Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι ωφελούνται και σε τι βαθμό από τις αλλαγές στα τεκμήρια

Δημοσιεύθηκε

στις

Το 2025, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις θα δουν μειωμένο τον φορολογικό τους λογαριασμό. Οι αλλαγές που προχώρησε η κυβέρνηση στο σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης, σε συνδυασμό με την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αναμένεται να εξισορροπήσουν την αύξηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού.

Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα μειώσει αυτόματα τον φόρο κατά 325 ευρώ για όλους. Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, που συνδέεται με τον κατώτατο μισθό, αυξάνεται στα 11.620 ευρώ για το 2024 (έναντι 10.920 ευρώ το 2023) λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού από 780 ευρώ το 2023 σε 830 ευρώ το 2024. Αυτό το ποσό είναι η βάση για τον υπολογισμό του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος, που διαμορφώνεται ανάλογα με τα χρόνια λειτουργίας της κάθε επιχείρησης.

Οι αλλαγές στο σύστημα τεκμηρίων ευνοούν ιδιαίτερα τους επαγγελματίες που έχουν έδρα σε περιοχές με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους, όσους απασχολούν εργαζόμενους και όσους έχουν μεγαλύτερο από τον μέσο όρο τζίρο. Παράλληλα, με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, οι φορολογούμενοι θα επωφεληθούν με μείωση 325 ευρώ στον φόρο τους.

Οι βασικές αλλαγές περιλαμβάνουν:

1. Μείωση κατά 50% του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για επαγγελματίες σε περιοχές με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους (αντί για 500 που ίσχυε μέχρι τώρα).
2. Το κριτήριο του μισθού του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου θα προστίθεται μετά τον υπολογισμό των υπόλοιπων κριτηρίων, μειώνοντας έτσι το βάρος στον τελικό υπολογισμό του ελάχιστου εισοδήματος.
3. Ο μέσος τζίρος ανά Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) θα αυξηθεί, έτσι ώστε να μειωθούν οι μεγάλες αυξήσεις στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για όσους έχουν τζίρο υψηλότερο από τον μέσο όρο.

Με αυτές τις αλλαγές, θα περιοριστεί η αύξηση του φόρου που προκύπτει λόγω υψηλού τζίρου, αποφεύγοντας μεγάλες αποκλίσεις στον υπολογισμό της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής και τον φόρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ