Κεντρικό Θέμα
Δημόσιο: Τριπλός μποναμάς σε μισθούς

Νέο τοπίο επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, σε μια συγκυρία, όπου κυριαρχεί το υψηλό κόστος διαβίωσης τόσο στα βασικά είδη διατροφής όσο και στα ενοίκια.
Η πίεση για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, οι οποίοι καταργήθηκαν με την έναρξη των μνημονίων, είναι ασφυκτική, αλλά η κυβέρνηση επί του παρόντος, δείχνει να αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα κριθούν στην πρότυπη δίκη στην Ολομέλεια του ΣτΕ, που έχει οριστεί για τις 6 Ιουνίου, με την ΑΔΕΔΥ να έχει ως βασικό επιχείρημα ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι πολύ καλύτερη.
Το οικονομικό επιτελείο, δια του Κωστή Χατζηδάκη, έχει ξεκαθαρίσει ότι τυχόν νέες παροχές, οι οποίες έχουν υπέρογκο δημοσιονομικό κόστος, θα οδηγήσουν τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η δαπάνη για να επανέλθει ο 13ος και ο 14ος μισθός στο δημόσιο τομέα, υπολογίζεται στα επίπεδα του 1,6 – 1,7 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι τεράστια.
Στο πλαίσιο αυτό, το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι λόγοι δημόσιου συμφέροντος επιβάλλουν την διατήρηση του καθεστώτος των 12 μισθών, που εφαρμόζεται εδώ και 12 χρόνια στο δημόσιο τομέα.
Ουδείς ασφαλώς αποκλείει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αλλάξει θέση στον δρόμο προς τις εκλογές προκειμένου να πετύχει μεγαλύτερη συσπείρωση, αλλά για την ώρα τουλάχιστον το σενάριο αυτό δεν παίζει.
Δημοσιονομική σταθερότητα
Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι πως η κυβέρνηση θα πορευτεί από τη στιγμή που βρίσκεται στην πιο δύσκολη φάση των 6,5 χρόνων από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της χώρας.
Η φθορά είναι πιο έντονη από ποτέ, κάτι που γίνεται σαφές από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι οποίες ναι μεν δείχνουν πρωτιά για την κυβέρνηση, αλλά με πολύ χαμηλά ποσοστά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν το πρόβλημα, ξεκαθαρίζουν όμως σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει στις σειρήνες του λαϊκισμού και δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.
Λελογισμένες αυξήσεις
Όπως εξηγούν η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το σχέδιο για λελογισμένες αυξήσεις στα όρια των αντοχών της οικονομίας, που θα δώσουν τη δυνατότητα για ανάσες στους δημοσίους υπαλλήλους.
Η οικονομία άλλωστε όχι μόνον δεν βρίσκεται σε κρίση, αλλά υπεραποδίδει, η χώρα καταγράφει επί σειρά ετών θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κάτι που σημαίνει ότι θα αυξάνονται σταδιακά και οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.
Οι κινήσεις που θα γίνουν στο αμέσως προσεχές διάστημα εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού που οι αυξήσεις στις αποδοχές θα αντικαταστήσουν τον 13ο και 14ο μισθό.
Η κυβέρνηση προχωράει σε τρεις κινήσεις που σχετίζονται με τις οριζόντιες αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και την αύξηση του επιδόματος επικινδυνότητας στους ένστολους.
Πρόκειται για μόνιμες αυξήσεις οι οποίες σε βάθος τριετίας δηλαδή έως το 2027 θα βελτιώσουν την αγοραστική τους δύναμη, προκειμένου να μπορούν με μεγαλύτερη άνεση να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Το… όχημα
Οι αυξήσεις στο δημόσιο τομέα θα γίνουν με όχημα τον κατώτατο μισθό, ο οποίος θα αναπροσαρμοστεί από την 1η Απριλίου , αλλά δεν θα περιοριστεί σε υπαλλήλους που χαρακτηρίζονται ως νεοπροσλαμβανόμενοι.
Με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει, ο εισαγωγικός μισθός του Δημοσίου, δηλαδή στην κατηγορία της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, θα είναι ίδιος με τον κατώτατο στον ιδιωτικό τομέα.
Με βάση αυτό ως δεδομένο, η αύξηση του εισαγωγικού μισθού στο Δημόσιο θα μετακυλίεται στους αντίστοιχους βασικούς μισθούς των υπόλοιπων κατηγοριών (Δ.Ε., Τ.Ε., και Π.Ε. κατηγορίες).
Ειδικότερα, στην περίπτωση κατά την οποία, ο κατώτατος μισθός αυξηθεί το 2025 στα 880 ευρώ (από τα 830 ευρώ), τότε ο εισαγωγικός μισθός (Υ.Ε. κατηγορίας) στο Δημόσιο θα αυξηθεί στα 880 ευρώ από τα 850 ευρώ που είναι σήμερα.
Η αύξηση των 30 ευρώ θα είναι οριζόντια σε όλα τα κλιμάκια, κάτι που σημαίνει ότι το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας, θα δουν αύξηση κατά 30 ευρώ στις βασικές τους αποδοχές.
Στο πλαίσιο αυτό:
-Ο μισθός ενός δημοσίου υπαλλήλου τεχνολογικής εκπαίδευσης, με δύο παιδιά, που βρίσκεται στο τρίτο κλιμάκιο, από τα 1.337 ευρώ θα πάει στα 1.370 ευρώ.
-Σε έναν χρόνο εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα θα λαμβάνουν περίπου 400 ευρώ περισσότερα.
-Σταδιακά, από τον Απρίλιο του 2025 έως τον Απρίλιο του 2027 όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν επιπλέον αύξηση, που θα φτάσει τελικά στα 100 ευρώ. Αυτή η αύξηση μεταφράζεται σε 1.200 ευρώ συνολικά από το 2027 και μετά, που θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι είναι ένας 13ος μισθός με τη διαφορά ότι έχει ενσωματωθεί στις μηνιαίες αποδοχές κάθε δημοσίου υπαλλήλου.
Αυτό πάντως που πρέπει να γίνει σαφές είναι πως οι όποιες μεταβολές είναι άμεσα συνυφασμένες από την αύξηση στον κατώτατο μισθό, για τον οποίο η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να διαμορφωθεί στα 950 ευρώ το 2027
Με βάση αυτό ως δεδομένο κατά τα έτη 2025, 2026 και 2027 θα πρέπει να δοθούν μεσοσταθμικές αυξήσεις που θα είναι από 40 έως 50 ευρώ ετησίως.
Με τον τρόπο αυτό, το 2026 θα ανέβει στα 910 ευρώ και στα 950 ευρώ ή και πιο πάνω το 2027, ενώ σε ανάλογα επίπεδα θα ανέλθει και ο εισαγωγικός μισθός για τον δημόσιο τομέα.
Ο συμψηφισμός
Η κυβέρνηση βάζει οριστικά τέλος σε μια μεγάλη αδικία, η οποία έχει σχέση με τη λεγόμενη προσωπική διαφορά και είχε ως αποτέλεσμα υπάλληλοι με τα ίδια ακριβώς προσόντα να λαμβάνουν διαφορετικούς μισθούς.
Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι από το 2015, όταν καθιερώθηκε η προσωπική διαφορά, σταμάτησαν να παίρνουν αυξήσεις μετά τη συμπλήρωση διετίας ή τριετίας, που οδηγεί σε αύξηση μισθολογικού κλιμακίου.
Με τη διάταξη αυτή, περίπου 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα παίρνουν είτε ολόκληρο το ποσό είτε ένα τμήμα των αυξήσεων των βασικών μισθών τους όταν ανεβαίνουν σε υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια.
Η διάταξη που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς ρυθμίζει οριστικά οριστικά το ζήτημα του συμψηφισμού καθώς προβλέπει τα εξής:
-εάν η προσωπική διαφορά είναι μικρότερη από το ποσό των 300 ευρώ, τότε δεν θα επέρχεται συμψηφισμός της με την αύξηση του βασικού μισθού,
-εάν το υπερβαίνει, το ποσό της προσωπικής διαφοράς που συμψηφίζεται, ισούται με το μικρότερο μεταξύ του 50% της προκαλούμενης αύξησης του βασικού μισθού και του ποσού της προσωπικής διαφοράς που υπερβαίνει τα 300 ευρώ.
Τα παραδείγματα που ακολουθούν είναι τα πλέον χαρακτηριστικά για τις αυξήσεις που θα δοθούν στο δημόσιο σε όσους μέχρι τώρα είχαν αδικηθεί
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχουμε έναν υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε) που με την παρέλευση διετίας εξελίσσεται σε επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο και λαμβάνει αύξηση των μικτών αποδοχών του 59 ευρώ.
Σε αυτή την περίπτωση:
Α. Εάν έχει προσωπική διαφορά 200 ευρώ, θα λάβει ολόκληρη την αύξηση (δηλαδή 59 ευρώ).
Β. Εάν έχει προσωπική διαφορά 400 ευρώ θα λάβει την μισή αύξηση (δηλαδή 29,5 ευρώ).
Γ. Εάν έχει προσωπική διαφορά 310 ευρώ, συμψηφίζονται μόνο τα 10 ευρώ και λαμβάνει αύξηση 49 ευρώ.
Η εφαρμογή της ισχύουσας έως σήμερα διάταξης που προβλέπει σταδιακή μείωση της προσωπικής διαφοράς στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων μέσω “συμψηφισμού” με μελλοντικές αυξήσεις των αποδοχών τους είχε ανασταλεί το διάστημα 1.6.2022 – 31.5.2024, ώστε να μην αποτελεί ο συμψηφισμός επιβαρυντικό παράγοντα κατά τη μισθολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων.
Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο όταν πέρυσι, δόθηκαν για πρώτη φορά αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους έπειτα από 14 χρόνια, αυτές εφαρμόστηκαν σε όλους ανεξαιρέτως, ασχέτως αν είχαν προσωπική διαφορά ή όχι.
Με την προτεινόμενη διάταξη, και λαμβάνοντας υπόψη ότι η προσωπική διαφορά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ανέρχεται σε ποσά που προκαλούν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ υπαλλήλων του ίδιου μισθολογικού κλιμακίου, ρυθμίζεται αναδρομικά από 1.6.2024 και με μόνιμο τρόπο το ζήτημα που έχει ανακύψει και ταυτόχρονα περιορίζει σταδιακά τις μισθολογικές ανισότητες στο προσωπικό του δημοσίου σε περιπτώσεις με υψηλή προσωπική διαφορά.
Το δημοσιονομικό κόστος, λαμβάνοντας υπόψη την αναδρομική ισχύ του μέτρου, ανέρχεται σε περίπου 11,6 εκατ. ευρώ για το 2025, προσαυξανόμενο κατά περίπου 5 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα έτη.
Ιδιαίτερες συνθήκες
Η πολιτεία αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο των ενστόλων και στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε στη θέσπιση ενός νέου επιδόματος , που θα τους δώσει σημαντική οικονομική ανάσα.
Η εφαρμογή του νέου επιδόματος που θα είναι και αυτό μόνιμου χαρακτήρα και έχει τον τίτλο ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας, θα αρχίσει από την 1η Ιουλίου και θα δώσει επιπλέον 100 ευρώ στους ένστολους.
Ειδικότερα, το επίδομα θα χορηγηθεί σε 153.240 ένστολους και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εκ των οποίων
-οι 79677 είναι στρατιωτικοί,
-οι 52.954 είναι αστυνομικοί,
-οι 8161 είναι λιμενικοί και
-οι 12448 είναι στελέχη της Πυροσβεστικής.
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι το ετήσιο κόστος είναι 184 εκατ. ευρώ πλέον των εργοδοτικών εισφορών και ότι τον Απρίλιο θα δουν αύξηση ανάλογα με την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Σημειώνουν επίσης, ότι η χορήγηση του επιδόματος επιβεβαιώνει τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη στήριξη των ανθρώπων που εργάζονται σε συνθήκες υψηλής πίεσης και κινδύνου.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αθλητισμός4 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων4 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας6 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024