Κεντρικό Θέμα
Ιστορική απόφαση Μπάιντεν εντάσσει την Κύπρο σε Αμυντικά Προγράμματα των ΗΠΑ

Λίγες ημέρες πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν έκανε ένα ιστορικό βήμα στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου, εντάσσοντας τη δεύτερη σε τρία σημαντικά αμυντικά προγράμματα: το πρόγραμμα Διεθνών Πωλήσεων Στρατιωτικού Υλικού (FMS), το πρόγραμμα παροχής Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού (EDA) και την εκπαίδευση και εξοπλισμό στις δυνάμεις ασφαλείας ξένων χωρών.
Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας και στη βελτίωση της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η συμμετοχή της Κύπρου στα προγράμματα αυτά θα συμβάλει στην ενίσχυση της παγκόσμιας ειρήνης και της ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, επισημαίνοντας ότι θα ενισχυθεί η διαλειτουργικότητα των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων με το ΝΑΤΟ και θα προωθηθεί η στρατηγική συνεργασία με την Ουάσιγκτον.
Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα που δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ ή τη Σύμπραξη για την Ειρήνη και περιλαμβάνεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα και πολυεθνικές ασκήσεις των ΗΠΑ, κάτι που ενισχύει τη γεωπολιτική αξία της στην περιοχή.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, υπογραμμίζει ότι με τη συμμετοχή της Κύπρου σε αυτά τα προγράμματα, η χώρα μπορεί να προμηθευτεί αμυντικό υλικό μέσω ταχύτερων διαδικασιών, ενισχύοντας την αμυντική της ικανότητα.
Από την πλευρά της Τουρκίας, η απόφαση του Μπάιντεν προκάλεσε έντονη αντίδραση. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την απόφαση «σοβαρό λάθος» και δήλωσε ότι αναμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να αντιστρέψει αυτή την κίνηση, ενώ επαναβεβαίωσε την υποστήριξή της στις «Τουρκοκυπριακές δυνάμεις».
Η νέα αυτή εξέλιξη ακολουθεί τη συμφωνία του 2022 για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, η οποία είχε προκαλέσει επίσης την αντίδραση της Άγκυρας.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αθλητισμός3 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αθηναίων3 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Αγίας Βαρβάρας6 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ