Κεντρικό Θέμα
ΕΛΑΣ: Πώς δρούσε το κύκλωμα των εκβιαστών εφοριακών στην Κέρκυρα
Ανακοίνωση για την υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών, που δρούσε στην Κέρκυρα, εξέδωσε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας.
Όπως αναφέρει στην ανακοεξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση αποτελούμενη από εφοριακούς υπαλλήλους και λογιστή που εκβίαζαν επιχειρηματίες για να αποσπούν χρηματικά ποσά. Συνελήφθησαν πέντε μέλη, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα τέσσερα άτομα
Σύμφωνα με την αστυνομία, κατασχέθηκαν πάνω από 41.000 ευρώ, ως όφελος από την παράνομη δραστηριότητα. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δραστηριοποιούνταν σε διευκολύνσεις, πράξεις ή παραλείψεις διαδικασιών, εφοριακής αρμοδιότητας, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, προκειμένου να λαμβάνουν παράνομα χρηματικά ποσά.
Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, συνέργεια σε δωροληψία, παράβαση καθήκοντος και εκβίαση κατά συναυτουργία.
Είχε προηγηθεί καταγγελία που αφορούσε την παράνομη δράση δύο υπαλλήλων Δ.Ο.Υ., οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτούσαν από επιχειρηματία το χρηματικό ποσό των 60.000 ευρώ, προκειμένου να τακτοποιήσουν εκκρεμή υπόθεσή του.
Πώς δρούσε το κύκλωμα εκβιαστών
Στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψε πως τουλάχιστον από το Μάιο του 2024, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προέβαιναν σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ως υπάλληλοι, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, όπου εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτούσαν χρηματικά ποσά ως αντίτιμο, ώστε να διεκπεραιωθούν φορολογικές τους εκκρεμότητες.
Η απαίτηση των χρημάτων γινόταν, κατά κύριο λόγο, μέσω ιδιώτη – λογιστή, μέλους της οργάνωσης, προκειμένου να μην έχουν άμεση επαφή τα μέλη – υπάλληλοι με τα θύματά τους, ενώ παράλληλα φρόντιζαν να λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα αντιπαρακολούθησης τόσο κατά τη δράση τους όσο και κατά τις μεταξύ τους επικοινωνίες.
Όπως προέκυψε, ο αρχηγός της οργάνωσης, ήταν υπεύθυνος για τον συντονισμό, τη λήψη και τη διανομή στα υπόλοιπα μέλη των χρηματικών ποσών, ενώ δεν δίσταζε να απειλεί υπαλλήλους και λογιστές που τυχόν θα διέρρεαν τη δραστηριότητα της οργάνωσης. Παράλληλα, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με μεθόδους αντιπαρακολούθησης προκείμενου τα επιχειρησιακά μέλη της οργάνωσης να αισθάνονται ακαταδίωκτα, κατά τους -κατ’ εντολή του- στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποιούσαν.
Οι υπόλοιποι εφοριακοί υπάλληλοι, ήταν απαραίτητοι για τη λειτουργία της οργάνωσης, καθώς λόγω των καθηκόντων τους είτε ασκούσαν άμεση εποπτεία και έλεγχο στους λοιπούς υπαλλήλους, καθορίζοντας έτσι την ταχύτητα και τον τρόπο διεκπεραίωσης των υποθέσεων, ή διενεργούσαν επιτόπιους ελέγχους επιχειρήσεων κατόπιν εντολής του αρχηγικού μέλους.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο λογιστής ήταν ενδιάμεσος μεταξύ των υπαλλήλων και των φορολογούμενων, επιφορτισμένος με την άμεση επαφή και επικοινωνία μεταξύ ελεγκτικής Αρχής και ελεγχόμενων. Επίσης, σύμφωνα με τον ρόλο του, παραλάμβανε και παρέδιδε χρηματικά ποσά από τους φορολογούμενους προς τους υπαλλήλους, εξασφαλίζοντας και οι ίδιος προνομιακή μεταχείριση των πελατών του από την Δ.Ο.Υ.
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια, οχήματα και λοιπούς χώρους καθώς και από την κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• 42.480 ευρώ συνολικά,
• 1.770 δολάρια
• κινητά τηλέφωνα, ατζέντα και φορολογικά έγγραφα.
Μέχρι στιγμής έχει διακριβωθεί ότι, από τα τέλη Μαΐου 2024, η εγκληματική οργάνωση εμπλέκεται σε 8 περιπτώσεις, ενώ διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της απαίτησαν συνολικά, τουλάχιστον, το χρηματικό ποσό των 183.000 ευρώ και κατάφεραν να λάβουν, τουλάχιστον, το χρηματικό ποσό των 38.000 ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, όπου παραπέμφθηκαν σε ανακριτή και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν.