Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Εκλογικός «πυρετός»: Ασφυξία πιέσεων για επιπλέον μπόνους στο πρώτο κόμμα – Φρένο από το Μαξίμου στα σενάρια για κάλπες έως τον Ιούνιο

Published

on

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται βουλευτές και κομματικά επιτελεία, καθώς έχουν φουντώσει τα σενάρια για το χρόνο των εκλογών, αλλά και το εκλογικό νόμο με τον οποίο θα γίνει η μεθεπόμενη αναμέτρηση.

Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις που δρομολογούνται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται ένας αιφνιδιασμός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι οι πρωτόγνωρες συνθήκες ακρίβειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλάζουν άρδην τα δεδομένα και τις ισορροπίες που έως τώρα ήταν κυρίαρχες στην πολιτική ζωή της χώρας.

Η αδυναμία της συντριπτικής πλειονότητας να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην παγκόσμια και την ελληνική, προκαλεί τεκτονικές δονήσεις.

Η δημοσκοπική ηγεμονία του πρωθυπουργού και της Ν.Δ. μπορεί να ανατραπεί από τη μια στιγμή στην άλλη και να μετατραπεί σε οργή κατά της κυβέρνησης, με το σκεπτικό ότι αδυνατεί να δώσει πειστικές απαντήσεις στην κρίση. Εάν προσθέσει κανείς ότι δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που έχει στην οικονομία, γίνεται σαφές ότι είναι ανοικτά όλα τα πολιτικά ενδεχόμενα.

 

Δίχως βάση

Ωστόσο, το μήνυμα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ότι δεν έχουν βάση τα σενάρια για πρόωρες εκλογές έως τον Ιούνιο και ότι δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού μια τέτοια εξέλιξη.

Ασφαλώς και οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται, αλλά υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι που βάζουν φρένο στα εκλογικά σενάρια έως τις αρχές του καλοκαιριού.

Οι λόγοι αυτοί είναι οι εξής:
Α. Η χώρα θα οδηγηθεί σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, καθώς είναι δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση με απλή αναλογική.
Β. Το τίμημα θα είναι κάτι παραπάνω από βαρύ στην ελληνική οικονομία, η οποία έχει μεγάλες προσδοκίες από την τουριστική περίοδο.

 

Κρίσιμο φθινόπωρο

Οι αντικειμενικές αδυναμίες που υπάρχουν, δείχνουν ότι υποχωρούν τα σενάρια για κάλπες το καλοκαίρι, αλλά φουντώνουν εκ νέου τη συζήτηση για προσφυγή στις κάλπες μέσα στο φθινόπωρο.

Οι αποφάσεις ασφαλώς και δεν μπορούν να ληφθούν στην παρούσα φάση, αλλά είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα σταθμίσει εκ νέου τις αποφάσεις του, αμέσως μετά τον 15Αύγουστο.

 

Το bonus

Με δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να «κάψει» την απλή αναλογική, το ζητούμενο είναι το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα στηθούν οι μεθεπόμενες κάλπες, για να αναδειχτεί η νέα κυβέρνηση. Με τον εκλογικό νόμο που ισχύει για τη μεθεπόμενη αναμέτρηση, απαιτείται ένα ποσοστό 37.5% – 38% για να κερδίσει το πρώτο κόμμα πάνω από 151 έδρες στη Βουλή και να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να δίνουν πρωτιά στη Ν.Δ., όχι όμως ποσοστά αυτού του μεγέθους, που θα καθιστούσαν σαφές ότι η σημερινή κυβέρνηση θα μπορεί να συνεχίσει στο τιμόνι της χώρας και τα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ανοίξει η συζήτηση μεταξύ των «γαλάζιων» βουλευτών για το bonus που θα πρέπει να λαμβάνει το πρώτο κόμμα προκειμένου να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η Ν.Δ. το 2020 το πρώτο κόμμα με 25% παίρνει  20 έδρες και από εκεί και πέρα μια επιπλέον έδρα για κάθε μισή μονάδα πάνω από το ποσοστό αυτό, κάτι που σημαίνει μπόνους έως και 50 έδρες.

Στο «τραπέζι» πλέον βρίσκονται και άλλες προτάσεις προκειμένου το μπόνους των 50 εδρών να δίνεται  με μικρότερο ποσοστό και να υπολογίζεται σε σχέση με τη διαφορά που θα έχει με το δεύτερο κόμμα. Το συγκεκριμένο σενάριο είχε αποκλειστεί στο παρελθόν, λόγω του ότι η Ν.Δ. ήταν αυτή που πέρασε το νόμο και θα έστελνε λάθος μήνυμα στην κοινωνία, αλλά το περιβάλλον είναι πλέον διαφορετικό.

 

Ασφυκτικές πιέσεις

Η πίεση των «γαλάζιων» βουλευτών που θέλουν να επανεκλεγούν είναι πλέον κάτι παραπάνω από ασφυκτική και με δεδομένο ότι η Ν.Δ. διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλείεται.

Στο παρασκήνιο λέγεται ότι η πίεση θα εντείνεται όσο η χώρα δεν οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι πιθανή μια νομοθετική πρωτοβουλία μέσα στο καλοκαίρι.

 

Το δίλημμα

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις που δρομολογούνται, καθιστούν σαφές ότι η χώρα έχει εισέλθει για τα καλά σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, που υποχρεώνει τους πάντες να είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Ο πρωθυπουργός μπορεί επισήμως να απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές, έχει όμως φροντίσει να θέσει από τώρα το δίλημμα που θα θέσει, προκειμένου να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα και στην επόμενη μονομαχία τους.

Το δίλημμα για «σταθερότητα ή περιπέτεια» έχει ως στόχο να καταστήσει σαφές ότι δε υπάρχουν περιθώρια για πισωγυρίσματα και ότι ο ίδιος είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί την πορεία προς την ανάπτυξη.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ