Ειδήσεις
Εκλογές 2023: Ο απολογισμός του χθεσινού debate
Μετά από το πέρας 3 ωρών ολοκληρώθηκε το τηλεοπτικό debate τον πολιτικών αρχηγών ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου.
Οι πολιτικοί αρχηγοί κινήθηκαν «σε ασφαλή ύδατα», ακολουθώντας την πεπατημένη για να αποφύγουν τις παγίδες και επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις τους για μια σειρά από θέματα που περιλαμβάνονταν στις 6 ενότητες.
Οι αρχηγοί της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στις ενότητες:
- Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση
- Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα
- Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια
- Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος
- Περιβάλλον και Ενέργεια
- Νέα Γενιά
Τις ερωτήσεις έθεσαν οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας: Η Μάρα Ζαχαρέα, η Σία Κοσιώνη, ο Γιώργος Παπαδάκης, ο Αντώνης Σρόιτερ, ο Παναγιώτης Στάθης και η Ράνια Τζίμα.
Οικονομία και Εξωτερική Πολιτική
Το ενδεχόμενο επέκτασης του market pass και για το δεύτερο εξάμηνο του έτους άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στον πρώτο κύκλο ερωτήσεων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση νίκης, η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να αμφισβητήσει τα εξοπλιστικά συμβόλαια τα οποία έχει υπογράψει η χώρα, σημειώνοντας, πάντως, ότι θα διεκδικήσει μεγαλύτερη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης επανέλαβε για ακόμη μία φορά το βέτο του για τα πρόσωπα των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα στην πρωθυπουργία σε περίπτωση συνεργασίας, ενώ σημείωσε ότι δεν έχει λάβει επίσημη πρόσκληση να συναντήσει τον κ. Μητσοτάκη.
Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε ρεαλιστικό το πρόγραμμα του κόμματός του, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ετάχθη υπέρ συμμαχιών με χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης επανήλθε με την πρόταση του εναλλακτικού τρόπου πληρωμών «Δήμητρα».
Θεσμοί και Kοινωνικό Kράτος
Το θέμα των υποκλοπών κυριάρχησε στην τρίτη ενότητα με τον πρωθυπουργό να σημειώνει πως δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί με το σκάνδαλο, «αναλαμβάνοντας, όμως, με θάρρος τις ευθύνες μου, όταν έμαθα την υπόθεση». Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε πως «οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς», ενώ ο κ. Τσίπρας σηκώνοντας τους τόνους είπε, «ας δώσει επιτέλους εξηγήσεις ο πρωθυπουργός γιατί παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για κρίση θεσμών και «παρακράτος». Την ίδια ώρα, οι κ. Κουτσούμπας και Βαρουφάκης έκλεισαν το παράθυρο «προοδευτικής διακυβέρνησης», με τον πρόεδρο του ΜέΡΑ25 να λέει πως «έχει κλείσει από τα προοδευτικά κόμματα η πόρτα της συνεννόησης». Εν τω μεταξύ, στο «κεφάλαιο» της υγείας ο κ. Βελόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα του εμβολιασμού, είπε πως «δεν μπορώ να δεχτώ υποχρεωτικότητα, το σώμα μου είναι δικό μου». Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «οι μεγάλες καθυστερήσεις στα χειρουργεία και τα ράντζα δεν είναι αποδεκτά», ενώ ο κ. Τσίπρας επέμεινε πως «η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα καταργηθεί με μια προοδευτική διακυβέρνηση».
Περιβάλλον και Νέα Γενιά
Να κοστολογηθούν τα προγράμματα των κομμάτων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πρότεινε ο πρωθυπουργός στην τελευταία ενότητα του ντιμπέιτ, με τον κ. Τσίπρα να εστιάζει στο ότι το 2022 «είχαμε υπέρβαση εσόδων από τον υψηλό ΦΠΑ κατά 4,5 δισ. ευρώ» και να ρωτάει «γιατί δεν χαμηλώνει τους φόρους ο κ. Μητσοτάκης;», καταλήγοντας πως «η ΔΕΗ σήμερα πρωταγωνιστεί στην αισχροκέρδεια, αλλά θα επιστρέψει σε δημόσιο έλεγχο». Οσον αφορά τα θέματα κόστους ενέργειας και υποδομών, «έγιναν βήματα, υπήρξαν και αστοχίες και καθυστερήσεις» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως η κυβέρνησή του δίνει και θα συνεχίσει να δίνει «μεγάλη έμφαση στα μέσα σταθερής τροχιάς». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιθέτως, υποστήριξε ότι και με το σημερινό καθεστώς, δηλαδή του ελέγχου από το Δημόσιο του 34% των μετοχών της ΔΕΗ μπορούν να υπάρξουν λύσεις υπέρ της κοινωνίας. Ο κ. Κουτσούμπας από την πλευρά του κατηγόρησε τις κυβερνήσεις για εγκληματικές πολιτικές στους συγκεκριμένους τομείς, ενώ τις θέσεις του υπέρ των εξορύξεων φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη χώρα μας επανέλαβε ο κ. Βελόπουλος, θέση με την οποία διαφωνεί ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25. Οσον αφορά την ενότητα για τη Νέα Γενιά, παρά τις διαφωνίες, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν πως είναι ανάγκη οι νέοι να πάνε στις κάλπες στις 21 Μαΐου για να επιλέξουν το κόμμα που θέλουν.
[Με πληροφορίες από iefimerida.gr και kathimerini.gr]