Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Εκλογικός “πόλεμος”: Οι στρατηγικές και τα διλήμματα των αρχηγών

Δημοσιεύθηκε

στις

“Κόκκινο” χτυπά η πολιτική αντιπαράθεση ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης στις 21 Μαΐου και οι πολιτικοί αρχηγοί επιχειρούν να πετύχουν το μέγιστο βαθμό συσπείρωσης.

Η απλή αναλογική έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα του πολιτικού παιχνιδιού και στο πλαίσιο αυτό, τα κομματικά επιτελεία αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, “οργώνουν” την Ελλάδα, καθώς γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Οι ισορροπίες είναι κάτι παραπάνω από λεπτές και οι πολιτικοί αρχηγοί ρίχνουν όλα τα “όπλα” που έχουν στη διάθεσή τους για να κερδίσουν τους αναποφάσιστους που αποτελούν και το “κλειδί” των εκλογών.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη “μάχη” της πρωτιάς την οποία διεκδικούν η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις δημοσκοπήσεις πάντως να δίνουν προβάδισμα στην παρούσα φάση στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Άπαντες πάντως αντιλαμβάνονται ότι οι έρευνες κοινής γνώμης είναι “φωτογραφίες” της στιγμής και υπ’ αυτή την έννοια ένα λάθος είναι ικανό να τινάξει στον αέρα τις εύθραυστες ισορροπίες που διαμορφώνονται λίγο πριν από τις εκλογές. Κοινό μυστικό είναι επίσης ότι η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η ίδια η κάλπη, ενώ ουδείς πρέπει να ξεχνά ότι μια σημαντική μερίδα ψηφοφόρων λαμβάνει την απόφαση για το τι θα ψηφίσει την τελευταία στιγμή.

 

“Σταθερότητα ή ακυβερνησία”

Με βάση αυτά τα δεδομένα, τα κομματικά επιτελεία χαράσσουν τη στρατηγική τους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει το δίλημμα για “σταθερότητα ή ακυβερνησία”, με στόχο να κερδίσει μια δεύτερη συνεχόμενη τετραετία.

Ο πρωθυπουργός έχει ως κεντρικό του σύνθημα την “αυτοδύναμη Ελλάδα” με στόχο να κερδίσει η Ν.Δ. ένα ποσοστό κοντά στο 34% που θα επιβεβαιώσει την ηγεμονία του στην ελληνική κοινωνία.

Το δίλημμά του “αυτοδύναμη Ν.Δ. για μια αυτοδύναμη Ελλάδα, ή επιστροφή στην παραλυσία και τη συμφορά”, συνδέεται άμεσα με το πολυπληθές ακροατήριο των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει ότι εάν κερδίσει αυτή τη “δεξαμένη” που αποτελεί και τον άγνωστο “Χ” των εκλογών, θα κάνει το πλέον αποφασιστικό βήμα, προκειμένου να είναι και πάλι πρωθυπουργός στις δεύτερες εκλογές του Ιουλίου. Επιδίωξη του με το δίλημμα που θέτει είναι να βάλει φρένο στα σενάρια περί προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και να υποχρεώσει το ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία μαζί του.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επιτίθεται με δριμύτητα στην “ κυβέρνηση των ηττημένων” την οποία έχει χαρακτηρίσει τερατογένεση, αναδεικνύοντας παράλληλα και το κυβερνητικό του έργο.

Τα “γαλάζια” στελέχη υπογραμμίζουν ότι η σύγκριση ανάμεσα στο έργο της Ν.Δ. και στην τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι η οικονομία άλλαξε σελίδα και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων έγινε καλύτερο.

 

Προοδευτική διακυβέρνηση

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έχει ως βασική στόχευση μια προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και το δίλημμα που θέτει στους πολίτες είναι το “Δημοκρατία ή Μητσοτάκης”. Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να στριμώξει τον πρωθυπουργό σε κρίσιμα θέματα όπως οι υποκλοπές, ενώ επιχειρεί να απευθυνθεί στα μεσαία στρώματα και τους νέους για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Παράλληλα δίνει έμφαση στο θέμα της ακρίβειας, τονίζοντας ότι “έχει την υπογραφή Μητσοτάκη”, σε μια προσπάθεια να απομονώσει πολιτικά τον πρωθυπουργό και να αποδομήσει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Βασική του επιδίωξη είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για κυβέρνηση συνεργασίας σε προοδευτική κατεύθυνση, χωρίς να χρειαστεί προσφυγή στις κάλπες.

Το γεγονός πάντως ότι πολλά στελέχη του κάνουν άνοιγμα στο ΜέΡΑ25, προκαλεί προβληματισμό, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται με δύο γραμμές και δείχνει ότι δεν πιστεύει στον στόχο της πρωτιάς.

 

“Ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας”

Το ΠΑΣΟΚ θεωρείται ο “μπαλαντέρ” αυτών των εκλογών και ο Νίκος Ανδρουλάκης θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση το διψήφιο ποσοστό. Επιμείνει στο δόγμα “ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας”, διαμηνύοντας ότι κανένας από τους δύο δεν θα είναι πρωθυπουργός, καθώς τους θεωρεί υπεύθυνους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Ο κ. Ανδρουλάκης επιδιώκει να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ ως αυτόνομο πόλο και στόχος του είναι να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους από το χώρο του παραδοσιακού Κέντρου. Δεν θέλει σε καμία περίπτωση δεύτερες εκλογές, καθώς γνωρίζει ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί υπό ασφυκτική πίεση.

 

Κουτσούμπας, Βελόπουλος, Βαρουφάκης

Το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 διεκδικούν ποσοστά υψηλότερα σε σχέση με αυτά που πήραν στις εκλογές του 2019 και όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα τα καταφέρουν.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Γιάννης Βαρουφάκης απορρίπτουν το σενάριο συμμετοχής τους σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Ουδείς πάντως γνωρίζει τι επιπτώσεις θα έχουν στην Ελληνική Λύση τα τελευταία γεγονότα με τους τρεις βουλευτές, μετά τις καταγγελίες για “μαύρες σακούλες” και αποστασία.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και το ΜέΡΑ25 εξασφαλίζει το όριο του 3%, κάτι που σημαίνει ότι η επόμενη Βουλή θα είναι σίγουρα εξακομματική.

 

Τι κρίνεται στις 21 Μαΐου

Με βάση αυτά τα δεδομένα, άπαντες αντιλαμβάνονται ότι λόγω της απλής αναλογικής κανένα κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία. Στο πλαίσιο αυτό, στις κάλπες της 21ης Μαΐου κρίνεται κατά βάση η δυναμική των κομμάτων και ιδίως αυτών που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας.

Εάν η Ν.Δ. για παράδειγμα είναι κοντά στο 34%, τότε έχει μεγάλες ελπίδες να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση σε δεύτερες εκλογές που απαιτείται ποσοστό 37% έως 38% σε εξακομματική Βουλή. Στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να κόψει πρώτος το νήμα δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ