Connect with us

Κεντρικό Θέμα

ΔΝΤ: Προειδοποιεί την Ελλάδα για τις αυξήσεις στους μισθούς – Τα μηνύματα στην Αθήνα

Published

on

Το Ταμείο ανέφερε ότι η ευρεία πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος θα μπορούσε να συνεισφέρει στην καλύτερη διαχείριση του χρέους. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η αύξηση των μισθών, η οποία αναμένεται να είναι πιο επίμονη από την αναμενόμενη, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του τελευταίου γύρου συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη χώρα μας, το Ταμείο αναφέρει -μεταξύ άλλων- πως το ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να διατηρήσει τη «ισχυρή ανάπτυξή του. Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει υψηλός στο 2,1% το 2025.

Οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης, υποστηριζόμενες από έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης θα παραμείνει σταθερή, υποστηριζόμενη από την ευνοϊκή αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος. Με τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας, ο γενικός πληθωρισμός αναμένεται να επαναλάβει την πτωτική του τάση, ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού θα είναι πιο επίμονος λόγω του πληθωρισμού των υπηρεσιών και της αύξησης των μισθών»

Αναφορικά με τους κινδύνους για προοπτικές ανάπτυξης, το Ταμείο σημειώνει πως «οι δυνητικοί αντίξοοι παράγοντες περιλαμβάνουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις μεγάλες χώρες της ζώνης του ευρώ, την επιδείνωση των περιφερειακών συγκρούσεων και την παγκόσμια αβεβαιότητα πολιτικής. Η επιτάχυνση των φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης.

Η ισχυρότερη και πιο επίμονη από την αναμενόμενη αύξηση των μισθών θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό των υπηρεσιών, ο οποίος ενδεχομένως να επιδεινωθεί από τις διακυμάνσεις στις παγκόσμιες και περιφερειακές τιμές της ενέργειας»

Αναλυτικά:

Τα στελέχη του Ταμείου εκφράζουν «την ικανοποίησή τους για τη συνεχιζόμενη εύρωστη επέκταση της ελληνικής οικονομίας, τις ευνοϊκές βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές και τη σταθερή πτωτική πορεία του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, ο οποίος ωστόσο παραμένει υψηλός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ