Κεντρικό Θέμα
Επιστολική Ψήφος: Ξεκινά τη Δευτέρα η συζήτηση στη Βουλή, ποιους πολίτες αφορά
Την ανακοίνωσε έκανε την Κυριακή η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως παρουσιάζοντας αναλυτικά την διαδικασία, τον φάκελο και τα ψηφοδέλτια.
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, η υπουργός διαβεβαίωσε ότι η ψήφος του κάθε πολίτη δια αλληλογραφίας θα είναι απολύτως διασφαλισμένη, ενώ διευκρίνισε πως το αίτημα για επιστολική ψήφο θα γίνεται στην πλατφόρμα μόνο με τους κωδικούς Taxis του ψηφοφόρου, ο οποίος στη συνέχεια θα λαμβάνει επιβεβαιωτικό sms στο κινητό του και θα μπορεί να παρακολουθεί ηλεκτρονικά την πορεία του φακέλου, μέχρι αυτός να φτάσει στα χέρια του σφραγισμένος.
Υπενθυμίζεται πως δικαίωμα επιστολικής ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες ψηφοφόροι στη χώρα και στο εξωτερικό.
Οι εκλογείς που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου, πρέπει να το δηλώσουν μέχρι και 40 ημέρες πριν τις εκλογές, ενώ οι κάτοικοι του εξωτερικού θα ψηφίζουν πλέον αποκλειστικά με επιστολική ψήφο.
Ποιοι πολίτες θα κάνουν χρήση του δικαιώματος εντός συνόρων
Η υπουργός έχει διευκρινίσει στο παρελθόν πως η η νέα ρύθμιση αφορά ορισμένες κατηγορίες πολιτών εντός επικράτειας όπως είναι οι εποχικά εργαζόμενοι, τα ΑμΕΑ και οι φοιτητές:
Εποχικά εργαζόμενοι που δουλεύουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους δεν μπρούν να πληρώσουν για την μετακίνηση. Επίσης άτομα με αναπηρία, φοιτητές οι οποίοι είναι εν μέσω εξεταστικής περιόδου, μαθητές τρίτης λυκείου, οι οποίοι θα δίνουν εκείνες τις μέρες πανελλαδικές, είναι κατηγορίες συμπολιτών μας, οι οποίοι οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν – έχει σημειώσει.
Οι δικλείδες ασφαλείας της διαδικασίας
– Οι αιτήσεις των εκλογέων γίνονται σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια που έχει ο εκλογέας, ενώ χρησιμοποιείται κωδικός μιας χρήσης με χρήση κινητού τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (άρθρο 8).
– Δίνεται δυνατότητα υποβολής της αίτησης σε προξενεία και στα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών, με χρήση και της υπηρεσίας «my kep live». (παρ. 3 άρθρου 8).
– Δεν μπορεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία ο εκλογέας ο οποίος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με επιστολική ψήφο, παρά μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις στην περίπτωση που δεν απέστειλε τον φάκελο επιστροφής ή ο φάκελος δεν παρελήφθη εμπροθέσμως, ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα διπλοψηφίας (παρ. 6 άρθρου 21).
– Οι Επιτροπές Συλλογής Επιστολικής Ψήφου και οι Εφορευτικές Επιτροπές Διαλογής Επιστολικής Ψήφου προεδρεύονται από δικαστικό και τα μέλη τους είναι νομικοί. Αντιστοίχως, στις Εφορευτικές Επιτροπές Διαλογής Επιστολικής Ψήφου δεν μπορούν να διοριστούν εκλογείς ως μέλη εφορευτικών επιτροπών (άρθρα 15, 16).
– Οι ειδικές κάλπες φύλαξης φακέλων επιστροφής επιστολικών ψήφων σφραγίζονται καθημερινά με ειδική διαδικασία και υπάρχει συνεχής καταγραφή σε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης των χώρων όπου βρίσκονται. Το εκλογικό υλικό διατηρείται στο Πρωτοδικείο Αθηνών επί τριετία. Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει τη φύλαξη του χώρου (παρ. 4 και 5 άρθρου 10).
– Ορίζεται Γενικός Έφορος, Αντιπρόεδρος ή μέλος του Αρείου Πάγου, ο οποίος επιβλέπει τη διαδικασία (άρθρο 18).
– Ο εκλογέας παρακολουθεί με σύστημα ιχνηλάτησης (tracking) την πορεία του φακέλου, μόλις αυτός αποσταλεί από το υπουργείο Εσωτερικών. (παρ. 4 άρθρου 11).
– Οι εταιρίες ταχυδρομικών και ταχυμεταφορικών υπηρεσιών λειτουργούν και την παραμονή της ημέρας διεξαγωγής των εκλογών, ώστε να φτάσουν εγκαίρως οι επιστολικές ψήφοι (παρ. 2 άρθρου 14).
– Λαμβάνεται ειδική μέριμνα για περιπτώσεις αντικατάστασης της αίτησης του εκλογέα και του ψηφοδελτίου δίχως να τίθεται σε κίνδυνο η μυστικότητα της ψήφου (άρθρο 12).
– Οι φάκελοι ψηφοφορίας όπου βρίσκεται το ψηφοδέλτιο είναι ανώνυμοι και δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν με τον εκλογέα (άρθρο 12).