Κεντρικό Θέμα
ΕΦΟΡΙΑ-ΤΑΜΕΙΑ: Πώς θα σβήσετε τα χρέη σας
Το «χαρτί» της καθημερινότητας επιχειρεί να παίξει ο πρωθυπουργός, στην ύστατη προσπάθεια να αλλάξει το βαρύ κλίμα ενόψει των εκλογών, που θα γίνουν το Μάιο.
Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την αγωνία και τον προβληματισμό τους, καθώς όλες οι πολιτικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Μαξίμου, δείχνουν να πέφτουν στο κενό.
Η υπόθεση Λοΐζου, η ανυπαρξία του ΣΥΡΙΖΑ στη βόρεια Ελλάδα, λόγω του Μακεδονικού, οι ατυχείς δηλώσεις Κατρούγκαλου για τα ελληνοτουρκικά, έχουν προκαλέσει κατήφεια στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Εάν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς τη μικρή συμμετοχή στις εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τον πόλεμο με το ΚΙΝ.ΑΛ. για την Κεντροαριστερά, γίνεται αντιληπτό γιατί ο πρωθυπουργός είναι στην κόψη του ξυραφιού.
Κυβερνητικοί βουλευτές υπογραμμίζουν την ανάγκη για πρωτοβουλίες που θα έχουν ως στόχο την καθημερινότητα, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί στις κοινωνικές δυνάμεις που τον έφεραν στην εξουσία το 2015.
Όπως εξηγούν, οι δυνάμεις αυτές, τώρα που η χώρα βγήκε από τα μνημόνια πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, για να αναστραφεί η δημοσκοπική πρωτιά της Ν.Δ.
Ωστόσο, τα περιθώρια που υπάρχουν έως τις 26 Μαΐου είναι ελάχιστα και για το λόγο αυτό, η εντολή που έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι να φουλάρουν οι μηχανές μέσα στον Απρίλιο.
Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου θεωρεί πρώτης προτεραιότητας το σχέδιο νόμου για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία που θα περιλαμβάνει εξαιρετικά ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο 10ήμερο η ρύθμιση θα είναι έτοιμη και το πλέον πιθανό είναι ότι θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή λίγο πριν από το Πάσχα.
Με βάση τη ρύθμιση, που θα είναι έκτακτη για να μην υπάρχει πρόβλημα με τους Θεσμούς, όσοι χρωστούν θα έχουν περιθώριο περίπου τριών μηνών για να αποφασίσουν εάν θα υπαχθούν σ’ αυτή.
Στην περίπτωση πάντως που ένας οφειλέτης αποφύγει να προχωρήσει στη ρύθμιση των χρεών του, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον κίνδυνο για κατάσχεση ή για πλειστηριασμό.
Πρόκειται όπως γίνεται αντιληπτό για μια τελευταία ευκαιρία, που θα έχει τον χαρακτήρα του «take or leave it», καθώς τυχόν άρνηση ρύθμισης, θα ανοίξει για τα καλά τον Ασκό του Αιόλου.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι η ρύθμιση δε θα δίνει συγχωροχάρτι, καθώς προβλέπονται αυστηρά κριτήρια για να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Αυτό σημαίνει ότι τα κριτήρια θα είναι τέτοια που θα εντάσσονται μόνον όσοι πραγματικά δεν έχουν και θα αποκλείονται όσοι αποδεδειγμένα έχουν αλλά αρνούνται να πληρώσουν.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η ρύθμιση δεν θα αφορά το σύνολο των 4 εκ. φορολογούμενων που χρωστούν στην εφορία, αλλά αυτούς που είναι σε πραγματική αδυναμία πληρωμών.
Όροι και προϋποθέσεις
Βασικά κριτήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η ακίνητη περιουσία και το ύψος του εισοδήματος, προκειμένου να μη σταλεί το μήνυμα ότι αδικούνται όσοι είναι συνεπείς.
Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν από μισθωτούς συνταξιούχους και άνεργους έως επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους με μπλοκάκι που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα βιβλία τους.
Ειδικότερα:
- Αριθμός δόσεων: Οι μηνιαίες δόσεις θα φτάνουν ακόμη και τις 120, η περίοδος αποπληρωμής χρεών δηλαδή θα φτάνει τα 10 χρόνια, με στόχο ο οφειλέτης να μπορεί να κάνει μια νέα αρχή.
- Ελάχιστο ποσό: Πηγές του υπ. Οικονομικών, τονίζουν ότι η δόση θα είναι τέτοια, που θα δίνει τη δυνατότητα να είναι οι πάντες συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό, η ελάχιστη δόση θα είναι μεταξύ 30 και 50 ευρώ το μήνα.
- Διαγραφή προστίμων προσαυξήσεων: Παρά τις αρχικές σκέψεις για κούρεμα ακόμη και της κύριας οφειλής τέτοιο θέμα δεν παίζει, για να μη σταλεί λάθος μήνυμα προστασίας των μπαταχτσήδων. Ωστόσο, η ρύθμιση θα προβλέπει ρητά διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων, που θα είναι σε συνάρτηση με τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που έχει επιλέξει κανείς για να σβήσει τα χρέη του. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των δόσεων τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η διαγραφή.
- Εισόδημα: Το εισοδηματικό είναι το βασικό κριτήριο για την ένταξη ενός οφειλέτη στη ρύθμιση. Με βάση το εισόδημα θα προσδιορίζεται τόσο ο αριθμός των δόσεων, όσο και η δυνατότητα να εξοφλήσει τα χρέη του και να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. Όσοι ανήκουν πάντως στους έχοντες και μπορούν να εξοφλούν αλλά δεν το έχουν κάνει έως τώρα θα «πετιούνται» από το σύστημα.
- «Εντάξει» στις οφειλές του 2019: Η ένταξη στη ρύθμιση δεν είναι εύκολη υπόθεση και μια από τις βασικές προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να είναι συνεπής στην εξόφληση των τρεχουσών οφειλών. Αυτό σημαίνει, ότι δεν πρέπει να χρωστούν από την αρχή της χρονιάς, κάτι που σημαίνει ότι είτε θα πρέπει να έχουν πληρώσει ή να έχουν ρυθμίσει τις υποχρεώσεις τους σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος κ.λπ.
Το… παζάρι
Η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη με τους Θεσμούς αφορά κατά κύριο λόγο τη χρονιά μέχρι την οποία δημιούργησε κανείς χρέη και θέλει τώρα να τα εξοφλήσει για να κάνει μια νέα αρχή.
Οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι έχει «κλειδώσει» η ένταξη χρεών που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2017 και γίνεται «παζάρι» για τις οφειλές που υπάρχουν και το 2018.
«Παζάρι» επίσης γίνεται και για όσους έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή στην παλαιά των 100, για τους οποίους είναι συγκεχυμένες οι πληροφορίες για το εάν θα μπουν ή όχι.
Χρέη έως 10.000 ευρώ
Στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση προχωρά σε τέτοια ρύθμιση, η απάντηση εκτός από τους προφανείς πολιτικούς λόγους έχει σχέση και με τα ποσά που χρωστούν στην εφορία τα νοικοκυριά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι:
- περίπου 2,2 εκατ. οφειλέτες χρωστούν στην εφορία ποσά τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ,
- περίπου 1,5εκατ. έχουν οφειλές από 501 έως 10.000 ευρώ.
Ωστόσο, η κρίση που έχει χτυπήσει την αγορά πνίγει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους μισθωτούς, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους και να είναι εντάξει στην εφορία.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι δίνοντάς τους μια 2η ευκαιρία για να κάνουν μια νέα αρχή, θα μπορέσει να φέρει αυτές τις κατηγορίες του πληθυσμού κοντά της και να μειώσει την ψαλίδα της διαφοράς από τη Ν.Δ.
Παράλληλα όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, έχουν πλέον την ευκαιρία να γλιτώσουν από κατασχέσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών και τις δεσμεύεις στην περιουσία τους.
Πρόκειται όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό για μια δυνατότητα, την οποία εάν δεν εκμεταλλευτούν δεν θα μπορούν να έχουν στο άμεσο μέλλον για να σταθούν στα πόδια τους.
Ασφαλιστικά Ταμεία
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος και για τη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα δώσει ανάσες σε επαγγελματίες οι οποίοι βρίσκονται σε οριακό σημείο.
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι στόχος είναι να μπουν όσο το δυνατό περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι και η όλη διαδικασία να ξεκινήσει πριν από το Πάσχα.
Σ’ αυτή την περίπτωση έχουμε τα εξής δεδομένα:
- Επανυπολογισμός: Η Διαδικασία αφορά περίπου 560.000 οφειλέτες από τον πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Τα παλαιά χρέη από το 2002 έως το τέλος του 2016 θα υπολογιστούν εκ νέου με βάση το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα που δήλωνε στην Εφορία ο οφειλέτης, τη χρονική περίοδο κατά την οποία δημιουργήθηκαν.
- Αυτοτελής ρύθμιση: Θα αφορά από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους έως ανέργους, οι οποίοι έκλεισαν τα βιβλία τους και έχουν δημιουργήσει χρέη που θέλουν να ρυθμίσουν. Πάντως από τη ρύθμιση, θα εξαιρούνται εκείνοι για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Δόσεις, ποσά
Ζητούμενο και σ’ αυτή την περίπτωση είναι να υπάρχει αριθμός δόσεων τέτοιος, που θα δίνει τη δυνατότητα στον οφειλέτη να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.
Ας μην ξεχνάμε ότι είναι πολλοί οι επιτηδευματίες που δεν μπορούν να σηκώσουν άλλα βάρη και έχουν κηρύξει στάση πληρωμών, με ότι αυτό σημαίνει για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ως ελάχιστο όριο για τη μηνιαία δόση ορίζεται το ποσό των 50 ευρώ, ενώ όσοι μπουν και έχουν χρέη άνω των 6.000 ευρώ θα μπορούν να τα ρυθμίσουν σε 120 δόσεις.
Εξαίρεση θα υπάρξει για τους οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ με το σκεπτικό ότι πρόκειται για αγρότες που δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους.
Το ποσό της μηνιαίας δόσης γι’ αυτούς θα είναι μικρότερος και θα είναι στο ύψος των 30 ευρώ.
Όσον αφορά στις οφειλές των μη μισθωτών για το διάστημα από το 2002 έως το 2016 θα δίνεται το δικαίωμα επανυπολογισμού του χρέους, με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών.
Εξόφληση 2019
Όσοι θέλουν να κάνουν χρήση της νέας ρύθμισης για χρέη έως και το 2018 θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να καταβάλουν χωρίς καθυστέρηση τις εισφορές Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2019.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θέλει να στείλει το μήνυμα ότι βοηθάει τους μη έχοντες, αλλά δεν ευνοεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που ενώ έχουν δεν πληρώνουν τις εισφορές τους.
Χορήγηση συντάξεων
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι με τη ρύθμιση αυτή θα ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή συντάξεων σε μη μισθωτούς άνω των 62 ετών που δεν μπορούν να την πάρουν λόγω οφειλών.
Η ρύθμιση αναμένεται να βοηθήσει κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστούν και έχουν κηρύξει στάση πληρωμών και αδυνατούν να βγουν στη σύνταξη.