Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Εκατοντάδες νεκροί από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία τραγωδία που είχε να συμβεί στη Λωρίδα της Γάζας πάνω από 15 χρόνια βιώνουν τις τελευταίες ώρες οι Παλαιστίνιοι οι οποίοι μετρούν εκατοντάδες νεκρούς από χτύπημα ρουκέτας στο νοσοκομείο Al-Ahli Arabi Baptist.

Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του περιστατικού ξεκίνησε ένας διπλωματικός πόλεμος μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ για το ποιος ευθύνεται για την επίθεση. Η πλευρά της Χαμάς μιλά για κτηνωδία ενώ οι Ισραηλινοί κάνουν λόγο για αστοχία πυραύλου από της Ισλαμικής Τζιχάντ η οποία τελικά προκάλεσε την τραγωδία.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας περιγράφει σκηνές απερίγραπτης φρίκης: «Τα συνεργεία των ασθενοφόρων ως τώρα αφαιρούν ανθρώπινα μέλη από τα θύματα που έχουν διασκορπιστεί στο νοσοκομείο», τονίζοντας ότι «ο αριθμός των θυμάτων και των τραυματισμών τους ξεπερνά τις δυνατότητες των ιατρικών ομάδων και των ασθενοφόρων. Οι γιατροί κάνουν χειρουργεία στο έδαφος και στους διαδρόμους, πολλά από αυτά χωρίς αναισθησία και ένας μεγάλος αριθμός τραυματιών περιμένουν ακόμα για επεμβάσεις, καθώς οι ιατρικές ομάδες προσπαθούν να σώσουν τις ζωές τους στην εντατική».

Ο Δρ Αλ Κούντρα, σε δήλωσή του, νωρίς σήμερα το πρωί, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός «έχει αυξηθεί στους 212 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων 36 γυναίκες, 61 παιδιά και 16 ηλικιωμένοι. Επιπρόσθετα, υπάρχουν 1400 τραυματίες, μεταξύ των οποίων 400 παιδιά και 270 γυναίκες, λόγω των βίαιων βομβαρδισμών στην πόλη της Γάζας ως τώρα».

 

«Αγανακτισμένος και βαθιά θλιμμένος» ο Μπάιντεν 

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε, σε επίσημο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο, «αγανακτισμένος και βαθιά θλιμμένος» εξαιτίας της «έκρηξης» σε νοσοκομείο της Γάζας και της «φρικτής απώλειας ζωών» που προκάλεσε.

Στο κείμενο, που δόθηκε στη δημοσιότητα ενώ βρισκόταν εν πτήσει προς το Ισραήλ, ο κ. Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως μίλησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και με τον ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β΄ «αμέσως μόλις άκουσε την είδηση» και ότι ζήτησε από συνεργάτες του αρμόδιους για την εθνική ασφάλεια να «συνεχίσουν να συγκεντρώνουν πληροφορίες για το τι ακριβώς έγινε».

Νωρίτερα, ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε τα «συλλυπητήριά του» στους συγγενείς των θυμάτων και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», σύμφωνα με εκπρόσωπό του. Ο αμερικανός πρόεδρος απέφυγε ωστόσο να εκφραστεί για το ποιος ευθύνεται για το χθεσινό πλήγμα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί με απολογισμό τουλάχιστον 200 νεκρούς.

 

 Ιορδανία: Αναβλήθηκε επ’ αόριστον η τετραμερής σύνοδος

Η τετραμερής σύνοδος που θα διεξαγόταν σήμερα στην Ιορδανία με τη συμμετοχή του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα Β΄, του προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς αναβλήθηκε επ’ αόριστον, ανακοίνωσε ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών, μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας. Η σύνοδος θα διεξαχθεί «όταν ληφθεί η απόφαση να σταματήσει ο πόλεμος και να τερματιστούν οι σφαγές», τόνισε ο επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας Αϊμάν Σαφάντι.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ