Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εξεταστική για Τέμπη: Διαβουλεύσεις για κοινό πόρισμα από την αντιπολίτευση μετά το άρον άρον κλείσιμο

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρά το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Πλεύσης Ελευθερίας, αποχώρησαν μετά το κλείσιμο του καταλόγου των μαρτύρων από την πλειοψηφία που στην ουσία έριχνε τίτλους τέλους στην εξεταστική επιτροπή, φαίνεται πως θα καταθέσουν κανονικά τα πορίσματά τους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση μεταξύ κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης, να συντάξουν και να καταθέσουν κοινό πόρισμα, ωστόσο η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τις επόμενες ημέρες το πιθανότερο την Δευτέρα.

Σε κάθε περίπτωση η πλειοψηφία δια του προεδρείου της επιτροπής, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής και έτσι η τελική προθεσμία για την κατάθεση των πορισμάτων παραμένει η 8η Μαρτίου.

Ανοιχτό να ζητηθεί εκ νέου προανακριτική

Την ίδια ώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν ότι όσο έρχονται στοιχεία στο φως της δημοσιότητας, θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα και αφήνουν εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί εκ νέου σύσταση προανακριτικής επιτροπής που διερευνά πιθανές ποινικές ευθύνες.

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το αίτημα της μητέρας θύματος Μαρίας Καρυστιανού να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργός που έχει συγκεντρώσει πάνω από 1 εκατ υπογραφές, δεν αποκλείεται να ζητήσει από την κυβέρνηση να φέρει εφαρμοστικό νόμο του αναθεωρημένου άρθρου 73 παρ. 6 του Συντάγματος, που προβλέπει πως «με υπογραφή πεντακοσίων χιλιάδων πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου, μπορούν να κατατίθενται έως δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο προτάσεις νόμων στη Βουλή».

Ο εφαρμοστικός νόμος δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ αλλά όπως λένε πηγές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το πολιτικό σύστημα με αυτόν τον τρόπο θα εκπέμψει σήμα στην ελληνική κοινωνία πως αποδίδεται δικαιοσύνη.

Οι ίδιες πηγές, αναφερόμενες στην περίπτωση του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, αναφέρουν πως για αδικήματα υπουργού τα οποία τελούνται με παράλειψη και όχι με ενέργεια, δεν ισχύει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αρκεί να συμφωνηθεί βέβαια από τα κόμματα ότι τελέστηκαν με παράλειψη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ