Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι υποψήφιοι «διάδοχοι» του Αλέξη Τσίπρα – Από την Αχτσιόγλου στον Σακελλαρίδη και τον Πολάκη

Published

on

Ποια είναι τα ονόματα που θεωρούνται επικρατέστερα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Το “χρίσμα” από τον Αλέξη Τσίπρα, η “Ομπρέλα” και τα “αουτσάιντερ”. Το παρασκήνιο της απόφασης του Τσίπρα, πριν ανακοινωθεί στο Ζάππειο.

Με τη ΝΔ να έχει αναλάβει για μία ακόμη τετραετία την διακυβέρνηση της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά τη νέα του «ταυτότητα» με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει το σύνθημα για ανανέωση σε όλα τα επίπεδα, με τον ίδιο, όπως ανέφερε, να παραμερίζει για να περάσει το νέο κύμα.

Από το Ζάππειο αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας να ανακοινώσει την απόφασή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και να ανοίξει ένας νέος κύκλος στο κόμμα. Η συζήτηση για τη διαδοχή έχει ξεκινήσει και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στην Κουμουνδούρου είναι πολλά.

Όπως είναι φυσικό μετά το σοκ άρχισε η συζήτηση για το πώς θα κινηθεί το κόμμα το επόμενο διάστημα. Άλλωστε τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία, η οποία θα μετατραπεί σε Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου ενώ την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα αποφασίσει για τον επικεφαλής της που θα εκπροσωπήσει το κόμμα στις προγραμματικές της κυβέρνησης με φαβορί την Όλγα Γεροβασίλη μέχρι την εκλογή του νέου προέδρου. Θα ακολουθήσει Κεντρική Επιτροπή η οποία θα κληθεί να αποφασίσει πότε θα συγκλιθεί Έκτακτο Συνέδριο και κυρίως πότε θα στηθούν οι κάλπες για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας.

Τα ονόματα που «παίζουν» – Τα φαβορί και τα αουτσαιντερ

Αυτή τη στιγμή τα ονόματα που ξεχωρίζουν είναι πέντε. Η Έφη Αχτσιόγλου φαντάζει ως ένα από τα φαβορί για την ηγεσία του κόμματος, ενώ «ψηλά» βρίσκεται στα προγνωστικά και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Επίσης, το όνομα του Διονύση Τεμπονέρα βρίσκεται κι αυτό εντός του «κάδρου», όπως επίσης και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Outsider πρέπει να θεωρείται ο Αλέξης Χαρίτσης, τη στιγμή που όλα παραμένουν ανοιχτά ενώ τελευταία ακούγεται και το όνομα του Παύλου Πολάκη.

Το σενάριο διαρχίας (άλλος πρόεδρος ΚΟ κι άλλος πρόεδρος του κόμματος) συζητιέται μόνο για την περίπτωση του Διονύση Τεμπονέρα και του Γαβριήλ Σακελαρίδη καθώς οι δύο τους δεν είναι βουλευτές.

Μένει να φανεί ποιο πρόσωπο θα στηρίξουν οι λεγόμενοι Προεδρικοί και οι Πασοκογενείς ενώ όλα δείχνουν πως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θα κρατήσει στάση ουδετερότητας.

Το χρονικό της παραίτησης

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε το πρωί της Πέμπτης στην Κουμουνδούρου προκειμένου να βρεθεί στη συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος και εκεί έκανε γνωστό το περιεχόμενο του μηνύματός του που θα έκανε λίγο αργότερα στο Ζάππειο.

Η απόφαση της αποχώρησής του, άλλωστε, έμεινε ως επτασφράγιστο μυστικό σε μια εξαιρετικά στενή περίμετρο ανθρώπων του οικογενειακού του περιβάλλοντος, από τη σύντροφό του, Μπέττυ Μπαζιάνα και τα αδέλφια του, μέχρι ελάχιστους συνεργάτες του. Για το λόγο αυτό, όταν προσήλθε χθες στην Κουμουνδούρου μετά από τρεις ημέρες απουσίας του από τους πάντες και τα πάντα, ανακοίνωσε επί τόπου την απόφασή του στα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου ως «οριστική και αδιαπραγμάτευτη», ζητώντας να τη σεβαστούν και να μην την κοινοποιήσουν, για να ακολουθήσουν στιγμές έντονης συγκινησιακής φόρτισης, μέχρι ο ίδιος να ανοίξει τα χαρτιά του, επιλέγοντας τον συμβολισμό του Ζαππείου.

Πώς θα κινηθούν οι διαδικασίες

Πάντως, μέχρι να φτάσουμε στην εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, θα ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες που μεταξύ άλλων αφορούν συνεδριάσεις κομματικών οργάνων.

Σε πρώτη φάση, η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει άμεσα, όλα δείχνουν το Σαββατοκύριακο, όπου αναμένεται να χαραχτεί ο «οδικός χάρτης» για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Η σειρά θα είναι Πολιτική Γραμματεία (ΠΓ), μετά η Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) ενώ μέχρι τις 6 Ιουλίου, οπότε θα λάβουν χώρα και θα εκφωνηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στην Βουλή, θα έχει εκλεγεί νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με το όνομα της Όλγας Γεροβασίλη να είναι αυτό που ακούγεται ως το πιο πιθανό.

Το επόμενο βήμα, είναι καθοριστεί ο χρόνος και το περιεχόμενο του συνεδρίου με το μεγάλο ερώτημα να παραμένει εάν θα πάμε σε γρήγορες διαδικασίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ