Connect with us

Ελλάδα

Επικυρώνεται η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου – Η σημασία του έργου

Published

on

Η πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, γίνεται σήμερα στην Αθήνα με τις υπογραφές στη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου.

Πρόκειται για μια συμφωνία, προϊόν των άριστων σχέσεων Αθήνας-Καϊρου, η οποία προσφέρει και διαβεβαιώσεις για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί των θαλασσίων ζωνών της, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ρητή σχετική αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών στις ΑΟΖ και στις θαλάσσιες ζώνες τους, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ακόμη, η συμφωνία βαδίζει στα χνάρια της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, η οποία υπογράφτηκε στις 6 Αυγούστου του 2020.

Οι βάσεις για τις σημερινές υπογραφές του Κώστα Σκρέκα με τον Mohamed Shaker, υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργεια που επισφραγίζουν τη στρατηγική συνεργασία Αθήνας-Καΐρου, μπήκαν κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο -το θέμα είχε συζητηθεί, κατά πληροφορίες, κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Το Μνημόνιο κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση μέσω της πόντισης υποθαλάσσιου καλωδίου που θα υπογραφεί σήμερα, θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής, αυξάνοντας τις διασυνοριακές ανταλλαγές ενέργειας, ενώ θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με τη συμφωνία η Ελλάδα φιλοδοξεί να καταστεί κόμβος ηλεκτρικής πράσινης ενέργειας, ενώ συμβάλλει δυναμικά στη συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

 

Δείτε επίσης: Υπογράφεται σήμερα η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ – Στην Ουάσινγκτον ο Ν. Δένδιας

 

Σημειώνεται ότι προβλέπεται να εξεταστεί η προοπτική ένταξης του έργου στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της διασύνδεσης των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας, κάτι που θα διευκολύνει τόσο την αδειοδότηση όσο και τη χρηματοδότηση του έργου.

 

Μνημόνιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Αιγύπτου

Μνημόνιο Συναντίληψης για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Αιγύπτου, υπογράφεται το Σάββατο 16 Οκτωβρίου στη Λευκωσία. Το Μνημόνιο θα υπογράψουν σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 11 το πρωί, εκ μέρους της Κύπρου η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου και εκ μέρους της Αιγύπτου ο υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Dr Mohamed Shaker El – Markabi.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Αιγύπτου αποτελεί μέρος του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου. Οι βάσεις για τη Συμφωνία τέθηκαν τον Νοέμβριο του 2017, κατά την 5η Τριμερή Διακρατική Σύνοδο Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ενώ η πολιτική δέσμευση των ηγετών για υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης επαναδιατυπώθηκε σε άλλες δύο τριμερείς συνόδους που ακολούθησαν. Τριμερές Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των τριών χωρών θα υπογραφεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εντατικών διεργασιών που γίνονται για οριστικοποίησή του.

Κύπρος και Αίγυπτος, με το Μνημόνιο Συναντίληψης που θα υπογράψουν οι δύο υπουργοί, εκφράζουν την πολιτική βούληση των Κυβερνήσεών τους για διευκόλυνση της έγκαιρης χορήγησης αδειών και εγκρίσεων, ώστε να προχωρήσουν οι τεχνοοικονομικές μελέτες για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου και των υποδομών που απαιτεί η επένδυση και, ακολούθως, της έγκαιρης χορήγησης των απαιτούμενων αδειών για την κατασκευή του έργου.

Σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κύπρου αναφέρει ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης συνάδει με τους στόχους της πολυσχιδούς Ενεργειακής Στρατηγικής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για ταχεία μετάβαση στην πράσινη οικονομία, καθώς θα βοηθήσει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της χώρας με όλα τα συνεπακόλουθα οφέλη, θα παρέχει ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και θα ενισχύσει την προσπάθεια της περαιτέρω διείσδυσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα.

 

[Πηγή: protothema.gr]

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ