Connect with us

Ειδήσεις

Εκλογικό σταυρόλεξο: 13 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις εκλογές

Published

on

Κλίμα αβεβαιότητας επικρατεί στην πολιτική ζωή της χώρας ενόψει των αυριανών εκλογών, που θα γίνουν για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας με απλή αναλογική.

Στα κομματικά επιτελεία έχει σημάνει συναγερμός, καθώς άπαντες επιχειρούν να διαπιστώσουν εάν βγαίνουν οι αριθμοί ή εάν η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές στις 2 Ιουλίου.

Ο “Χτύπος” θα επιχειρήσει σήμερα να λύσει το σταυρόλεξο των εκλογών, μέσα από 13 ερωτήσεις -απαντήσεις, που δείχνουν εάν μπορεί να σχηματιστεί είτε αυτοδύναμη είτε κυβέρνηση συνεργασίας.

 

1. Θα προκύψει αυτοδυναμία στις εκλογές της 21ης Μαΐου;

Η απάντηση είναι αρνητική, καθώς κανένα κόμμα δεν μπορεί να συγκεντρώσει ποσοστό της τάξης του 46% έως 47%.

 

2. Μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας σε εξακομματική Βουλή;

Η απάντηση είναι και “ναι” και “όχι”. Κρίσιμος παράγοντας είναι το ΠΑΣΟΚ. Με δεδομένο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αποκλείει από πρωθυπουργό τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον Αλέξη Τσίπρα, όλα είναι ανοικτά.

 

3. Τι κυβέρνηση μπορεί να προκύψει από τις κάλπες της 21ης Μαΐου;

Η απάντηση εξαρτάται από το ποιο κόμμα θα είναι πρώτο και το ποσοστό που θα λάβει. Εάν είναι η Ν.Δ. μπορεί έστω και οριακά να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και με συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ.

 

4. Κατά πόσο είναι εφικτή μια κυβέρνηση ηττημένων;

Το συγκεκριμένο σενάριο, προκύπτει στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, αλλά υπάρξει συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25. Μετά τη σύγκρουση όμως μεταξύ Τσίπρα Βαρουφάκη και τις οργισμένες διαψεύσεις για μυστική συνάντηση τους στο Σούνιο το σενάριο δείχνει να έχει “καεί”.

 

5. Μπορεί να προκύψει κυβέρνηση ανοχής;

Το σενάριο αυτό απαιτεί έναν αριθμό τουλάχιστον 120 βουλευτών από το δεύτερο και το τρίτο κόμμα και υπό την προϋπόθεση ότι τα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης φύγουν από την ψηφοφορία στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης. Οι αριθμοί ίσως και να βγαίνουν, καθώς η κοινοβουλευτική αριθμητική όπως έχει γράψει ο “Χτύπος” ορίζει ότι η πλειοψηφία είναι 151 μόνο εάν οι παρόντες βουλευτές είναι 300. Εάν όμως οι παρόντες βουλευτές είναι 230, η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν είναι 116 αλλά 120 βουλευτές. Κι αυτό γιατί το Σύνταγμα ορίζει ότι η πλειοψηφία δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών. Ωστόσο η θητεία μια τέτοιας κυβέρνησης θα είναι βραχύβια, αφού θα πρέπει να κάνει συνεχείς υποχωρήσεις.

 

6. Τι θα συμβεί εάν μπει έβδομο κόμμα στη Βουλή; 

Το σενάριο αυτό έχει “καεί” μετά το μπλόκο του Αρείου Πάγου στο κόμμα Κασιδιάρη. Εάν όμως υπάρξει και έβδομο κόμμα τα δεδομένα αλλάζουν, λόγω των ψαλιδισμένων εδρών. Εάν για παράδειγμα η Ν.Δ. έπαιρνε 31,4% και το ΠΑΣΟΚ 9,5% τα δύο κόμματα θα είχαν μαζί 147 έδρες. Το σενάριο που θέλει βουλευτές από την Ελληνική Λύση να γίνονται ανεξάρτητοι προκειμένου να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχει επίσης “καεί”, μετά τις εξελίξεις στο κόμμα Βελόπουλου, ενώ πρόσφατα το απέρριψε και ο πρωθυπουργός.

 

7. Μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού;

Το σενάριο αυτό θέλει Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να παραμερίζουν τις διαφορές του και να φτιάχνουν κυβέρνηση. Η αριθμητική βγαίνει αλλά είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν θα την επιδιώξουν ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

8. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να σχηματίσει κυβέρνηση;

Το βέβαιο είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αξιοποιήσει την τρίτη εντολή, στην περίπτωση που αποτύχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας. Οι πιθανότητες όμως να σχηματιστεί κυβέρνηση είναι από ελάχιστες έως μηδενικές.

 

9. Μήπως οι εκλογές της 21ης Μαΐου έχουν τυπικό χαρακτήρα; 

Αυτή η κάλπη είναι καθοριστική για τη δυναμική που θα αναπτύξουν τα κόμματα στις δεύτερες εκλογές. Επομένως δεν έχει τυπικό χαρακτήρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη μιλάει για μια κάλπη, για να μπει τέλος στην χαλαρότητα και την ψήφο διαμαρτυρίας. Έμφαση στην πρώτη κάλπη δίνει και ο Αλέξης Τσίπρας για να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση υπό την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει κυβέρνηση από τις 21 Μαΐου, καθώς ξέρει ότι το ΠΑΣΟΚ θα δεχτεί ασφυκτική πίεση εάν η χώρα πάει σε νέες εκλογές.

 

10. Τι ποσοστό απαιτείται για αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες;

Ο πήχης πέφτει, καθώς οι εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική. Σε εξακομματική Βουλή απαιτείται ποσοστό της τάξης του 37,5%-38%, ενώ στην επτακομματική, είναι γύρω στο 39%. Η αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

 

11. Κατά πόσο είναι εφικτό το πρώτο κόμμα να πιάσει τέτοια ποσοστά στις δεύτερες εκλογές;

Θεωρείται δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο, καθώς τα διλήμματα στις δεύτερες κάλπες θα ενταθούν. Το βέβαιο είναι ότι σε αυτή την περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναφέρει το δίλημμα για αυτοδυναμία ή χάος, ώστε να κερδίσει την αυτοδυναμία.

 

12. Είναι πιθανή η κυβέρνηση συνεργασίας στις δεύτερες εκλογές;

Η απάντηση είναι “ναι” εάν το πρώτο κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία. Σε αυτή την περίπτωση, ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι κομβικός, καθώς θα καθορίσει τους νέους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς και τον σχηματισμό κυβέρνησης.

 

13. Μπορεί να πάμε και σε τρίτες εκλογές;

Το σενάριο δείχνει απίθανο, λόγω του ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην οικονομία και η χώρα θα θυμίζει ένα…. ακυβέρνητο καράβι. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από το ποσοστό που θα λάβει το πρώτο κόμμα, στις δεύτερες εκλογές.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ