Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Η πρώτη αντίδραση του Ιράν μετά την επίθεση του Ισραήλ

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην πρώτη – αν και ανεπισήμη αντίδρασή της – η Τεχεράνη υποστηρίζει πως οι εκρήξεις που ακούστηκαν στην Ισφαχάν τις πρώτες πρωινές ώρες οφείλονταν στην ενεργοποίηση συστημάτων της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας: «Δεν έχει γίνει πυραυλική επίθεση στη χώρα».

Η είδηση της νέα επίθεσης του Τελ Αβίβ στο Ιράν μεταδόθηκε πρώτα από το ABC News, το οποίο υποστήριξε – επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους – πως ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία στο Ιράν.

Στη συνέχεια το το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars ανέφερε ότι ακούστηκε έκρηξη κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης Ισφαχάν, χωρίς να δώσει καμία εξήγηση σχετικά με την πιθανή αιτία.

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας IRIB  – επικαλούμενος «αξιόπιστες πηγές» – σημείωσε πριν λίγα λεπτά πως οι «ισχυροί ήχοι που ακούστηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας ήταν αποτέλεσμα της ενεργοποίησης της αεράμυνας για την αντιμετώπιση επίθεσης από drones», ενώ το IRNA αναφέρει ότι τα συστήματα αεράμυνας της χώρας έχουν ενεργοποιηθεί σε αρκετές επαρχίες.

 

 

Η ιρανική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρατηρήθηκαν πάνω από τον ουρανό της Ισφαχάν και εξουδετερώθηκαν μετά την ενεργοποίηση του συστήματος αεράμυνας της χώρας.

Όπως προκύπτει, τα κρατικά μέσα του Ιράν υποβαθμίζουν τις αναφορές για επίθεση, με το IRIB να ανεβάζει βίντεο στο Telegram που δείχνει έναν από τους δημοσιογράφους του να στέκεται στην κορυφή ενός κτιρίου στο κέντρο της πόλης Ισφαχάν.

«Η πόλη είναι ασφαλής, οι άνθρωποι συνεχίζουν την ζωή τους», σημειώνει. «Πριν από μερικές ώρες ακούστηκαν ισχυροί ήχοι στον ουρανό. Από ό,τι γνωρίζουμε, πολλά μίνι drones πετούσαν στον ουρανό του Ισφαχάν όταν έγιναν στόχος. Μέχρι στιγμής, οι επαρχιακές αρχές δεν μας έχουν δώσει καμία πληροφορία. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι στοχοποιήθηκαν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισφαχάν, αλλά με βάση την έρευνά μας αυτή η πληροφορία είναι ψευδής, καμία τοποθεσία δεν ε΄χει γίνει στόχος».

ιραν επιθεση

Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα, η Τεχεράνη ανέστειλε τις πτήσεις πάνω από τις πόλεις Ισφαχάν, Σιράζ και Τεχεράνη. Σημειώνεται πως η επαρχία Ισφαχάν φιλοξενεί μια μεγάλη αεροπορική βάση, ένα σημαντικό συγκρότημα παραγωγής πυραύλων, καθώς και αρκετές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ είχε δηλώσει ότι θα προβεί σε αντίποινα, ενώ με το συγκεκριμένο πλήγμα κλιμακώνει την επιθετικότητα έπειτα κι από το μπαράζ drones και ρουκετών της Τεχεράνης το βράδυ του Σαββάτου.

irana 1 83ba0

«Το Ισραήλ είχε ενημέρωσει τις ΗΠΑ»

Αναφερόμενα στην επίθεση, τα ABC News, CBS και CNN σημειώνουν πως είχε ενημερωθεί η αμερικανική κυβέρνηση, με το NBC να διευκρινίζει πως δεν υπήρξε αμερικανική συμμετοχή και το CNN να τονίζει πως η επιχείρηση δεν είχε στόχο ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, επικαλούμενο επίσης αμερικανό αξιωματούχο.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει ως τώρα, ενώ ερωτηθείς σχετικά – από το Γαλλικό Πρακτορείο – εκπρόσωπος του Πενταγώνου περιορίστηκε να απαντήσει «δεν έχουμε τίποτε να πούμε αυτή τη στιγμή».,

Υπενθυμίζεται πως το Ιράν δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη ότι το Ισραήλ «πρέπει να υποχρεωθεί να σταματήσει τον στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό του». Τις ώρες που προηγήθηκαν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian προειδοποίησε ότι η απάντηση της χώρας του σε οποιαδήποτε αντίποινα από το Ισραήλ θα είναι άμεση και σε μέγιστο επίπεδο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είχε ισχυριστεί άλλωστε ότι η επίθεση της χώρας του κατά του Ισραήλ το Σάββατο – στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι – συνιστούσε «άσκηση του δικαιώματος της Τεχεράνης στη νόμιμη άμυνα».

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ