Κεντρικό Θέμα
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Μέχρι την Τετάρτη οι αποφάσεις του Γ. Παπανδρέου – Όλο το παρασκήνιο
Έως το βράδυ της Τετάρτης αναμένονται οι αποφάσεις του Γ. Παπανδρέου σχετικά με τη συμμετοχή του στις εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, με τη συμμετοχή του να θεωρείται σχεδόν βέβαιη.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ακόμα «ζυγίζει» τα πράγματα, καθώς παρατηρούνται στις γραμμές του ΚΙΝΑΛ και έντονες αντισυσπειρώσεις, εξαιτίας του γεγονότος ότι η διαδρομή του κ. Παπανδρέου την τελευταία δεκαετία είναι γεμάτη μελανά, όπως λένε, σημεία (από το μνημόνιο και τους χειρισμούς του το 2011, έως τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και τη διάσπαση του 2015), αλλά όλα αυτά δύσκολα θα αντιστρέψουν την διαφαινόμενη ως δρομολογημένη υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού.
Κι αυτό διότι, σύμφωνα με όσα διατείνονται συνεργάτες και συνομιλητές του, οι αντιδράσεις που έχει απ’ όλη την Ελλάδα η εμπλοκή του στο σκηνικό που προέκυψε μετά την αποχώρηση της κυρίας Γεννηματά είναι εξόχως θετικές. Όπως λένε στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, τα τηλεφωνήματα που κάνει ο ίδιος, αλλά και αυτά που δέχεται είναι απολύτως ενθαρρυντικά για τυχόν υποψηφιότητά του.
Εσωκομματική (αν)ισορροπία
Παρόλα αυτά, όλοι μιλούν για μια σκληρή εσωκομματική αναμέτρηση δεδομένου ότι έχει αλλάξει πλήρως η εσωκομματική γεωγραφία καθώς δεν υπάρχουν πλέον τα στρατόπεδα που γνωρίζαμε ως σήμερα: Γεννηματικοί, εκσυγχρονιστές, παπανδρεϊκοί, βενιζελικοί, σημιτικοί κλπ είναι όροι ξεπερασμένοι πλέον και οι μετακινήσεις ή οι τοποθετήσεις υπέρ κάποιου υποψηφίου είναι οριζόντιες, πέρα από τις συνήθεις διαχωριστικές γραμμές και προκύπτουν από εντελώς διαφορετικούς υπολογισμούς και κριτήρια.
Ανανέωση ή εμπειρία, κεντροαριστερή ή κεντροδεξιά κατεύθυνση, σύνθεση απόψεων ή καθαρή γραμμή, συνεργασίες ή αυτόνομη πορεία, είναι μερικά από τα διλήμματα που θα τεθούν στον προεκλογικό αγώνα στον οποίο όλοι ομνύουν στην ανάγκη διεύρυνσης και αναδιοργάνωσης της παράταξης.
Δείτε επίσης: Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή με φόντο την πανδημία
Οι στάσεις των άλλων υποψηφίων
Πολλοί στενοί άνθρωποι του κ. Παπανδρέου διαμηνύουν ότι οι αποφάσεις του δεν εξαρτώνται από τη στάση των άλλων υποψηφίων. Επιχειρούν έτσι να απαντήσουν στις επισημάνσεις πολλών άλλων πλευρών ότι πέραν του Βασίλη Κεγκέρογλου, ουδείς άλλος εκ των άλλων διεκδικητών της ηγεσίας δεν δήλωσε διατεθειμένος να κάνει πίσω. Ο Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε ευθέως τον κ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει σύντομα τις προθέσεις του, ώστε να ασχοληθεί το ΚΙΝΑΛ με υπαρκτά θέματα, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε και το εκλογικό δίλλημμα που θα διαπερνά τη σύγκρουσή του με τον πρώην πρωθυπουργό και αυτό θα είναι η αναμέτρηση παρελθόντος και μέλλοντος!
Ο Χάρης Καστανίδης που έχει ήδη καταθέσει υπογραφές (και μεγάλο αριθμό μάλιστα, πολύ πιο πάνω από το όριο) παραμένει αμετακίνητος, όπως και ο Παύλος Γερουλάνος, παρότι ορισμένοι τον εμφανίζουν πιθανό να υπαναχωρήσει. Το θέμα με τον δημοτικό σύμβουλο Αθήνας και πρώην υπουργό του κ. Παπανδρέου είναι εάν και πόσο επηρεάζεται η προσπάθειά του να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, από την κίνηση που έχει ο πρώην πρωθυπουργός. Ο Παύλος Χρηστίδης συνεχίζει τα διαδικτυακά event και την συλλογή υπογραφών από νεολαίους κυρίως, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, ενώ μόνο κ. Κεγκέρογλου παραδέχθηκε ότι ενδεχόμενη υποψηφιότητα Παπανδρέου αλλάζει τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, η όποια υπαναχώρηση υποψηφίου ή υποψηφίων θα γίνει επίσημα και ξεκάθαρα, αφού ανακοινώσει ο κ. Παπανδρέου ότι θα κατέβει στις εκλογές. Κι αυτό διότι φοβούνται ότι μπορεί να εκτεθούν ανεπανόρθωτα εάν οι ίδιοι αποχωρήσουν ενόψει της έλευσης του πρώην πρωθυπουργού και εκείνος την τελευταία στιγμή επιλέξει να μην είναι υποψήφιος. Έτσι κι αλλιώς στις συνομιλίες που είχαν μαζί του, ο άλλοτε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, μόνο νύξεις και βολιδοσκοπήσεις έκανε και δεν αποσαφήνισε με απόλυτο τρόπο τις ακριβώς θα κάνει.
[Με πληροφορίες από protothema.gr και iefimerida.gr]