Ειδήσεις
Εκτοξεύθηκαν στα 21.657 τα κρούσματα – Ο ρόλος της Όμικρον και οι σκέψεις για ρεβεγιόν… κατ’ οίκον
Πανελλήνιο σοκ προκάλεσαν τα 21.657 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ, καταδεικνύοντας το μεγάλο ρόλο της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και προμηνύοντας ταχύτερη λήψη μέτρων.
Τα μεγάλα ζητούμενα συνοψίζονται για το κυβερνητικό επιτελείο σε τρία: πρώτον αν θα συμπέσουν οι μεταλλάξεις Δ και Ο επί ελληνικού εδάφους μέσα στο Γενάρη, δεύτερον αν η πίεση προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα υπερβεί τα όριά του και τρίτον αν η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής Ο θα κλιμακώσει και άλλο τα συνολικά κρούσματα, καθώς -παρά το χθεσινό πανελλήνιο σοκ- η επιστημονική κοινότητα είχε προειδοποιήσει εγκαίρως όλες τις προηγούμενες ημέρες για το ενδεχόμενο πενταψήφιου αριθμού κρουσμάτων.
Από πλευράς τους, οι ειδικοί καλούνται αφενός να υποδείξουν τον ακριβή χρόνο εφαρμογής των νέων περιορισμών και αφετέρου να αποφασίσουν για περισσότερα μέτρα στην εστίαση και τη διασκέδαση (όπως για παράδειγμα τα καταστήματα αυτά να κλείσουν στις 10 το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς), ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Με δεδομένο ότι η εφαρμογή του νέου «πακέτου» περιορισμών τοποθετείται, κατά πληροφορίες, από τις 6 το πρωί, αύριο Πέμπτη, ο κ. Οικονόμου εξήγησε πως «είχαμε πάρει μέτρα και έτσι σώσαμε τα Χριστούγεννα και φτάσαμε έως εδώ, όταν τα δεδομένα όμως αλλάζουν θα ήταν ολέθριο λάθος να μην προσαρμόσουμε την τακτική μας στα νέα δεδομένα…Οι εξελίξεις μας αναγκάζουν να προσαρμόσουμε την στρατηγική μας και να έρθουν τα μέτρα νωρίτερα», ενώ γνωστοποίησε ότι η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα προχωρήσει σε συστάσεις και οδηγίες και για το ρεβεγιόν κατ’ οίκον.
Το αισιόδοξο μήνυμα νέας επιστημονικής έρευνας για την Όμικρον
Τέλος, μία ιδιαίτερα σημαντική πτυχή αναφορικά με τη μετάλλαξη Ομικρον έκανε γνωστή ο καθηγητής στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, από έρευνα που αναλύει τα νεότερα δεδομένα.
Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας από τη Νότια Αφρική, η μετάλλαξη Όμικρον προστατεύει από επανανόσηση από την παραλλαγή Δέλτα.
Στην ανάρτηση, ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει:
Μια ομάδα ερευνητών από την Νότια Αφρική που ασχολείται με τον κορωνοϊό, διερεύνησε εάν η δυνατότητα εξουδετέρωσης που έχουμε εάν κολλήσουμε την παραλλαγή όμικρον ενισχύει την δυνατότητα εξουδετέρωσης έναντι της παραλλαγής δέλτα.
Στη μελέτη συμμετείχαν εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι που είχαν μολυνθεί με τον ιό στο κύμα της όμικρον στη Ν. Αφρική και έχοντας πιστοποιήσει μοριακά πως μολύνθηκαν με την όμικρον και όχι την δέλτα.
Απομόνωσαν λοιπόν πλάσμα αίματος από 15 συμμετέχοντες, όπου οι 11 από αυτούς εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω συμπτωμάτων Covid-19, αλλά κανένας δεν χρειάστηκε παροχή οξυγόνου. Η δειγματοληψία των συμμετεχόντων έγινε αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, και περίπου 2 εβδομάδες αργότερα. Δύο από τους 15 δεν ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα και αποκλείστηκαν από την ανάλυση. Από τους άλλους 13 συμμετέχοντες, οι 7 ήταν εμβολιασμένοι (3 με δύο δόσεις Pfizer και 4 με Johnson και Johnson).
Η δυνατότητα εξουδετέρωσης της παραλλαγής όμικρον ήταν αναμενόμενη καθώς αυτή είναι η παραλλαγή του ιού με την οποία μολύνθηκαν αυτά τα άτομα. Οι μετρήσεις έδειξαν αυξανόμενη απόκριση αντισωμάτων (14 φορές) στην παραλλαγή στο διάστημα της ανάλυσης. Ωστόσο, τα ίδια άτομα – ειδικά όσοι εμβολιάστηκαν – επίσης ανέπτυξαν ενισχυμένη δυνατότητα εξουδετέρωσης έναντι της παραλλαγής δέλτα (η οποία δυνατότητα εξουδετέρωσης επίσης στο διάστημα των 2 εβδομάδων αυξήθηκε 4,4 φορές).
Δηλαδή, φαίνεται πως η λοίμωξη στα άτομα που έχουν μολυνθεί με την όμικρον μπορεί να οδηγήσει σε προστασία επαναμόλυνσης από την δέλτα.
Αυτά είναι προφανώς καλά νέα, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερο δείγμα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων και θα ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρον να δούμε εάν αυτό ισχύει στους μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά και στους ασυμπτωματικούς φορείς της όμικρον.
Εάν αυτή η μελέτη αντικατοπτρίζει την εικόνα που θα αντιμετωπίσουμε, τότε θα μειώσει τα ποσοστά επαναλοίμωξης από την δέλτα.
Tα αναδυόμενα επιδημιολογικά δεδομένα -επί του παρόντος- υποδεικνύουν πως η όμικρον οδηγεί σε ηπιότερη συμπτωματολογία στους εμβολιασμένους.
Αυτά μαζί δείχνουν πως ίσως η λοίμωξη με την όμικρον να έχει θετικές επιπτώσεις όσον αφορά την πιθανότητα σοβαρής νόσησης εάν κάποιος κολλήσει μετέπειτα τη δέλτα που συνεχίζει να κυκλοφορεί, και τελικά να επιφέρει μικρότερο βάρος από το αναμενόμενο στο σύστημα υγείας.
[Με πληροφορίες από protothema.gr και iefimerida.gr]
-
Ιλίου3 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 years ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις1 week ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις1 week ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Κεντρικό Θέμα1 week ago
ΣΤΑΣΥ για το συμβάν στον συρμό του ΗΣΑΠ: Στιγμιαίο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών – Αναζητείται το αίτιο