Ειδήσεις
Κατάρ: Σε ξέλιξη διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Σε εξέλιξη φέρεται να είναι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κατάρ, όπως δημοσιεύουν οι Times of Israel.
Το Ισραήλ φέρεται να έχει υποβάλει πρόταση μέσω του Κατάρ και της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός έως και δύο μήνες, με αντάλλαγμα τη σταδιακή απελευθέρωση των υπόλοιπων 136 ομήρων στη Γάζα.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε ότι «οι προσπάθειες διαμεσολάβησης για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται», χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτονται περισσότερες λεπτομέρειες.
Αν και η πρόταση δεν αποδέχεται τις αιτιάσεις της Χαμάς για τερματισμό του πολέμου, φαίνεται ωστόσο ότι είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ αναφέρεται σε δίμηνη εκεχειρία από τις άλλες που μετρούσαν ημέρες, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό αμερικάνικο ιστότοπο Axios, ο οποίος επικαλείται δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Τι προβλέπει η πρόταση
Η πρόταση δεν συνεπάγεται τον τερματισμό του πολέμου, θα πρόκειται για δεύτερη ανακωχή, όπως εκείνη με διάρκεια μιας εβδομάδας που επέτρεψε την απελευθέρωση εκατό και πλέον ομήρων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 παλαιστινίων κρατούμενων.
Η πρόταση του Ισραήλ προβλέπει την επιστροφή των ομήρων στη ζωή και των πτωμάτων κατά φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα αφορά γυναίκες και τους άνδρες ηλικίας 60 ετών και άνω, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Axios.
Θα ακολουθήσουν οι γυναίκες που υπηρετούν στον στρατό, οι άνδρες ηλικίας κάτω των 60 που δεν ανήκουν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, κατόπιν οι άρρενες ισραηλινοί στρατιωτικοί και, στην τελευταία φάση, τα πτώματα.
Συνεννόηση Ισραήλ με Χαμάς – Τι δηλώνει ο Νετανιάχου
Στο πλαίσιο του σχεδίου, Ισραήλ και Χαμάς θα συνεννοηθούν εκ των προτέρων για τον αριθμό των παλαιστινίων κρατουμένων που θα αφήνονται ελεύθεροι για κάθε όμηρο ανά κατηγορία και κατόπιν για τα ονόματά τους, πάντα σύμφωνα με τον ιστότοπο.
Κατά τη διάρκεια συνάντησής του χθες με μέλη οικογενειών ομήρων, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε σε ισραηλινή «πρωτοβουλία», προσθέτοντας ωστόσο πως δεν είναι σε θέση να «αποκαλύψει λεπτομέρειες» για αυτή, σύμφωνα με τον Τύπο.
[banner id=”260948″]
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα6 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα6 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας5 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ανακοινώσεις3 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024
-
Αθλητισμός3 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων3 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ