεις άλλωστε δείχνουν ότι το κόμμα του βρίσκεται 20 μονάδες πίσω από τους Εργατικούς και ο κ. Σούνακ είδε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ως ευκαιρία για να απευθυνθεί σε πιο συντηρητικά ακροατήρια.

Με την άρνηση του να δει τον κ. Μητσοτάκη επιχειρεί να κλείσει την ψαλίδα της διαφοράς αλλά η κίνησή του έχει μεγάλο ρίσκο, καθώς δημοσκόπηση της YouGov, στέλνει σαφή μηνύματα στον Βρετανό πρωθυπουργό.

Ειδικότερα:

1. Ένας στους δύο Βρετανούς (49%) θεωρεί σωστή την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

2. Μόλις 1 στους 10 Βρετανούς (11) συμφωνεί με την κίνησή του να μη συναντήσει τον κ. Μητσοτάκη, ενώ 66% πιστύει ότι ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έπρεπε να δει τον Έλληνα ομόλογό του.

 

Η δικαιολογία

Η βρετανική πλευρά επικαλέστηκε ως δικαιολογία την αλλαγή προγράμματος του κ. Σούνακ και πρότεινε να συναντηθεί ο κ. Μητσοτάκης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βρετανίας Όλιβερ Ντάουντεν.

Η πρόταση όπως ήταν φυσικό απορρίφθηκε χωρίς δεύτερη κουβέντα, με τον κ. Μητσοτάκη μάλιστα να μην κρύβει την οργή του και να υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

 

Στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ στήριξαν τον πρωθυπουργό στην ανοικτή του σύγκρουση με τον κ. Σούνακ.

“Η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ζήτημα που υπερβαίνει το πρόσωπο του εκάστοτε Έλληνα Πρωθυπουργού και τις κομματικές αντιπαραθέσεις”, είπε ο Στέφανος Κασσελάκης και χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση του κ. Σούνακ.

Για απρέπεια του Βρετανού πρωθυπουργού μίλησε και ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος τόνισε ότι τα “Γλυπτά πρέπει να επανενωθούν και να επιστρέψουν στην κοίτη της Δημοκρατίας, την πατρίδα της Δημοκρατίας, που είναι η Αθήνα”.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ