Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Ε.Ε. συζητά στρατηγική άμυνας και χρηματοδότηση μετά την απόφαση Τραμπ για την Ουκρανία

Published

on

Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου η σύνοδος κορυφής διεξάγεται εν μέσω της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να «παγώσει» τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Ο Τραμπ δήλωσε ότι επιθυμεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και κάλεσε την Κιέβο να κάνει παραχωρήσεις απέναντι στη Ρωσία, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση της άμυνάς της, συζητά τρόπους επανεξοπλισμού και χρηματοδότησης της αμυντικής της στρατηγικής. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε τη σημασία της Ουκρανίας ως μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας και υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να εξασφαλίσει την ικανότητά της να προστατεύει τον εαυτό της, προκειμένου να πιέσει για διαρκή και δίκαιη ειρήνη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την ισχυρή υποστήριξη, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, ανέφερε ότι η σύνοδος είναι μια «πολύ σημαντική στιγμή» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και για την ενίσχυση των στρατηγικών αποφάσεων της Ε.Ε. πάνω στην κρίση.

Η πρόταση για το σχέδιο «ReArm Europe», το οποίο ανακοινώθηκε πρόσφατα, θα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης. Σύμφωνα με τη φον ντερ Λάιεν, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει ένα αμυντικό πακέτο που θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να χρηματοδοτήσει την ενίσχυση της άμυνάς της με συνολικά 800 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων δανείων για στρατιωτικές επενδύσεις και τη συγκέντρωση κοινών προμηθευτών. Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης την ανακατεύθυνση κονδυλίων από πολιτικές συνοχής σε αμυντικές δαπάνες.

Αντιδρώντας στην αυξανόμενη στήριξη της Ε.Ε. προς την Ουκρανία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε την αντίθεσή του στην παρουσία ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει άμεσο πόλεμο.

Η σύνοδος αυτή αναμένεται να καθορίσει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της άμυνάς της και την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία, ενώ θα συνεχίσει να εξετάζει τους τρόπους στήριξης της Ουκρανίας απέναντι στις αυξανόμενες προκλήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ