Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εκλογές ΚΙΝ.ΑΛ.: Γνωρίστε τους 6 υποψήφιους Προέδρους – Η ζωή και το πολιτικό έργο τους

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντίστροφα ξεκίνησε να μετρά ο χρόνος για την ανάδειξη νέου ηγέτη στο Κίνημα Αλλαγής.

Μετά την οδυνηρή απώλεια της Φώφης Γεννηματά, τη θέση ως υποψήφιοι αρχηγοί του Κίνηματος διεκδικούν οι: Γιώργος Παπανδρέου, Ανδρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης, Παύλος Γερουλάνος, Νίκος Ανδρουλάκης και Παύλος Χρηστίδης.

Οι κάλπες θα ανοίξουν την Κυριακή στις 7 το πρωί και οι υποψήφιοι έχουν ξεδιπλώσει όλα τα χαρτιά τους προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστευτική ψήφο των φίλων του κόμματος.

Λίγο πριν τη μεγάλη ημέρα, το xtypos.gr παρουσιάζει λίγα λόγια για τον βίο και την πολιτική δράση του κάθε υποψήφιου με στόχο να κάνει την απόφαση των ψηφοφόρων λίγο πιο εύκολη και… συνετή!

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Φωτογραφία: enikos.gr

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) γεννήθηκε στο Σαιντ Πωλ της Μινεσότα των ΗΠΑ. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Amherst College της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην κοινωνιολογία της ανάπτυξης στο London School of Economics and Political Science, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Στοκχόλμη και παράλληλα παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Κέντρο Διεθνών Σχέσεων στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Harvard. Έχει εργαστεί στις ΗΠΑ, τη Σουηδία και τον Καναδά.

Πολιτική δράση

Εκλεγόταν από το 1981 Πωλ ΕΠ 1996 βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα και αργότερα στην Α’ Αθήνας, και την στην Α’ Θεσσαλονίκης ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού (1985-1987), Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1988-1989, 1994-1996), Εξωτερικών (1999-2004) στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Στις 8 Φεβρουαρίου 2004 εξελέγη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θέση στην οποία επανεξελέγη ΕΠ 2007.

Ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 με και ορκίστηκε Πρωθυπουργός. Από τη θέση αυτή αντιμετώπισε την προοπτική χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας. Η διακυβέρνηση της χώρας επί θητεία του υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη λόγω της ιδιαίτερα προβληματικής δημοσιονομικής θέσης της χώρας, η οποία τον οδήγησε σε αμφιλεγόμενες και δύσκολες πολιτικές αποφάσεις.

Τον Νοέμβριο του 2011 παραιτήθηκε από Πρωθυπουργός και λίγο αργότερα και από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Τον Ιανουάριο του 2015 αποχώρησε από ΕΠ ΠΑΣΟΚ και ίδρυσε ΕΠ «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών», ΕΠ οποίο συμμετέχει από τις αρχές του 2017 στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Από ΕΠ 2007, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ανδρέας Λοβέρδος

 

Γεννήθηκε ΕΠ 1956 στην Πάτρα. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών στις Βρυξέλλες με μεταπτυχιακό τίτλο στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με Διδακτορική Διατριβή στο θέμα «Τρομοκρατία και πολιτικό έγκλημα. Μελέτη των φαινομένων από την πλευρά του Δικαίου» ιδιώτευσε ως δικηγόρος στην Αθήνα και παράλληλα ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία εκλεγόμενος , ΕΠ 1987, λέκτορας του συνταγματικού δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το 1992 εξελέγη επίκουρος καθηγητής και ΕΠ 1995 αναπληρωτής καθηγητής. Υπό την ιδιότητα του πανεπιστημιακού χρημάτισε πρόεδρος[των επιτροπών για τη σύνταξη του υπαλληλικού κώδικα (1997) και για τη σύνταξη του αθλητικού νόμου (1997). Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

 

Πολιτική δράση

Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη βουλευτής στη Β΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών με ΕΠ ψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και επανεξελέγη σε αυτές του 2004. Στις εκλογές του 2007, 2009 και 2012 επανεξελέγη πρώτος σε σταυρούς. Ως βουλευτής της αντιπολίτευσης ανέλαβε την ευθύνη ποικίλων τομέων όπως εξωτερικών, παιδείας και πολιτισμού και δημοσίων έργων και περιβάλλοντος.

Στις 3 Δεκεμβρίου του 2012, αναγγέλλοντας την ίδρυση του κόμματος με την ονομασία Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας, με αρκτικόλεξο “ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ.” (που διαβάζεται και Ρήξη) με παρέμβασή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον διέγραψε- από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ενημερώνοντας εγγράφως τον Πρόεδρο της Βουλής. Τον Απρίλιο του 2013 ανακοίνωσε την ίδρυση του κόμματος Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, ΕΠ οποίο συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2014 στον συνασπισμό κομμάτων Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη.

Επανεξελέγη βουλευτής Β’ Αθηνών με ΕΠ ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2015 και με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τον Σεπτέμβριο του 2015. Στις εκλογές του 2019 εξελέγη βουλευτής Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών με ΕΠ Κίνημα Αλλαγήςκαι στις 17 Ιουλίου 2019 ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Ο ίδιος μίλησε αποκλειστικά πριν λίγες ημέρες στο xtypos.gr για την υποψηφιότητά του (διαβάστε ΕΔΩ τη συνέντευξή του).

Νίκος Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 7 Φεβρουαρίου 1979. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και έχει μεταπτυχιακό τίτλο στο πρόγραμμα «Νέα Υλικά και Περιβάλλον». Επιπλέον, είναι υποψήφιος διδάκτωρ της Φιλοσοφίας. Είναι πολιτικός μηχανικός, πολιτικός και Ευρωβουλευτής με την Προοδευτική Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας.

Πολιτική δράση

Στις 14 Μαρτίου 2013 εκλέχτηκε από ΕΠ Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, λαμβάνοντας 109 ψήφους σε σύνολο 168 ψήφων.

Στις 30 Μαρτίου 2014 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για ΕΠ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη. Εξελέγη δεύτερος με 113.719 σταυρούς προτίμησης. Έκτοτε, συμμετέχει στην ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά την πρώτη του θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετείχε στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Παράλληλα διετέλεσε αναπληρωτής στις επιτροπές Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ασφάλειας και Άμυνας και στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ – Λατινικής Αμερικής

Τον Ιανουάριο του 2016, μετά από πρόταση της Σοσιαλιστικής Ομάδας, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά τις μετρήσεις εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία ως πλήρες μέλος (Σκάνδαλο Volkswagen).

Τον Νοέμβριο του 2017 έθεσε υποψηφιότητα για τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης[6], όπου οι πολίτες που συμμετείχαν στον 1ο και τον 2ο γύρο, του έδωσαν 51.736 και 66.483 ψήφους αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας ήταν εισηγητής για την αναβάθμιση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, γνωστού ως rescEU, εκ μέρους των Σοσιαλιστών. Επιπλέον ορίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εισηγητής για τον φάκελο ενόψει των διαπραγματεύσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Τον Μάιο του 2019, επανεξελέγη Ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής λαμβάνοντας 180.822 ψήφους. Στη νέα του θητεία ανέλαβε αντιπρόεδρος στις επιτροπές Ασφάλειας & Άμυνας, καθώς και στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ – Λατινικής Αμερικής

Παράλληλα συμμετείχε ως βασικό μέλος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου & στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ, ενώ ως αναπληρωτής συμμετέχει στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Επιτροπή Αλιείας και στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με την Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur).

Τον Ιούλιο του 2021, δήλωσε επίσημα την υποψηφιότητά του στις εκλογές ανάδειξης ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής.

Ο ίδιος μίλησε αποκλειστικά πριν λίγες ημέρες στο xtypos.gr για την υποψηφιότητά του (διαβάστε ΕΔΩ τη συνέντευξή του).

Παύλος Γερουλάνος

(EUROKINISSI)

Ο Παύλος Γερουλάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε Ιστορία στο Williams College. Το 1994 απέκτησε μεταπτυχιακούς τίτλους από το τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Harvard και από το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου MIT. 

Πριν και κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε ως οικονομικός διευθυντής για την Photoelectron Corporation, καθώς και στις τράπεζες Alpha Finance και Barclays. Υπήρξε συνεργάτης του κ. Grevile Janner, βουλευτή του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Hellenic Resources Institute στις ΗΠΑ. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς ως οικονομικός διευθυντής και υπεύθυνος προγράμματος αναδιοργάνωσης της εταιρείας από το 1994 έως το 1998. 

Τη περίοδο 1999 – 2004, διετέλεσε διαδοχικά ειδικός συνεργάτης του Υπουργού Εξωτερικών σε θέματα οργάνωσης και συντονισμού και Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού.  Από το 2004 έως το 2006 ήταν σύμβουλος για θέματα διοίκησης προσωπικού σε γνωστή εταιρία.

Πολιτική δράση

Το 1999 έγινε σύμβουλος του τότε υπουργού εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου και στη συνέχεια γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού μέχρι το 2004. Από το 2006 έως το 2009 ήταν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τον Μάρτιο του 2008 έγινε γραμματέας του τομέα επικοινωνίας του κόμματος. Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 κατείχε την πέμπτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και εξελέγη βουλευτής.

Με τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου διορίστηκε υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, ενώ διατήρησε τη θέση του και στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2012 έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, με αφορμή ένοπλη ληστεία στο παλαιό αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας, το δεύτερο περιστατικό κλοπής σε μουσείο της χώρας μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, καθώς είχε προηγηθεί η κλοπή δύο πινάκων ζωγραφικής και ενός χαρακτικού από την Εθνική Πινακοθήκη, στις αρχές Ιανουαρίου 2012. Η παραίτησή του δεν έγινε δεκτή.Στις βουλευτικές εκλογές του 2012 απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής. Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος για τον δήμο της Αθήνας με την παράταξη “Αθήνα είσαι εσύ”.

Ο ίδιος μίλησε αποκλειστικά πριν λίγες ημέρες στο xtypos.gr για την υποψηφιότητά του (διαβάστε ΕΔΩ τη συνέντευξή του).

Χάρης Καστανίδης

Ο Χάρης Καστανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Είναι Πόντιος στην καταγωγή. Ο πατέρας του, Γεώργιος Καστανίδης, ήταν βουλευτής της Ένωσης Κέντρου στο νομό Κοζάνης, και ήταν από τους πιο μαχητικούς υποστηρικτές του Ανδρέα Παπανδρέου στις συγκρούσεις με την συντηρητική πτέρυγα των Κεντρώων. Έχει σπουδάσει νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στο ποινικό δίκαιο.

Έχει εκδόσει δύο βιβλία: “Η περιπέτεια της πολιτικής” και “Κρίση και μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος”.Στις 12 Φεβρουαρίου 2012 διαγράφηκε από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ γιατί αρνήθηκε να ψηφίσει το δεύτερο Μνημόνιο. Στις 14 Μαρτίου 2012 ανακοίνωσε με τη Λούκα Κατσέλη την ίδρυση του κόμματος “Κοινωνική Συμφωνία”.

Πολιτική δράση

Μέλος του ΠΑ.ΣO.Κ. από το 1974 και στέλεχος του Φοιτητικού Κινήματος στη Θεσσαλονίκη (1974-78) Το 1984 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣO.Κ Επανεξελέγη το 1990, το 1994 και το 1996

Διετέλεσε υφυπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης από 25.7.85 έως 25.4.86 Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από 9.9.88 έως 18.11.88 και από 18.11.88 έως 29.11.88 Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης από 15.9.95 έως 22.1.96 Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών από 22.1.1996 έως 2.9.97 οπότε και παραιτήθηκε Εξελέγη βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης με το ΠΑ.ΣO.Κ. στις εκλογές του 1981, του 1985, του 1989 (Ιουνίου και Νοεμβρίου), του 1990, του 1993, του 1996 και του 2000. 

Εξελέγη ξανά βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2004, του 2007, του 2009, ενώ το 2012 διεγράφη από την ΚΟ του κόμματος λόγω διαφωνίας του με τη γραμμή του. Ίδρυσε και τέθηκε επικεφαλής του κόμματος “Κοινωνική Συμφωνία”, μαζί με τη Λούκα Κατσέλη.  Επανεξελέγη βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με το Κίνημα Αλλαγής στις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Παύλος Χρηστίδης

Ο νεότερος από τους έξι διεκδικητές της θέσης. Γεννήθηκε στις 18 Απριλίου 1983 στην Αθήνα. Μεγάλωσε και πήγε σχολείο στο Άργος και στο Ναύπλιο. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και από το 2009 εργάζεται αρχικά ως συνεργάτης και στη συνέχεια στο δικό του δικηγορικό γραφείο. Είναι παντρεμένος με την Νάντια Μητσάκου κι έχουν μία κόρη.

Πολιτική δράση

Τον Μάρτιο του 2013 εξελέγη γραμματέας της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Το 2014 ήταν υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Ελιά. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ναυπλιέων. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής. Στις εθνικές εκλογές του 2019 ήταν τοποθετημένος στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής.

Στις 15 Οκτωβρίου 2021, κι ενώ είχε προηγηθεί, στις 12 Οκτωβρίου, η εισαγωγή της Φώφης Γεννηματά στο νοσοκομείο και η ανακοίνωσή της ότι αποσύρεται από την ανάδειξη προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής, ο Χρηστίδης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές. Πέντε μέρες αργότερα είχε συγκεντρώσει και κατέθεσε 7.000 υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητάς του.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ