Connect with us

Ειδήσεις

“Ζεστό” χρήμα σε ιδιοκτήτες ακινήτων: 4 φθηνές λύσεις για ανακαίνιση – Το μεγάλο μυστικό για τις επιχειρήσεις

Published

on

“Ζεστό” χρήμα αναζητούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με στόχο να ανακαινίσουν τα διαμερίσματα τους και να δημιουργήσουν έναν νέο πλούτο για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι οι υψηλές τιμές των ενοικίων δίνουν τη δυνατότητα για ένα επιπλέον εισόδημα, το οποίο δύσκολα μπορεί να εξασφαλίσει κανείς ακόμη και με μια δεύτερη δουλειά.

Άλλοι πάλι που έχουν διαμέρισμα που δεν το χρησιμοποιούν βλέπουν την περιουσία τους ως μια καλή ευκαιρία για να στεγάσουν τις ανάγκες των παιδιών τους που κάνουν νέο ξεκίνημα στη ζωή τους. Εάν προσθέσει κανείς και τους χιλιάδες επαγγελματίες που γνωρίζουν ότι ανταγωνισμός σημαίνει και ελκυστικός χώρος γραφείου, γίνεται σαφές ότι τίποτα δεν είναι πλέον το ίδιο.

Και στις τρεις περιπτώσεις, υπάρχει η ανάγκη για “ζεστό” χρήμα, που θα πρέπει να βρεθεί προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες επισκευές, ώστε το σπίτι ή οι επαγγελματικοί χώροι να είναι λειτουργικοί και σύγχρονοι.

Με δεδομένο όμως ότι έτοιμα λεφτά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν, το ερώτημα που τίθεται είναι τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να προχωρήσουν σε ανακαίνιση.

Λύσεις θα μπορούσαν να αναζητηθούν σε τέσσερα νέα προγράμματα τα οποία είτε έχουν ξεκινήσει είτε ξεκινούν τις επόμενες ημέρες και δίνουν τη δυνατότητα για “ζεστό” χρήμα. Πρόκειται για προγράμματα που αθροίζουν σωρευτικά μαζί με το “Ανακυκλώνω-Αλλάζω θερμοσίφωνα” 1,2 δισ. ευρώ ενισχύσεις και που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή χιλιάδων ιδιοκτητών.

 

 

“Εξοικονομώ-Ανακαινίζω”

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους 18-39 ετών και εντάσσεται σε ένα φιλόδοξο σχέδιο για να φτιάξουν το σπίτι τους “καινούργιο” είτε αυτοί που διαμένουν είτε είναι κενό για να το ενοικιάσουν σε άλλους.

Η επιδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση φτάνει έως τις 30.000 ευρώ και η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα είναι έως την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου ανοικτή.

Οι αιτήσεις γίνονται στο exoikonomoneon.gov.gr και το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους από 18 έως 39 ετών, να ανακαινίσουν και να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους.

Το “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους” χωρίζεται σε δύο υποενότητες:

-Το “Εξοικονομώ”, με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, από το οποία τα 40 εκατ. ευρώ διατίθενται αποκλειστικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Αφορά σε παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smarthome.

-Το “Ανακαινίζω”, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στην υποενότητα «Ανακαινίζω» είναι η υποχρεωτική ένταξη στην υποενότητα του «Εξοικονομώ».

Δικαίωμα ένταξης στο “Εξοικονομώ ανακαινίζω για νέους” έχουν:

-Όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή στο “Εξοικονομώ” και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή στο “Ανακαινίζω”.

-Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο “Εξοικονομώ”.

-Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας σε ποσοστό 50% τουλάχιστον, για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω». Αποκλείεται η ψιλή κυριότητα.

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής κατοικίες με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης: «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και «Εξοικονομώ 2021».

Μια κατοικία, για να κριθεί επιλέξιμη, θα πρέπει να είναι μονοκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα και να:

  • Υφίσταται νόμιμα.
  • Μην έχει κριθεί κατεδαφιστέο.
  • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
  • Να έχει καταταγεί σε κατηγορία ενεργειακής κλάσης χαμηλότερη ή ίση της Γ΄, βάση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Το Πρόγραμμα καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 32.500 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας.

Ειδικότερα ανά υποενότητα:

1.Επιλέξιμος προϋπολογισμός “Εξοικονομώ”: Έως 22.500 ευρώ.

Το πρόγραμμα καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.

2.Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Ανακαινίζω»: Έως 10.000 ευρώ.

Μέσω του “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους” καλύπτεται έως και το 30% του ποσού των επιλέξιμων παρεμβάσεων ανακαίνισης ενώ το υπόλοιπο μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Το ποσοστό της επιδότησης είναι κλιμακωτό, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία στην οποία θα ενταχθεί ο αιτών και ορίζεται ως εξής:

 

 

Προβλέπεται ειδική μέριμνα για τους αιτούντες που είναι πολύτεκνοι, με μια πρόσθετη επιχορήγηση (bonus), που ανέρχεται στο 15%.

 

 

“Produce e-green”

Μέσω του προγράμματος “Produce e-green” δίνονται επενδυτικά κίνητρα σε επιχειρήσεις για να δραστηριοποιηθούν στην πράσινη βιομηχανία με αιχμή την αλυσίδα προϊόντων της ηλεκτροκίνησης και των ΑΠΕ.

Όσοι συμμετάσχουν έχουν τη δυνατότητα να επιδοτηθούν για το σύνολο της επένδυσης τους προκειμένου να:

-παράγουν ηλεκτρικά οχήματα, φορτιστές, μπαταρίες,

-ανακυκλώνουν μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων,

-παράγουν φωτοβολταϊκά panels ή μέρη ανεμογεννήτριας.

Επιπλέον επιδοτούνται επιχειρήσεις που θα μπορούν να παράγουν προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας όπως για παράδειγμα αντλίες θερμότητας και ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 200 εκατ. ευρώ και η πλατφόρμα ανοίγει προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις αιτήσεις τους ανοίγει στις 30 Μαΐου.

Στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος τονίζουν ότι πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα τέτοιου είδους που υλοποιείται στη χώρα μας, με την αξιοποίηση κονδυλίου από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

 

“Εξοικονομώ 2023”

Στις 30 Μαΐου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2023” που απευθύνεται σε νοικοκυριά τα οποία έχουν χαμηλό εισόδημα και διαθέτουν παλαιά σπίτια.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ και αυτοί που θα μπουν στο πρόγραμμα θα έχουν επιδότηση που κυμαίνεται 40% και 75% ανάλογα με τα εισοδήματά τους.

Το νέο “Εξοικονομώ κατ΄ οίκον”, θα είναι στα πρότυπα του αντίστοιχου προγράμματος του 2021, με κάποιες πιθανώς τροποποιήσεις, εξαιτίας της ανατίμησης των υλικών.

Η επιχορήγηση θα είναι κλιμακωτή, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία που εντάσσεται ο δικαιούχος και θα φτάνει έως το 90% για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας, μαζί με το μπόνους αποκέντρωσης και 30% για ανακαίνιση.

Το πρόγραμμα προβλέπει “ψαλίδι” στα κονδύλια για τις πολυκατοικίες και μικρή αύξηση του ανώτατου ορίου των δαπανών για τις επιλέξιμες παρεμβάσεις λόγω της αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των κύριων κατοικιών, ενώ η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει στις 30 Μαΐου.

Οι πόροι του προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το REPower EU, ενώ το σύνολο των ωφελούμενων του προγράμματος εκτιμούνται στις 25.000.

Τα βασικά σημεία της «αρχιτεκτονικής» του προγράμματος δεν θα μεταβληθούν σε σχέση με το “Εξοικονομώ 2021”.

Κατά συνέπεια παραμένουν ίδιες:

-οι εισοδηματικές κατηγορίες και όρια,

-τα ποσοστά επιδοτήσεων (που είχαν οριστεί στο 40%-75% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα και στο 40%-65% για κατοικίες μισθωμένες ή που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν) και

-τα είδη των επιλέξιμων παρεμβάσεων.

Όπως ίσχυσε και στο “Εξοικονομώ 2021”, δεν θα υπάρξει σειρά προτεραιότητας στις αιτήσεις μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού (όπως ισχύει για το «Φωτοβολταϊκά στη στέγη»).

Θα υπάρξει δηλαδή, σύστημα συγκριτικής αξιολόγησης των αιτήσεων με μοριοδότηση ενεργειακών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, όπου μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται μεν στην εξοικονόμηση ενέργειας, υπάρχουν όμως ειδικές πρόνοιες για τις πιο ευάλωτες κατηγορίες (πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ).

Η ύπαρξη Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου τίθεται ως προϋπόθεση, ενώ “χαλαρώνουν” και οι αυστηρές προθεσμίες που προβλέπονταν για την υλοποίηση των παρεμβάσεων.

 


“Εξοικονομώ για επιχειρήσεις”

Στα μέσα Ιουνίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις” ύψους 200 εκατ. ευρώ με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το πρόγραμμα αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που είναι και η πλειονότητα στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον και η ευκαιρία για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Tο πρόγραμμα αφορά βελτίωση σε ενεργειακή απόδοσης μέσω της ανακαίνισης κτιρίων στον τριτογενή και το βιομηχανικό τομέα για τη βελτίωση ενεργειακής τους απόδοσης και ανταγωνιστικότητας.

Έχει κύριο πεδίο εφαρμογής τα ιδιωτικά γραφεία, τα εμπορικά κτίρια και τα ξενοδοχεία και βασικοί πυλώνες των δράσεων του προγράμματος είναι:

-Η ενεργειακή αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής με παρεμβάσεις στο κτιριακό κέλυφος,

-η αναβάθμιση εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων,

-η αναβάθμιση συστημάτων ψύξης/θέρμανσης,

-η αναβάθμιση ή και ένταξη νέων υλικών και εξοπλισμού για τη μείωση των απωλειών ενέργειας,

-η αναβάθμιση εξοπλισμού φωτισμού, κλπ, και

-η εγκατάσταση και πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ενέργειας και διατάξεων αυτοματισμού.

Τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών των επενδυτικών σχεδίων κυμαίνεται από 40% έως 50%.

Για τις Μικρές και πολύ Μικρές Επιχειρήσεις οι δαπάνες εξοικονόμησης ενέργειας επιδοτούνται με ποσοστό 50% και οι λοιπές υποστηρικτικές δαπάνες με ποσοστό 40%

Για τις Μεσαίες Επιχειρήσεις όλες οι δαπάνες επιδοτούνται με ποσοστό 40%

Η διάρκεια υλοποίησης κάθε πρότασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δεκαοχτώ μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης της πρότασης.

Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει ιδιοκτησία ή παραχώρηση χρήσης ή μίσθωση ή νόμιμη σύσταση επικαρπίας επί του ακινήτου για χρονικό διάστημα 3 ετών μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η περίοδος της εξαετίας υπολογίζεται από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης της πρότασης.

Η ιδιοκτησία, η μίσθωση, η σύσταση επικαρπίας ή η παραχώρηση χρήσης θα πρέπει να καταδεικνύεται με το αίτημα ένταξης στη Δράση.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ