Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Εκλογικός “πυρετός”: Η ευρυχωρία, οι συνεργασίες και ο άγνωστος “Χ”

Published

on

Πολεμική είναι η ατμόσφαιρα για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, με τα πολιτικά κόμματα να ξεδιπλώνουν τις στρατηγικές τους για να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και να κερδίσουν τη μάχη των αναποφάσιστων.

Το δυστύχημα στα Τέμπη άλλαξε τα δεδομένα, κάτι που γίνεται σαφές από τις τοποθετήσεις των τριών πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι θα λάβουν διερευνητικές εντολές για σχηματισμό κυβέρνησης, μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής.

Στο επίκεντρο της σύγκρουσης βρίσκεται το πως θα κυβερνηθεί η χώρα, καθώς η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, εκφράζουν τελείως διαφορετικές απόψεις, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται συνθήκες πολιτικού αδιεξόδου.

Το ερώτημα που τίθεται, σχετίζεται με τις συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης, δείχνουν να έχουν κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας.

Με δεδομένο ότι σε δημοσκοπικό επίπεδο δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις κάλπες της 21ης Μαΐου, γίνεται αντιληπτό ότι οι τρεις αρχηγοί θα ρίξουν στη μάχη όλα τους τα “όπλα” για να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Η πολιτική “τράπουλα” δείχνει να έχει ανακατευτεί και το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ψηφοφόροι θα κληθούν να πάρουν τις αποφάσεις για το κόμμα που θα ψηφίσουν, σε συνθήκες ακραίας πόλωσης.

 

Εκσυγχρονισμός

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να καθορίσει τη νέα πολιτική ατζέντα, έχοντας ως προτεραιότητα, μετά την τραγωδία των Τεμπών, το διακύβευμα του εκσυγχρονισμού του κράτους.

Ο κ. Μητσοτάκης ρίχνει το βάρος του στην “επαναπατρισμό” των αναποφάσιστων ψηφοφόρων και ιδίως αυτών που ψήφισαν τη Ν.Δ. το 2019, αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει σαφείς αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική.

 

 

Αυτοδυναμία

Τόσο κατά την περιοδεία του στη Λαμία όσο και στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι θα επιδιώξει την αυτοδυναμία, κάτι που φαίνεται και από το σύνθημα “αυτοδύναμη Ελλάδα, αυτοδύναμη Ν.Δ.”

Ωστόσο, η λέξη “ευρυχωρία” που χρησιμοποίησε για να τονίσει ότι ο ίδιος είναι θιασώτης των ισχυρών κυβερνήσεων, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ερμηνείες και ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης,

“Το μπλε είναι ευρύχωρο χρώμα”, “η αυτοδυναμία είναι ευρυχωρία” είπε με νόημα, κάτι που από κάποιους ερμηνεύτηκε και ως άνοιγμα σε στελέχη άλλων κομμάτων που μπορούν να ενσωματωθούν στη Ν.Δ.

Η ενσωμάτωση στελεχών και ιδεών από άλλους χώρους, είναι η μια ανάγνωση, καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, την ερμήνευσαν ως παρότρυνση για αποστασία, κάνοντας λόγο για μεθοδεύσεις άλλων εποχών.

 

 

Η σύγκριση

Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει και στη στρατηγική της σύγκρισης των πεπραγμένων της δικής του κυβέρνησης με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δείξει ποιο κόμμα και ποιον πρωθυπουργό πρέπει να εμπιστευτούν οι Έλληνες.

“Ο κ. Σπίρτζης θα φτιάξει τα τρένα; Ο κ. Κατρούγκαλος τις συντάξεις; Ο κ. Φίλης την παιδεία”, αναρωτήθηκε θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καταστήσει σαφές ότι η Ν.Δ. έχει καλύτερα στελέχη για να κυβερνηθεί η χώρα.

 

 

Απομόνωση

Από την πλευρά της η Κουμουνδούρου δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και δίνει έμφαση στο θέμα των συνεργασιών μέσω του αφηγήματος της προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας.

Με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να απομονώσει πολιτικά τον πρωθυπουργό, τον οποίο ταυτίζει με τις παθογένειες του κράτους που οδήγησε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα, την ακρίβεια και τα συμφέροντα.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι εκλογική αναμέτρηση είναι ντέρμπι το οποίο μπορεί να κριθεί από μια οριακή διαφορά μερικών χιλιάδων ψήφων, που σε κάθε περίπτωση θα είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Εκλογική πρωτιά

Οι περιοδείες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως αυτές σε Βοιωτία και Λαμία θα συνεχιστούν με στόχο την ήττα του κ. Μητσοτάκη, προκειμένου στη χώρα να έρθει η πολιτική αλλαγή μετά τις εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει έμφαση στο άνοιγμα προς τους αναποφάσιστους και το Κέντρο και εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές και ο ίδιος να γίνει ξανά πρωθυπουργός.

 

 

Σκληρή γραμμή

Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ δείχνει να χαράσσει σκληρή γραμμή άμυνας, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι απορρίπτει την ιδέα να είναι πρωθυπουργοί οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας.

Ο “άγνωστος Χ” όπως έχει ονομαστεί ο πρωθυπουργός που προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι μια κίνηση υψηλού ρίσκου, καθώς μπορεί να οδηγήσει τη χώρα ακόμη και σε τρίτες εκλογές εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία.

Στελέχη της Χ. Τρικούπη εξηγούν ότι στόχος της πρότασης είναι η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μετεξελιχθεί σε πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσο των πολιτικών εξελίξεων στην εκλογική αναμέτρηση.

Στην ουσία δηλαδή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προτείνει πρωθυπουργό ο οποίος θα μπορεί να εκφράσει πολιτικές στη βάση προγραμματικών συμφωνιών, ώστε να απομονώσει πολιτικά τους αρχηγούς των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.

Την ιδέα Ανδρουλάκη έχουν απορρίψει και ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γεγονός που καθιστά σαφές ότι η χώρα μπαίνει σε αχαρτογράφητα ύδατα ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ