Connect with us

Επιχειρήσεις

“Κατέρρευσε” ο τουρισμός λόγω της πανδημίας – Ανησυχία σε Ελλάδα και εξωτερικό

Published

on

Μια χρονιά “χαμένη” για τον τουρισμό ήταν χωρίς αμφιβολία η φετινή, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την εικόνα που επικρατεί στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό, με κύριο υπαίτιο την πανδημία του κορωνοϊού.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δεν δίστασε να εκφράσει την απογοήτευσή του σχετικά με τα φετινά δεδομένα στον τομέα του τουρισμού.

Ο ίδιος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κρίνει απαραίτητο να “ξαναχτιστεί” ο τομέας και πρότεινε τις εξής αναγκαίες ενέργειες: “Πρώτον, να μετριάσουμε τις κοινωνικό οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης. Δεύτερον, να οικοδομήσουμε την ανθεκτικότητα σε όλη την  τουριστική αλυσίδα. Τρίτον, να μεγιστοποιήσουμε τη χρήση της τεχνολογίας στον τουριστικό τομέα. Τέταρτο, να προωθήσουμε την βιωσιμότητα και την πράσινη ανάπτυξη. Πέμπτο, να ενισχύσουμε τις συνέργειες ώστε ο τουρισμός να υποστηρίξει περαιτέρω  τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης”. 

Κίνδυνος για 120 εκατ.  θέσεις εργασίας στον τουρισμό

Αναλύοντας πιο διεξοδικά τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό, ο κ. Γκουτέρες αναφέρει ότι τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν περισσότερο από το μισό και περίπου 300  δισεκατομμύρια δολάρια xάθηκαν στον τουριστικό τομέα.

Μάλιστα, συνολικά περίπου 120 εκατομμύρια απευθείας θέσεις εργασίας στον τουρισμό βρίσκονται σε κίνδυνο, με μεγάλο αριθμό αυτών να βρίσκονται στην άτυπη οικονομία, στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών και νέων ανθρώπων.

Ξεχωριστή μνεία κάνει στα μικρά νησιωτικά κράτη και το πόσο έχουν πληγεί από την κατάσταση αυτή: “Η κρίση αποτελεί ένα ισχυρό σοκ για τις αναπτυγμένες αλλά και τις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ιδιαίτερα για πολλά μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη και κράτη της Αφρικής.”

Απώλειες 15 δισ. ευρώ για τον τουρισμό στην Ελλάδα

Όσον αφορά τα ελληνικά δεδομένα, το “φως στο τούνελ” δεν φαίνεται να εμφανίζεται ακόμα, κάτι που ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί με το να ρίξει μια απλή ματιά στις τελευταίες ενημερώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και κατ’ επέκταση στα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε περιοχές της χώρας μας, μεταξύ αυτών και μεγάλα τουριστικά κέντρα, όπως η Μύκονος και η Χαλκιδική.

«Η σεζόν έχει τελειώσει, το λέω εδώ και δύο μήνες. Επιχειρείν με ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω δεν γίνεται. Ανοίξαμε, όπως και οι άλλες χώρες της Μεσογείου, γιατί θέλαμε και έπρεπε να είμαστε στον ανταγωνισμό, αλλά μιλάμε ουσιαστικά για μια χρονιά χαμένη», δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΕΑ, ο ίδιος έκανε λόγο για απώλειες 15 δισ. ευρώ, με βάση τα 18 δισ. έσοδα που καταγράφηκαν το 2019, κάτι που δεν μπορεί να καλυφθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

«Η μέση πληρότητα εξαμήνου για όλη τη χώρα δεν ξεπέρασε το 35% με τα μισά ξενοδοχεία κλειστά ενώ τον χειμώνα που μας πέρασε, η μέση πληρότητα εξαμήνου κυμαινόταν μεταξύ 50-60% συνολικά. Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για τεράστια πτώση και ότι έχουμε ένα χειμώνα μπροστά μας από όπου δεν θα υπάρχουν έσοδα», τόνισε και υπογράμμισε την ανάγκη για επιπλέον μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ