Ελάτε στην παρέα μας

Εκλογές

Ηγεμονία Μητσοτάκη: Ενάμισι κόμμα σε “καταγάλανο” Κοινοβούλιο – Τι έδρες θα έχει η αντιπολίτευση

Δημοσιεύθηκε

στις

Αέρα αυτοδυναμίας δίνουν όλες οι δημοσκοπήσεις στη Ν.Δ. μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές , με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αγώνα δρόμου για να διατηρήσει το ποσοστό που έλαβε στις 21 Μαΐου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει απόλυτος κυρίαρχος και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα επιβεβαιωθεί αυτό που ζητάει σε όλες τις προεκλογικές του ομιλίες, ένα ποσοστό δηλαδή, που θα θυμίζει καλοκαιρινό καύσωνα.

Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται είναι το εύρημα της Metron Analysis σύμφωνα με το οποίο, το ποσοστό όσων πιστεύουν πως η χώρα κινείται προς λάθος κατεύθυνση υποχωρεί μετά τις εκλογές στο 47% από 56% στα μέσα Μαΐου.

Εάν προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι το ποσοστό όσων πιστεύουν πως η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση μέσα στο ίδιο διάστημα πήγε από το 38% στο 46%, γίνεται σαφής η ηγεμονία του κ. Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνει βαριά “πληγωμένος” από την εκλογική μάχη και παρά το γεγονός ότι δεν απειλείται από τον Νίκο Ανδρουλάκη για τη 2η θέση, θα πρέπει να αλλάξει τα πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ για να παραμείνει στο πολιτικό παιχνίδι.

Όπως γίνεται αντιληπτό στη χώρα διαμορφώνεται ένα νέο πολιτικό τοπίο, το οποίο παραπέμπει σε εποχές πριν από το 1981, όταν η Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν η κυρίαρχη πολιτική δύναμη.

Το σκηνικό δείχνει να επαναλαμβάνεται, καθώς η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το μόνο κόμμα που θα έχει ποσοστό άνω του 40%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται στα επίπεδα του 20% και το ΠΑΣΟΚ στο 11%.

Το παράδοξο είναι ότι στη νέα Βουλή -με βάση τις δημοσκοπήσεις- θα μπουν επτά κόμματα, αλλά την απόλυτη εξουσία θα την έχει ένα, η Ν.Δ. που θα λάβει ποσοστό που έχει να δει η χώρα από το 43,92% του Γιώργου Παπανδρέου το 2009.

 

Η μεγάλη απόσταση

Πολιτικοί παρατηρητές μιλούν ευθέως για μια νέα πολιτική πραγματικότητα του ενάμισι κόμματος, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δείξουν την απόσταση των 20 και 28 μονάδων που χωρίζουν τη Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα.

Όπως εξηγούν, η μάχη στην παρούσα φάση δίνεται από τη Ν.Δ. που “παίζει” χωρίς αντίπαλο για την αυτοδυναμία και δύο κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που μιλούν απλά για αλλαγή συσχετισμών.

Στην ουσία δηλαδή, η Ν.Δ. εστιάζει στη διακυβέρνηση, ενώ η αλλαγή συσχετισμών αφορά

-από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ στη μείωση της ψαλίδας της διαφοράς για να μην υπάρχει παντοδυναμία του κ. Μητσοτάκη και

-από πλευράς ΠΑΣΟΚ στην μετατροπή του σε αξιωματική αντιπολίτευση που θα πάρει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

160 – 162 βουλευτές

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, παρά τα επτά κόμματα που θα έχει η νέα Βουλή, η Ν.Δ. είναι πολύ πιθανό να εξασφαλίσει 160 με 162 έδρες και να έχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η διαφορά σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, είναι ότι πέντε κόμματα κατάφεραν να περάσουν τον πήχη του 3%, ενώ τώρα, το εισιτήριο για τη Βουλή, δείχνουν να κερδίζουν η ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας.

Όσον αφορά στο ποσοστό της Ν.Δ. φαίνεται πως δεν θα έχει μεγάλες αποκλίσεις από αυτό που πήρε στις τελευταίες εκλογές (40.7%), γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα της.

Ειδικότερα:

-Η MRB στην αναγωγή επί του συνόλου, δίνει στη Ν.Δ. ποσοστό από 39,2% έως 43,2%.

-Η Metron Analysis στην εκτίμηση ψήφου δίνει στη Ν.Δ. 41% και 162 βουλευτές.

-Η GPO δίνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 41.1% και

-Η Marc δίνει στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων στη Ν.Δ. 39,1% και 160 έδρες.

 

Οι μεγάλοι κερδισμένοι

Το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών περιμένουν με αγωνία πολλοί βουλευτές, καθώς λόγω του εκλογικού συστήματος πολλές έδρες θα αλλάξουν χέρια, καθώς το πρώτο κόμμα, δηλαδή η Ν.Δ. λαμβάνει μπόνους.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει από 15 έως 17 επιπλέον έδρες σε σχέση με αυτές που είχε τον περασμένο Μάιο, κάτι που σημαίνει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων είναι:

-ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στη Φθιώτιδα,

-ο Γιάννης Τραγάκης στην Β’ Πειραιά,

-Ο Παναγιώτης Κοκκόρης στην Α’ Θεσσαλονίκης.

 

Έδρες αντιπολίτευσης

Με βάση το εκλογικό σύστημα, ο μεγάλος χαμένος σε έδρες είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το μόνο όφελος που θα έχει είναι πως θα διατηρήσει τα σκήπτρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Στην περίπτωση που η νέα Βουλή είναι επτακομματική, οι έδρες στα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να κατανεμηθούν ως εξής:

-ΣΥΡΙΖΑ 54,

-ΠΑΣΟΚ 30,

-ΚΚΕ 19,

-Πλεύση Ελευθερίας 13,

-Ελληνική Λύση 12 και

-ΝΙΚΗ 11.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ