Κεντρικό Θέμα
Δημοσκόπηση MRB για το Open: Στο 32,3% η ΝΔ -Μπρα ντε φερ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Προβάδισμα 16,3 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές 2024 με αναγωγή στο σύνολο, σε δημοσκόπηση της MRB που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN.
Συγκεκριμένα, η ΝΔ ενισχύεται κατά μία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση και συγκεντρώνει το 32,3%. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερός στο 16%, ενώ φαίνεται πως «φρέναρε» τόσο το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ (14%), όσο και εκείνα της Ελληνικής Λύσης (9,9%) και του ΚΚΕ (8%).
Η Πλεύση Ελευθερίας είναι στο 3,4% καταγράφοντας απώλεια σχεδόν μίας ποσοστιαίας μονάδας, ενώ η Νέα Αριστερά παραμένει σταθερά στο 3,8% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στο σύνολο.
Η «Φωνή Λογικής» εμφανίζει αύξηση κατά μία μονάδα και φτάνει στο 2,8%, ενώ και οι «Δημοκράτες» καταγράφουν άνοδο, από 1,6% σε 2,4%.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μαύρο η Νέα Αριστερά κρατάει το 3+ με το εύρος των ποσοστών να φτάνει το 4,8%, ενώ και ένα 3,5% έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ και πήγε στη Νέα Αριστερά.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα η Νέα Αριστερά θα βγάλει και μια έδρα όπως και η Πλεύση Ελευθερίας.
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 26,5% (από 25%), ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στη δεύτερη θέση με 13,1% (από 12,7%) και το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί ανεβαίνοντας από το 10,7% στο 11,5%, μπροστά από την Ελληνική Λύση (8,1%) και το ΚΚΕ (6,6%), ενώ η Νέα Αριστερά είναι από το 3% στο 3,1%.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος διαμορφώνεται στο 18%, ποσοστό μειωμένο κατά δύο μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας.
Το «ταβάνι» και το κατώτατο όριο των κομμάτων
Στην ίδια δημοσκόπηση παρουσιάστηκαν το ανώτατο και το κατώτατο όριο των κομμάτων στις ευρωεκλογές 2024 με βάση την αναγωγή στο σύνολο.
Για τη Νέα Δημοκρατία, το εύρος είναι από 30 έως 35%, για τον ΣΥΡΙΖΑ από 14 έως 18% και για το ΠΑΣΟΚ από το 12% έως το 16%. Η Ελληνική Λύση φαίνεται να μπορεί να φτάσει σε διψήφιο ποσοστό (11,4%), το ΚΚΕ στο 9,5%, η Νέα Αριστερά στο 4,8% και η Πλεύση Ελευθερίας στο 4,4%.
Για το «μπρα ντε φερ» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Μαύρος επεσήμανε ότι τα όρια των δύο κομμάτων έχουν «μια μικρή επικάλυψη». Δηλαδή το πάνω όριο του ΠΑΣΟΚ είναι λίγο υψηλότερο από το κάτω όριο του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε «ας είμαστε λίγο προσεκτικοί».
Το σενάριο για την κατανομή των εδρών
Η δημοσκόπηση της MRB περιελάμβανε και ένα σενάριο για την κατανομή των εδρών στο ευρωκοινοβούλιο μετά τις εκλογές.
Με βάση την αναγωγή στο σύνολο, η ΝΔ παίρνει 8 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 4, το ΠΑΣΟΚ 3, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση από δύο και η Πλεύση Ελευθερίας με τη Νέα Αριστερά από μία.
Η δυσαρέσκεια το κριτήριο στις ευρωεκλογές 2024
Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι στην κάλπη των ευρωεκλογών 2024 θα εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.
Το 60,3% απαντούν ότι θα πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα δυσαρέσκειας για την ακολουθούμενη πολιτική της ΝΔ. Στον αντίποδα, το 32,7% θεωρούν ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα γιατί έχει πετύχει πολλά με την κυβέρνηση της ΝΔ.
Μάλιστα, με κριτήριο τη δυσαρέσκειά τους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το 32% των ψηφοφόρων της ΝΔ.
Στο ερώτημα πώς θα εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, το 80,8% απαντούν ότι θα επιλέξουν ένα κόμμα που εκφράζει καλύτερα τη δυσαρέσκεια και το 19,2% με αποχή, άκυρο ή λευκό.
Δημοσκόπηση: Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα και η φιέστα Ράμα
Θετικά αξιολογεί το 55,6% την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία, ενώ το 32,9% τη βλέπουν αρνητικά. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ, η θετικότητα φτάνει περίπου στο 80% και στα υπόλοιπα κόμματα τα ποσοστά είναι 47-41%.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων- το 57,7%- διαφωνούν με τη συγκέντρωση που έκανε ο Έντι Ράμα στο Γαλάτσι. Για την ίδια εκδήλωση, το 30% δηλώνουν ότι συμφωνούν.
Το 54,3% εκφράζουν την άποψη ότι η συγκέντρωση του Έντι Ράμα δεν έπρεπε να γίνει αν δεν εκπληρωθούν κάποιες προϋποθέσεις σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Το 17,4% πιστεύουν ότι έπρεπε να γίνει κάποια άλλη στιγμή και το 8,7% θεωρούν ότι η συγκέντρωση έπρεπε να γίνει τώρα.
Το 44,9% δηλώνουν ότι διαφωνούν με την απόφαση της ΝΔ να συμπεριλάβει τον Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ το 30,6% συμφωνούν. Μάλιστα, το 27% των ψηφοφόρων της ΝΔ βλέπουν αρνητικά αυτή την κίνηση.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο «κανένας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 27,8% στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, αλλά η απάντηση «κανένας» είναι στο 28,4%.
Στο ίδιο ερώτημα ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώνει 8,8%, ο Νίκος Ανδρουλάκης 7% και ο Κυριάκος Βελόπουλος 6,7%.
[banner id=”260948″]
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αθλητισμός3 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων3 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024
-
Αγίας Βαρβάρας6 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ