Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Η Αθήνα αλλάζει – Ποιοι δρόμοι «σβήνουν» από τον χάρτη

Published

on

Η επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην Αθήνα μοιάζει με μια δύσκολη εξίσωση. Παρά τις σημαντικές προσπάθειες από τις αρμόδιες αρχές, οι οδηγοί εξακολουθούν να περνούν πολλές ώρες πίσω από το τιμόνι, εξοπλισμένοι με ατελείωτη υπομονή.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναζητούνται συνεχώς νέες λύσεις για να βελτιωθούν, έστω και ελάχιστα, οι μετακινήσεις των πολιτών, ενισχύοντας παράλληλα την οδική ασφάλεια. Ορισμένα οδικά έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει ή είναι σε φάση σχεδιασμού στην Αττική αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανακούφιση του κυκλοφοριακού φόρτου.

Με την υλοποίηση των έργων και την ένταξή τους στο οδικό δίκτυο οι γνωστοί δρόμοι θα αλλάξουν μορφή και θα ξεχαστούν ολωσδιόλου.

Υπογειοποίηση Ποσειδώνος

Χωρίς αμφιβολία ένα από τα μεγάλα project που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στο παραλιακό μέτωπο είναι η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, ένα έργο άρρηκτα συνδεδεμένο με το The Ellinikon, τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη.

Η υπόγεια διαδρομή θα έχει μήκος περίπου 1,3 χλμ., θα ξεκινά από την παραλία Αλίμου και θα φτάνει έως και τη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Οι λωρίδες ανά κατεύθυνση κυκλοφορίας θα είναι 3, με μέγιστο όριο ταχύτητας τα 70 χλμ./ώρα και με την ολοκλήρωσή της υπογειοποίησης θα καταργηθεί ένα επίγειο τμήμα της λεωφόρου όπου υπάρχουν 6 φωτεινοί σηματοδότες μειώνοντας δραστικά την κυκλοφοριακή συμφόρηση που παρατηρείται στη λεωφόρο επί καθημερινής βάσης.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανάρτηση της Lamda Development στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το 80% της σήραγγας έχει σκαφτεί, με την ολοκλήρωση του έργου να βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ. Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση του 75% της πλάκας βάσης και το 60% της σκυροδέτησης τοίχων.

Τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά

Ο νέος Τριπλός Κόμβος στον Σκαραμαγκά αναμένεται να δώσει κυκλοφοριακή ανάσα στη Λεωφόρο Σχιστού και τη Λεωφόρο Αθηνών, ενώ θα βελτιώσει κατά πολύ και την κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου που καθημερινά πλημμυρίζει από χιλιάδες οχήματα.

Ειδικότερα, με την κατασκευή του τριπλού κόμβου θα υπάρχει νέα σύνδεση της Εθνικής Οδού με τη Λ. Σχιστού, θα ολοκληρωθεί η ημιδιανοιγμένη Περιφερειακή Αιγάλεω που θα συνδέει τη Λ. Σχιστού με την Αττική Οδό και θα ολοκληρωθούν ο διανοιγμένες σήραγγες-“φαντάσματα” στη στροφή στον Σκαραμαγκά. Επιπλέον, θα κατασκευαστεί κόμβος που θα συνδέει απευθείας τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με τη Λ. Αθηνών.

Η χρηματοδότηση του έργου, η οποία αποτελούσε ένα από τα μεγάλα εμπόδια, θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ στόχος είναι η δημοπράτηση να γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025, ώστε να αρχίσει να υλοποιείται το ζωτικής σημασίας για τη Δυτική Αττική έργο.

Αστική σήραγγα Ηλιουπόλεως

Επόμενο μεγάλο project που θα δώσει ανάσα στο κυκλοφοριακό χάος του λεκανοπεδίου είναι η Υπόγεια Σήραγγα της Ηλιούπολης, για την οποία εκτελούνται μελέτες τόσο από τη Lamda Development για λογαριασμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών όσο και από το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΑΒΑΞ μέσω της Πρότυπης Πρότασης που έχει κατατεθεί.

Η σήραγγα θα ξεκινά από τα στρατόπεδα «Σακκέτα» και θα καταλήγει στη Λ. Βουλιαγμένης (περιοχή σταθμού μετρό Ηλιούπολης). Σύμφωνα, μάλιστα, με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς, θα αποτελείται από δύο διακριτικούς κλάδους, έναν για το κάθε ρεύμα κυκλοφορίας. Το μήκος της θα ανέρχεται σε 3 χλμ. με 3 λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας.

Μόλις ολοκληρωθεί το έργο, οι οδηγοί θα μετακινούνται από τη Λεωφ. Κατεχάκη στη Λεωφ. Βουλιαγμένης σε 10 λεπτά, όταν σήμερα κατά τις ώρες αιχμής απαιτούνται τουλάχιστον 30 λεπτά.

Υπογειοποίηση οδού «Μελίνας Μερκούρη»

Στη μείωση της ταλαιπωρίας που υφίστανται πεζοί και οδηγοί, αλλά και στην αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας για τους κατοίκους της περιοχής του Ηρακλείου Αττικής αναμένεται να συνδράμει αποφασιστικά η υπογειοποίηση της οδού «Μελίνας Μερκούρη».

Πρόκειται για ένα έργο που έχει προϋπολογισμό ύψους 12,5 εκατ. ευρώ, με τις αρχές να έχουν θέσει σαν στόχο να εισέλθει γρήγορα σε φάση δημοπράτησης.

Η συγκεκριμένη οδός, στο ύψος του Ηλεκτρικού Σταθμού εκτρέπεται μέσα από τις γειτονιές με αποτέλεσμα να διέρχονται καθημερινά σε αυτούς τους δρόμους περί τα 25.000 αυτοκίνητα -πλην της Λεωφόρου Ηρακλείου.

Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να εξομαλυνθεί σημαντικά η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης με παράλληλη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και τη δημιουργία, μεταξύ άλλων, πεζόδρομων, ποδηλατοδρόμων, αλλά και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας.

Η παρέμβαση ξεκινάει από την οδό Μελίνας Μερκούρη στη διασταύρωσή της με την οδό Ελ. Βενιζέλου όπου δημιουργούνται δύο κλάδοι μονής κατεύθυνσης. Ο ένας κλάδος συνεχίζει επίγεια και ενώνεται με την οδό Πρασίνου Λόφου.

Ο άλλος κλάδος υπογειοποιείται και αφού περάσει κάτω από την οδό Πρασίνου Λόφου και την πλατεία Κολοκοτρώνη συναρμόζεται με την οδό Κηφισίας στο πεζοδρομημένο τμήμα της. Η σήραγγα αναδύεται στη Μαρίνου Αντύπα όπου πλέον υπάρχει άνετη σύνδεση με Κύμης, Σπύρου Λούη, Λεωφόρο Κηφισίας.

 

Πηγή: https://www.carandmotor.gr/now

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ