Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Κασσελάκης Vs Ανδρουλάκης: Πικρές αλήθειες στον “δρόμο” για τη β’ θέση

Δημοσιεύθηκε

στις

Μάχη για τη δεύτερη θέση δίνουν ενόψει των ευρωεκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και το βέβαιο είναι ότι το κόμμα που θα ηττηθεί θα βρεθεί αντιμέτωπο με σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα.

Η Δευτέρα θα είναι μια πολύ κρίσιμη ημέρα για τα δύο κόμματα, καθώς τα ποσοστά που θα λάβουν θα δείξουν και την επόμενη ημέρα σχετικά με τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Κεντροαριστερά.

Παρά το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί κοινό μυστικό, ότι το 2ο κόμμα είναι ο μεγάλος γρίφος των ευρωεκλογών και η μάχη αναμένεται να κριθεί στην κυριολεξία πάνω στην κάλπη.

Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης “όργωσαν” όλη την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, αλλά είναι ηλίου φαεινότερο ότι αδυνατούν να εμφανιστούν ως απάντηση στην ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι έρευνες κοινής γνώμης έδειξαν ότι τα ποσοστά των δύο κομμάτων κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης που είναι η ακρίβεια.

Η πικρή αυτή αλήθεια, έχει πολλές ερμηνείες, που συνδέονται με την αδυναμία τους να αρθρώσουν εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που θα δώσει απάντηση στα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Το αποτέλεσμα είναι να περιορίζονται σε έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό μεταξύ τους που όμως δεν αφορά τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας, η οποία έχει άλλες προτεραιότητες.

Πόθεν έσχες

Ωστόσο, το ποιος θα κερδίσει τη μάχη της 2ης θέσης έχει τη σημασία της από άποψη εντυπώσεων και το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι πόσο θα επηρεάσει, η δημοσιοποίηση της περιουσιακής κατάστασης του Στέφανου Κασσελάκη.

Η Ν.Δ. “σφυροκοπεί” ήδη τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας από τη μια λόγο για παραβίαση της νομοθεσίας και από την άλλη θέτοντας το ερώτημα “εάν διάγει τόσο πολυτελή βίο με δανεικά ή κάτι κρύβει”.

Έντονα επικριτικός ήταν και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αναρωτήθηκε πως “γίνεται να είσαι αξιόπιστος όταν έχεις βγάλει εκατομμύρια από offshore και φορολογικούς παραδείσους;”

Χαμηλός πήχης

Άλλη μια πικρή αλήθεια τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για το ΠΑΣΟΚ είναι ότι και τα δύο κόμματα έχουν χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών για το ποσοστό που θα λάβουν από την αυριανή κάλπη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης για παράδειγμα έχει σταματήσει να μιλάει ακόμη και για ένα ποσοστό άνω του 20%, που θα τον έκανε αντίπαλο δέος του πρωθυπουργού και αναφέρεται μόνον σε “ήττα της αλαζονείας του 41%”.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον Νίκο Ανδρουλάκη, που δείχνει παγιδευμένος ανάμεσα σε έναν εκσυγχρονιστικό και αριστερό λόγο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκφράσει ούτε τον έναν ούτε τον άλλο χώρο.

Το αποτέλεσμα είναι και τα δύο κόμματα να κινούνται σε δημοσκοπικό επίπεδο πέριξ του 14% και να μην μπορούν να εκφράσουν τον χώρο της Κεντροαριστεράς που ήταν κάποτε κυρίαρχος στην πολιτική ζωή της χώρας.

Η απεύθυνση

Ο Στέφανος Κασσελάκης, δείχνει να απευθύνεται σε ένα πιο απολιτίκ ακροατήριο, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να εκφράσει μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων, οι οποίοι είτε ανήκουν στην Αριστερά είτε στην Κεντροαριστερά.

Ακόμη και στελέχη της Κουμουνδούρου μιλούν ευθέως για τη “μετάλλαξη” του κόμματος και αφήνουν να εννοηθεί ότι εάν δεν υπάρξουν άλλες πρωτοβουλίες, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ξαναγίνει κόμμα εξουσίας.

Για τους περισσότερους άλλωστε, η πικρή αλήθεια είναι πώς ο κ. Κασσελάκης, δεν είναι αυτό που πρόβαλε όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή μπορεί να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη και να βάλει τέλος στη λογική του ενάμισι κόμματος.

Η χαμένη ευκαιρία

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν τον προβληματισμό τους, σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε τη μεγάλη ευκαιρία, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στα όρια της διάλυσης.

Το 11,84% των εθνικών εκλογών, σε συνδυασμό με την επικράτηση των υποψήφιων του ΠΑΣΟΚ σε δήμους όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, έκανε πολλούς να μιλούν για τη μεγάλη επιστροφή.

Τα γεγονότα όμως τους διέψευσαν, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μπόρεσε να πείσει ότι θα κάνει πράξη τον επαναπατρισμό των Κεντροαριστερών ψηφοφόρων και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέκτησε το δημοσκοπικό προβάδισμα.

Στο παρασκήνιο λέγεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν τα κατάφερε, λόγω της στάσης του κόμματος του στα νομοσχέδια για τα ομόφυλα ζευγάρια και τα μη κρατικά ΑΕΙ, αλλά και την απόφαση Λοβέρδου να κατέβει αυτόνομα στις ευρωεκλογές.

Η επόμενη ημέρα

Με βάση αυτά τα δεδομένα, γίνεται αντιληπτό ότι η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη και για τα δύο κόμματα, που είναι βέβαιο ότι θα έχουν μεγάλη απόσταση από τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στελέχη του χώρου, λένε με νόημα ότι “η πικρή αλήθεια είναι ότι εάν δεν εκκινήσουν οι διαδικασίες για ανασυγκρότηση του χώρου και τα δύο κόμματα θα συνεχίσουν τις χαμηλές εκλογικές τους πτήσεις”.

Υπ’ αυτή την έννοια, το ερώτημα είναι εάν θα ανοίξει ο διάλογος για ανασύνθεση του προοδευτικού πόλου, ή εάν οι κ.κ. Κασσελάκης και Ανδρουλάκης εγκλωβιστούν σε συνθήκες που θα δείχνουν ότι είναι μονόδρομος η ηγεμονία Μητσοτάκη.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ