Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Διεθνές black-out σε τράπεζες, ΜΜΕ και αεροπορικές εταιρείες

Δημοσιεύθηκε

στις

Μαζική κατάρρευση στα πληροφοριακά συστήματα έχει προκαλέσει προβλήματα στις τράπεζες, τις τηλεπικοινωνίες, τα μέσα ενημέρωσης και τις αεροπορικές εταιρείες.

Αντιμέτωπη με μαζική κατάρρευση ψηφιακών συστημάτων βρίσκεται σήμερα, Παρασκευή (19/07), η Αυστραλία, ενώ πολύ σύντομα άρχισαν να γίνονται αναφορές για προβλήματα και σε άλλες χώρες, με το πρόβλημα να αποκτά διεθνείς διαστάσεις.

Η “ευρείας κλίμακας τεχνική βλάβη” επηρεάζει δεκάδες επιχειρήσεις και φαίνεται πως συνδέεται με προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας Crowdstrike, δήλωσε εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εσωτερικών.

Η Microsoft δήλωσε ότι συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις «παρατεταμένες επιπτώσεις» των εφαρμογών και υπηρεσιών 365 που βρίσκονται σε «υποβαθμισμένη κατάσταση», ενώ η Crowdstrike ανέφερε σε αυτοματοποιημένο μήνυμα ότι είναι ενήμερη για αναφορές καταρρεύσεων.

Χωρίς τίποτα να έχει επιβεβαιωθεί ακόμη, πάντως, πηγή της βρετανικής κυβέρνησης μιλώντας στο Reuters ανέφερε ότι το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί δεν αντιμετωπίζεται ως επίθεση χάκερς, ως κάποιο ζήτημα δηλαδή ασφάλειας που σχετίζεται με τον κυβερνοχώρο.

Aεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, μεγάλα ΜΜΕ όπως το βρετανικό Sky News, σιδηροδρομικές και άλλες μικρότερες εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα στα συστήματά τους.

Καθηλώνονται τα αεροπλάνα των United, Delta και American Airlines

Η United, η Delta και η American Airlines -οι οποίες εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες- εξέδωσαν «παγκόσμια στάση εδάφους» για όλες τις πτήσεις τους.

Οι πτήσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον αέρα θα συνεχιστούν, αλλά καμία άλλη πτήση δεν θα απογειωθεί προς το παρόν.

Η FAA κάλεσε τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να ενημερώσουν τους πιλότους που βρίσκονται στον αέρα ότι οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν επί του παρόντος προβλήματα επικοινωνίας. Καμία πτήση της American, της United ή της Delta δεν θα απογειωθεί.

Προβλήματα και στη Ryanair

H Ryanair αναφέρει ότι αντιμετωπίζει «πιθανές διαταραχές σε όλο το δίκτυο» – οι οποίες, όπως λέει, οφείλονται σε διακοπή λειτουργίας από τρίτο μέρος.

Η αεροπορική εταιρεία συμβουλεύει όσους ταξιδεύουν σήμερα να ελέγχουν την εφαρμογή της Ryanair για ενημερώσεις σχετικά με την πτήση τους.

H ανακοίνωση της Microsoft

Η Microsoft, τα συστήματα της οποίας φαίνεται ότι είναι αυτά που έχουν υποστεί το πρόβλημα με συνέπεια την κατάρρευση των συστημάτων τραπεζών, αεροπορικών, σιδηροδρομικών εταιρειών κ.λπ. παγκοσμίως, δηλώνει ότι λαμβάνει «μέτρα», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Αναφέρει, επιπλέον, ότι η διακοπή λειτουργίας της ξεκίνησε περίπου στις 18:00 ET.

«Οι υπηρεσίες μας βελτιώνονται καθώς συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα άμβλυνσης», ανέφερε νωρίτερα η Microsoft σε μήνυμά της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Ο τεχνολογικός γίγαντας ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων

“Οι υπηρεσίες μας βελτιώνονται καθώς συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα άμβλυνσης”, αναφέρει η επιχείρηση σε μήνυμά της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Σε μήνυμά της με τίτλο «Υποβάθμιση υπηρεσίας», η Microsoft σημειώνει ότι οι χρήστες «ενδέχεται να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες του Microsoft 365».

H Microsoft προσθέτει ότι παραμένει «κινητοποιημένη για να διαχειριστεί αυτό το συμβάν, δίδοντας την μεγαλύτερη και επείγουσα προτεραιότητα, ενώ συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο για τις υπόλοιπες εφαρμογές Microsoft 365 που βρίσκονται σε υποβαθμισμένη κατάσταση».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ