Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

ΕΝΦΙΑ: Έκπτωση 20% για τους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ποιες περιπτώσεις η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ παραμένει στο 10%.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σύνολο νέων κινήτρων για την ασφάλιση ακινήτων, με σκοπό την καλύτερη προστασία των περιουσιών των πολιτών απέναντι σε φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Οι νέες αυτές πρωτοβουλίες συνδέονται άμεσα με την κλιματική κρίση, η οποία αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμοί, και δημιουργεί την ανάγκη για μεγαλύτερη ευθύνη στην ασφάλιση των ακινήτων.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι καιρός να υπάρξει μια νέα οπτική στην ακίνητη περιουσία, όπου οι ιδιοκτήτες δεν θα έχουν μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις, σε σχέση με την προστασία της περιουσίας τους. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ από 10% σε 20% για τους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ έναντι φυσικών καταστροφών. Αυτή η αύξηση της έκπτωσης αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες στην ασφάλιση των ακινήτων τους, μειώνοντας έτσι τον οικονομικό κίνδυνο που συνδέεται με φυσικές καταστροφές.

Για τις ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας, η έκπτωση παραμένει στο 10%, καθώς, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, αυτή η έκπτωση είναι αρκετή για να καλύψει πρακτικά το κόστος του ασφαλίστρου. Με αυτόν τον τρόπο, οι ιδιοκτήτες μεγαλύτερων περιουσιών εξακολουθούν να επωφελούνται από την έκπτωση, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν την προστασία της περιουσίας τους. Ωστόσο, όσοι επιλέξουν να μην ασφαλίσουν την περιουσία τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σημαντική αλλαγή από τον Απρίλιο του 2025, καθώς το κράτος δεν θα τους αποζημιώνει σε περίπτωση ζημιάς από φυσικές καταστροφές.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα είναι υποχρεωμένες να ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών. Αυτό το μέτρο, που εφαρμόζεται στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής για την ενίσχυση της οικονομικής προστασίας, εξασφαλίζει ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ανακάμψουν πιο εύκολα μετά από φυσικές καταστροφές, χωρίς να επιβαρύνουν αποκλειστικά το κράτος ή να κινδυνεύουν με σοβαρή οικονομική ζημιά.

Επιπλέον, ο ίδιος κανόνας θα ισχύει και για τα οχήματα ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης, τα οποία θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένα κατά φυσικών καταστροφών. Η ασφάλιση αυτή θα είναι απαραίτητη τόσο για τα νέα συμβόλαια όσο και για την ανανέωση των υφιστάμενων ασφαλιστικών συμβολαίων. Η ενσωμάτωση αυτής της υποχρέωσης για τα οχήματα αντανακλά τη γενικότερη φιλοσοφία της κυβέρνησης να προωθήσει την ατομική και συλλογική ευθύνη, επισημαίνοντας ότι η κλιματική κρίση απαιτεί μια συνειδητή δέσμευση για την προστασία τόσο της ατομικής όσο και της δημόσιας περιουσίας.

Η ανακοίνωση αυτών των μέτρων θεωρείται θετική καθώς ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεων να αναλάβουν δράση για την προστασία της περιουσίας τους. Η αύξηση της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ λειτουργεί ως κίνητρο, προσφέροντας ένα σημαντικό οικονομικό όφελος, και βοηθά να μειωθεί ο οικονομικός κίνδυνος που συνδέεται με τις φυσικές καταστροφές. Επιπλέον, η υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων και των οχημάτων διασφαλίζει ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν την απαραίτητη προστασία για να επανέλθουν σε λειτουργία μετά από φυσικές καταστροφές, χωρίς να εξαρτώνται αποκλειστικά από κρατικές αποζημιώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ