Κεντρικό Θέμα
Εισβολή στην Ουκρανία: Αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στην Οδησσό – «Λιμενικές υποδομές» υπέστησαν ζημιές
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εξαπέλυσαν τις πρώτες πρωινές ώρες επιδρομές από αέρος σε νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας UAVs-καμικάζι και πιθανόν βαλλιστικούς πυραύλους, ανακοίνωσε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.
Η Οδησσός, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στον νότο, η ομώνυμη περιφέρεια, όπως και οι περιφέρειες Μικολάιφ, Ντονιέτσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια και Ντνιπροπετρόφσκ απειλούνται από ρωσικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι, ανέφερε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία μέσω Telegram.
Κατά την ίδια πηγή, ο ρωσικός στρατός πιθανόν χρησιμοποιεί βαλλιστικούς πυραύλους σε επιθέσεις στην Πολτάβα, στην Τσερκάσι, στην Ντνιπροπετρόφσκ, στη Χαρκίβ και στην Κιρόβοχραντ.
Συστοιχίες της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκαν για να αποκρούσουν την επιδρομή στο λιμάνι της Οδησσού, ανέφερε νωρίτερα μέσω Telegram ο Σερχίι Μπρατσούκ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της ομώνυμης περιφέρειας.
«Οδησσός: Το μάχιμο έργο της αντιαεροπορικής άμυνας βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε ο κ. Μπρατσούκ, απαιτώντας οι πολίτες να μη δημοσιοποιούν πληροφορίες για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Στην Οδησσό (νότια) βρίσκεται το κυριότερο λιμάνι από το οποίο εξάγονταν ουκρανικά σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας δυνάμει της συμφωνίας που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη παρά τον πόλεμο Κίεβο και Μόσχα τον Ιούλιο του 2022. Η ισχύς της συμφωνίας εξέπνευσε τα μεσάνυχτα, με απόφαση της Ρωσίας.
Η πόλη, το ιστορικό κέντρο της οποίας ενεγράφη τον Ιανουάριο στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς που κινδυνεύει, όπως καταρτίζεται από την UNESCO, έχει βομβαρδιστεί επανειλημμένα αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου 2022.
Ο Όλεχ Κίπερ, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού, προειδοποίησε από την πλευρά του μέσω Telegram πως θα πρέπει να αναμένονται «αρκετά κύματα» ρωσικών επιθέσεων.
«Λιμενικές υποδομές» στην Οδησσό υπέστησαν ζημιές στη ρωσική αεροπορική επιδρομή
Ουκρανικές «λιμενικές υποδομές» υπέστησαν ζημιές κατά τη ρωσική επιδρομή με πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Οδησσό, ώρες αφού εξέπνευσε η ισχύς της κρίσιμης συμφωνίας που υπέγραψαν τον Ιούλιο του 2022 η Ουκρανία και τη Ρωσία κι επέτρεψε την ασφαλή εξαγωγή 33 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρά τον πόλεμο, έκαναν γνωστό οι ένοπλες δυνάμεις.
«Έξι πύραυλοι Καλίμπρ εκτοξεύθηκαν από τα νερά της Μαύρης Θάλασσας εναντίον της Οδησσού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επιχειρησιακή διοίκηση της νότιας Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας πως καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα αλλά συντρίμμια τους «προκάλεσαν ζημιές σε λιμενικές υποδομές και ιδιωτικές κατοικίες».
Είκοσι ένα UAVs-καμικάζι «τύπου Shahed-136» καταρρίφθηκαν επίσης στην περιφέρεια της Οδησσού και άλλα τέσσερα την περιφέρεια της Μικολάιφ, βορειότερα, όπου επλήγη βιομηχανική υποδομή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
«Εκδηλώθηκε πυρκαγιά» εκεί, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα χωρίς να προκαλέσει θύματα, διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Βιτάλι Κιμ μέσω Telegram.
Συνολικά, σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, η Ρωσία εξαπέλυσε επιδρομές τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη με 36 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Σαχέντ και έξι πύραυλοι Καλίμπρ, στην πλειονότητά τους σε νότιους τομείς της χώρας. Τα 37 από τα ρωσικά UAVs καταρρίφθηκαν, όπως και άλλο ένα, που εκτελούσε πτήση αναγνώρισης.
Το νέο κύμα επιθέσεων αποτελεί «πρόσθετη απόδειξη» ότι η Ρωσία «θέλει να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή 400 εκατομμυρίων ανθρώπων σε διάφορες χώρες που εξαρτώνται από τις ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων», σχολίασε μέσω Telegram ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γέρμακ.