Επιχειρήσεις
Ιδιοκτησιακό: Τι αλλάζει – Πότε το δημόσιο αποσύρεται και οι περιπτώσεις που διεκδικεί

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, ανέφερε ότι το Δημόσιο θα σταματήσει να διεκδικεί ακίνητα από τους πολίτες μέσω δικαστικών διαδικασιών, εκτός από τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία από τον ιδιώτη για την ιδιοκτησία του.
Τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα, το Δημόσιο είχε ξεκινήσει μαζικές αγωγές αμφισβητώντας την ιδιοκτησία χιλιάδων ακινήτων σε περιοχές όπως το κέντρο της Καρδίτσας, η Σαρωνίδα, η Σύρος, και τα Αρκιονιά. Αυτή η κατάσταση προέκυψε λόγω της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, το οποίο ενισχύει τον πολεοδομικό σχεδιασμό και ξεκαθαρίζει την ιδιοκτησία.
Οι αγωγές του Δημοσίου βασίζονται σε έγγραφα από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, παρά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα έχουν ήδη τίτλους ιδιοκτησίας εδώ και πολλές δεκαετίες.
«Προφανώς οι υπάλληλοι που το έκαναν πάτησαν πάνω σε έναν νόμο, εξάντλησαν το πνεύμα και το γράμμα του νόμου για να είναι και οι ίδιοι εντάξει απέναντί του και να μην έχουν κυνήγι στο μέλλον αλλά από την άλλη καταλαβαίνετε ότι κάτι τέτοιο ήταν εντελώς άδικο και αναχρονιστικό. Γι’ αυτό λοιπόν το εντοπίσαμε, φέρνουμε άμεσα τώρα μια διάταξη εξάμηνης ισχύος, ούτως ώστε να παγώσει κάθε τέτοια αγωγή και μέσα σε αυτό το εξάμηνο θα φέρουμε μια οριστική διάταξη που θα λύνει δηλαδή οριστικά το ζήτημα και θα παραιτείται το Δημόσιο ουσιαστικά από τέτοιου είδους τέτοιου είδους προσφυγές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα τσεκάρει το Δημόσιο που πραγματικά έχει το δημόσιο δίκιο και εκεί να παρεμβαίνει και να ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά του. Αλλά εκεί, είναι εξαιρετικά λίγες οι περιπτώσεις σε σχέση με τις χιλιάδες αγωγές που έχουν γίνει αυτά τα χρόνια και αυτό το διάστημα εις βάρος ανθρώπων οι οποίοι έχουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας» τόνισε.
Περιπτώσεις που θα επιμείνει το Δημόσιο είναι εκεί που δεν υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία εκ μέρους του ιδιώτη ότι πράγματι αυτή η περιουσία του ανήκει.
«Όταν όμως μιλάμε για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων οι οποίοι έχουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας θα λήξει η ιστορία. Οι πολίτες δεν είναι εδώ για να τους βασανίζουμε. Το έχω ζήσει πάρα πολλές φορές στη λίγη θητεία μου στον δημόσιο τομέα. Ειδικά στον ΕΦΚΑ έβλεπα περιπτώσεις γραφειοκρατικής τρέλας να βασανίζουν τους πολίτες χωρίς λόγο για πράγματα τα οποία τα δικαιούνται και για πράγματα για τα οποία έχουν δουλέψει και αυτοί και οι οικογένειές τους. Και πόσο μάλλον τώρα που με αυτές τις μαζικές αγωγές όχι απλά τους ταλαιπωρούμε διπλά, αλλά γεμίζουμε και τα δικαστήρια με προσφυγές, αγωγές και ούτω καθεξής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης» συμπλήρωσε ο κ. Τσάπαλος.
Τι αλλάζει στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών
Όσο αφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και τη διεύρυνση των κριτηρίων προκειμένου να καλυφθεί και η μεσαία τάξη, ο κ. Τσάπαλος επισήμανε ότι αυτός ήταν ο στόχος της κυβέρνησης διπλασιάζοντας τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια.
«Αυξάνουμε δηλαδή τα εισοδήματα από 7 στα 14, διπλασιάζουμε ουσιαστικά την περίμετρο για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό, στις 21.000 για ζευγάρι, προσαύξηση για κάθε παιδί και επίσης αυξάνουμε και την περίμετρο όσο αφορά την ακίνητη περιουσία που έχει κάποιος. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε περισσότερους ωφελούμενους από τον υποχρεωτικό εξωδικαστικό μηχανισμό, περισσότερες ρυθμίσεις και φυσικά θυμίζω ότι ο εξωδικαστικός έχει κούρεμα βασικής οφειλής και προσαυξήσεων, ειδικά αν έχεις και κάποια υποθήκη, πόσο μάλλον το σπίτι σου, σταθερό επιτόκιο 3% και ένα δοσολόγιο πολύ μεγαλύτερο σε σχέση αν πετύχαινες μια διμερή συμφωνία με ένα fund, με μια τράπεζα. Είναι λοιπόν ο εξωδικαστικός και με αυτές τις ρυθμίσεις ένας πολύ καλός και αποτελεσματικός τρόπος για να ρυθμίσουμε και τα χρέη μας, να σώσουμε την κατοικία μας, εφόσον απειλείται, να ξεπαγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και είναι σημαντικό που τα λέμε αυτά, αυτές τις πληροφορίες, γιατί δυστυχώς μεγάλο κομμάτι του κόσμου δεν γνωρίζει την ύπαρξη του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Έρχονται άνθρωποι οι οποίοι βγαίνει σε πλειστηριασμό η ακίνητη περιουσία τους, κατοχυρώνεται η περιουσία σε κάποιον τρίτο και έρχονται εκ των υστέρων και μας λένε δεν το ήξερα ότι υπήρχε εξωδικαστικός» ανέφερε ο κ. Τσάπαλος.
Σχετικά με περιπτώσεις πολιτών που κατήγγειλαν ότι δεν είχαν λάβει ενημέρωση ότι θα έβγαινε η περιουσία τους σε πλειστηριασμό, ο κ. Τσάπαλος προσέθεσε πως το υπουργείο φέρνει ακόμα μία βελτίωση στο όλο σύστημα.
«Υποχρεωτικά από εδώ και στο εξής η τράπεζα, το fund, ο πιστωτής, θα πρέπει να ενημερώνει τουλάχιστον τρεις μήνες πριν τον πλειστηριασμό τον πωλητή και να τον καλεί να διευθετήσει το χρέος του με μία πρόταση ρύθμισης. Εάν δεν το κάνει αυτό, εάν το παραλείψει, ο πλειστηριασμός θα είναι άκυρος, καθότι δεν θα έχει ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία και αυτό είναι κάτι σημαντικό νομίζω για να προλάβουμε καταστάσεις. Κανένας δεν θέλει να χάνονται τα σπίτια του κόσμου σε πλειστηριασμούς, πόσο μάλλον η κυβέρνηση. Και αυτό σας το λέω εντίμως. Έχουμε κάνει όσα δεν έχουν κάνει πολλές άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν για να προστατεύσουμε τους δανειολήπτες. Τρεις νόμους έχουμε φέρει. Έχουμε φτιάξει τον εξωδικαστικό έτσι όπως τον έχουμε φτιάξει, έχουμε επιβάλει κανόνες λειτουργίας στα funds και στους servicers. Είναι κρίμα να χάνονται σπίτια, κυρίως λόγω έλλειψης ενημέρωσης» συμπλήρωσε ο κ. Τσάπαλος.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα6 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα6 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας5 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός3 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Ανακοινώσεις3 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024
-
Αθηναίων3 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ