Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εφιάλτης ο κορονοϊός: Το νέο lockdown και το… στοίχημα των Χριστουγέννων

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυστηροί περιορισμοί για τουλάχιστον ένα μήνα τίθενται σε ισχύ για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα και να γίνουν όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά Χριστούγεννα.

Η έξαρση των κρουσμάτων και η αύξηση των διασωληνωμένων, εντείνει την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που είναι αδύνατον να ανταπεξέλθει εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μελέτησε πολύ προσεκτικά τις εισηγήσεις που δέχτηκε από τους λοιμωξιολόγους και ζύγισε τις αποφάσεις του, ξέροντας ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην οικονομία.
Η σκέψη για νέα περιοριστικά μέτρα έχει έντονο παρασκήνιο και συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως ο πολύ πιο επιθετικός ιός στη β’ φάση της πανδημίας επιβάλλει αποφάσεις που προκαλούν σοκ προκειμένου να αποφευχθούν πολύ χειρότερες καταστάσεις.
Ειδικά για το καυτό θέμα της εστίασης υπήρχαν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις τόσο μεταξύ των στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, όσο και μεταξύ των λοιμωξιολόγων.

Ειδικότερα:

  • Η μια εισήγηση προέβλεπε πλήρες «λουκέτο» για τα καταστήματα εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης.
  • Η δεύτερη εισήγηση έκανε λόγο για περαιτέρω συρρίκνωση στο ωράριο λειτουργίας τους.

Ο Κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να λύσει το Γόρδιο Δεσμό επιλέγοντας την πρώτη λύση με το σκεπτικό ότι προέχει η δημόσια υγεία και έπρεπε να λάβει αποφάσεις σχεδόν ίδιες με τον περασμένο Μάρτιο.
Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, λένε με νόημα ότι ο πρωθυπουργός έλαβε τις αποφάσεις όταν συνειδητοποίησε ότι μικρές ομάδες που αρνούνται να συμμορφωθούν έθεταν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Οι αποφάσεις κλείδωσαν σε συσκέψεις στις οποίες πήραν μέρος πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη, όπως ο Γ. Γεραπετρίτης, ο Γρ. Δημητριάδης, ο Α. Σκέρτσος, ο Χ. Σταϊκούρας και ο Ν. Χαρδαλιάς.
Η απόφαση ελήφθη παρά τους αστερίσκους που έθεσαν πολλοί υπουργοί σχετικά με τις επιπτώσεις που θα υπήρχαν στην οικονομία σε μια εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα συγκυρία.
Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, λένε με νόημα ότι η απόφαση του πρωθυπουργού για καθολικό lockdown στη χώρα, είχε κλειδώσει από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά θέλησε να δώσει μια τελευταία ευκαιρί,α μήπως έστω και την ύστατη στιγμή αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και την Πέμπτη το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι όλη η Ελλάδα μπαίνει σε καραντίνα. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση ήταν μονόδρομο,ς εάν αναλογιστεί κανείς ότι την περασμένη Τετάρτη ανακοινώθηκαν 2.646 νέες μολύνσεις και υπήρχε ο κίνδυνος η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου, καθώς το ΕΣΥ βρίσκεται στα όρια του.

Δύο είναι οι φράσεις που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός , όταν τέθηκε το δίλημμα μεταξύ οικονομίας και υγείας:

  1. «Επιβάλλεται να θέσω εκ νέου την υγεία και την ασφάλεια των Ελλήνων πάνω από κάθε άλλη επιλογή».
  2. «Αυτό είναι το χρέος που έχω και αυτό υπηρετώ».

Ανεδαφική κριτική
Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι θα δεχτούν φουλ επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ, που χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
Ωστόσο, είναι αποφασισμένοι να μην μπουν σε μικροκομματικά παιχνίδια και διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
Επισημαίνουν επίσης ότι η κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ανταποκρίνεται στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην οικονομική ζωή της χώρας.
Όπως αναφέρουν εάν είχε γίνει αποδεκτή η πρόταση του Α. Τσίπρα να βγουν από το δημόσιο ταμείο πολύ περισσότερα χρήματα στην α’ φάση της πανδημίας, η οικονομία θα ήταν υπό κατάρρευση.
«Εάν γινόταν κάτι τέτοιο, τώρα δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε σχεδόν τίποτα», λένε με νόημα στελέχη της κυβέρνησης και χαρακτηρίζουν την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ανεδαφική.

Αύξηση κρουσμάτων
Αναφορικά με την αύξηση κρουσμάτων που παρουσιάστηκε το τελευταίο διάστημα, κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για αναμενόμενη εξέλιξη λόγω του χειμώνα.
Σημειώνουν μάλιστα ότι αυτή η περίοδος θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και εξηγούν ότι είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με την περασμένη άνοιξη που υπήρχε η προσδοκία του καλοκαιριού.
«Τώρα υπάρχει έξαρση των ιώσεων», λένε με νόημα και σημειώνουν ότι αυτό που προέχει είναι η θωράκιση του ΕΣΥ για να μην μπει συνολικά η χώρα σε αχαρτογράφητα ύδατα.

Ευρωπαϊκή εμπειρία
Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης που η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, κάτι που έγινε σαφές με τα σκληρά μέτρα που πήραν Μακρόν και Τζόνσον σε Γαλλία και Βρετανία.
Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσει κανείς το θολό τοπίο με τα εμβόλια και την επισήμανση της Α. Μέρκελ ότι στη Γερμανία ο κόσμος δέχεται μέτρα όταν βλέπει τα νοσοκομεία να γεμίζουν. Τα γεγονότα αυτά σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη είναι ανησυχητικά και αυτό που προέχει είναι η χώρα να κερδίσει τον αναγκαίο χρόνο, για να μην βρεθεί σε τραγικά αδιέξοδα.

Νεαρές ηλικίες
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ένας από τους βασικούς λόγους που υποχρέωσαν τον κ. Μητσοτάκη στα νέα περιοριστικά μέτρα ήταν και η έξαρση των κρουσμάτων στις νεαρές ηλικίες.
Θετικοί στον ιό είναι και οι ηλικίες 18-24 και 25-34 που κατά τη διάρκεια της α’ φάσης της πανδημίας δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα, γεγονός που κάνει πολύ πιο δυνατό το καμπανάκι του κινδύνου.

Άρση μέτρων;
Το ερώτημα που θέτουν πλέον οι περισσότεροι είναι πότε θα αρχίσουν να αίρονται τα περιοριστικά μέτρα, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι ο χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος.
Καθαρή απάντηση δεν υπάρχει και ο στόχος είναι άρση των μέτρων να γίνεται όταν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε περιοχής και όχι για όλη τη χώρα.
Το μεγάλο στοίχημα είναι ένα ομαλότερο περιβάλλον το Δεκέμβριο, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των κρουσμάτων και τις αντοχές που υπάρχουν στο ΕΣΥ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ