Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Η κόντρα μεταξύ Τελ Αβίβ και Άγκυρας κορυφώνεται – Ζητούν από το ΝΑΤΟ να αποβάλει την Τουρκία

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κάλεσε το ΝΑΤΟ να αποβάλει την Τουρκία από μέλος του οργανισμού, σε μια κίνηση που ενδέχεται να αυξήσει περαιτέρω την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για εισβολή στο Ισραήλ και την επικίνδυνη ρητορική του, ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς κάλεσε τους διπλωμάτες να συνεργαστούν επειγόντως με όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, ζητώντας την καταδίκη της Τουρκίας και απαιτώντας την αποβολή της από την περιφερειακή συμμαχία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στη συνέχεια, το τουρκικό ΥΠΕΞ πήρε τη σκυτάλη απαντώντας: «Όπως ήρθε το τέλος του γενοκτόνου Χίτλερ, έτσι θα τελειώσει και του γενοκτόνου Νετανιάχου».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν προέβη επίσης σε μία δήλωση σχετικά με τον ρόλο του Ερντογάν στην παγκόσμια σκηνή: «Ο πρόεδρός μας έγινε η φωνή της συνείδησης της ανθρωπότητας. Οι διεθνείς σιωνιστικοί κύκλοι, ειδικά το Ισραήλ, που θέλουν να καταστείλουν αυτή τη δίκαιη φωνή, βρίσκονται σε μεγάλο συναγερμό. Η ιστορία τελείωσε με τον ίδιο τρόπο για όλους τους γενοκτόνους και τους υποστηρικτές τους».

Το χρονικό

Τα πνεύματα μεταξύ Τελ Αβίβ και Άγκυρας οξύνθηκαν με αφορμή τη νέα ένταση στη Μέση Ανατολή, ύστερα από την επίθεση του Λιβάνου το Σάββατο στα Υψίπεδα του Γκολάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 παιδιά. Από την πλευρά τους, οι Ισραηλινοί απάντησαν με αεροπορικές επιδρομές, τόνισαν ωστόσο, ότι θα υπάρξουν κι άλλα αντίποινα.

Η Δύση, πάντως, συνιστά ψυχραιμία, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα με την κατάσταση εδώ και μήνες να βρίσκεται ουσιαστικά εκτός ελέγχου.

Η Χεζμπολάχ – το λιβανέζικο ισλαμιστικό κίνημα που υποστηρίζεται από το Ιράν – διέψευσε πως βρίσκεται πίσω από την επίθεση, ωστόσο είναι η μόνη δύναμη στην περιοχή που έχει στο οπλοστάσιό της αυτόν τον τύπο ρουκέτας, ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας τη πως «υπερέβη όλες τις κόκκινες γραμμές» ανοίγοντας πυρ «εναντίον αμάχων», και δη «εσκεμμένα».

Σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ, χρησιμοποιήθηκε ιρανική ρουκέτα τύπου Φαλάκ, με κεφαλή που περιείχε γόμωση 53 κιλών εκρηκτικών. Η Χεζμπολάχ θα το πληρώσει «ακριβά», απείλησε ο Νετανιάχου, που επέστρεψε χθες εσπευσμένα από τις ΗΠΑ.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ