Κεντρικό Θέμα
Επίδομα μητρότητας: Ανοίγουν οι αιτήσεις, ποιες μητέρες θα το πάρουν αναδρομικά
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η ΔΥΠΑ θα καταβάλει στις δικαιούχους μηνιαία ποσά ίσα με τον κατώτατο μισθό για εννέα μήνες, μετά από έλεγχο της ασφαλιστικής κατάστασης.
Επιπλέον, προβλέπεται αναδρομική ισχύ, καθώς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες πριν από τη λήξη του 2023 και, συγκεκριμένα, από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.
Με την επέκταση του επιδόματος μητρότητας της ΔΥΠΑ και σε αυτήν την κατηγορία των ασφαλισμένων, η οποία εντάσσεται σε ένα πλέγμα δράσεων που υλοποιεί η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικογένειας, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στοχεύει στην εξίσωση των παροχών για όλες τις ασφαλισμένες. Επιπλέον, ο στόχος είναι η συμφιλίωση μεταξύ της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα.
Υπενθυμίζεται ότι, με τον νόμο 4997/2022, θεσπίστηκε η χρονική επέκταση της προστασίας της μητρότητας και για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα, αυξάνοντας τη χρονική διάρκεια της ειδικής άδειας από έξι σε εννέα μήνες για τις μητέρες ασφαλισμένες στον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ).
Για περισσότερες λεπτομέρειες, ορίζεται ότι η μητέρα ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη, και αγρότισσα, δικαιούνται ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, διάρκειας εννέα μηνών, η οποία ξεκινά μετά την καταβολή του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ.
Επιπλέον, για την υιοθεσία, η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας ξεκινά από την επομένη της τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης της υιοθεσίας.
Ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στους κλάδους κύριας σύνταξης και ασθένειας του e-ΕΦΚΑ, καθώς και στους οικείους φορείς επικουρικής ασφάλισης.
Σημειώνεται ότι η παροχή είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη, και ακατάσχετη και δεν δεσμεύεται από οποιαδήποτε άλλη αντίθετη διάταξη.