Κεντρικό Θέμα
«Καταλύτης» τα Τέμπη: Οι πολιτικές ανατροπές της τραγωδίας
Σε αχαρτογράφητα ύδατα εισήλθε η πολιτική ζωή λόγω της τραγωδίας των Τεμπών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους συσχετισμούς δυνάμεων ενόψει και της εκλογικής αναμέτρησης.
Το σοκ είναι τεράστιο, οι τάσεις που ήταν έως πρόσφατα κυρίαρχες στην κοινωνία δείχνουν να αλλάζουν και όλοι πλέον συμφωνούν ότι μιλάμε για ένα νέο και κυρίως απρόβλεπτο πολιτικό σκηνικό.
Μόνο τυχαία δεν ήταν η απόφαση του πρωθυπουργού να μεταθέσει το χρόνο των εκλογών, καθώς στην παρούσα φάση κυριαρχεί η οργή και ο θυμός, αλλά και οι ογκώδεις διαδηλώσεις με την απαίτηση για δικαιοσύνη.
“Γαλάζια” στελέχη υπογραμμίζουν την ανάγκη για αυτοσυγκράτηση, αλλά δεν κρύβουν τον προβληματισμό και την αγωνία τους για τις εξελίξεις που κυοφορούνται σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.
“Χρειαζόμαστε χρόνο”, έλεγε στον “Χτύπο” βουλευτής της Ν.Δ. και εξηγούσε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο, λόγω του ότι η κυβέρνηση καλείται να απολογηθεί για όσα δεν έκανε ή δεν πρόλαβε να κάνει.
Το κλίμα στην κοινωνία είναι αρνητικό και ο πρωθυπουργός καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες οι οποίες είναι αμφίβολο εάν θα αποδώσουν, όσο κυριαρχεί η άποψη ότι “στα Τέμπη συντελέστηκε ένα έγκλημα”. Με βάση αυτά τα δεδομένα, γίνεται αντιληπτό ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται πλέον μπροστά σε αδιέξοδο, που για να το ξεπεράσει απαιτούνται μεγάλες μάχες για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.
Σημαντικές απώλειες
Τα Τέμπη άλλωστε πυροδότησαν ένα μεγάλο αντικυβερνητικό κλίμα που δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο, με αποτέλεσμα να καταγράφονται σημαντικές απώλειες στην εκλογική επιρροή της Ν.Δ.
Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια μεγάλη πτώση της Ν.Δ. και το βέβαιο είναι ότι ουδείς είναι σε θέση να προεξοφλήσει εάν η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί έως τη στιγμή που θα στηθούν οι κάλπες.
Αδιευκρίνιστη ψήφος
Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει σοβαρή εναλλακτική πρόταση προκειμένου να βρουν διέξοδο, κοινωνικά στρώματα που αισθάνονται απογοήτευση με την κυβερνητική πολιτική.
Η απάντηση δεν είναι εύκολη καθώς από τις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον προκύπτει ότι οι απώλειες της Ν.Δ. καταφεύγουν για την ώρα στη λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφο και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή βέβαια είναι η τάση που επικρατεί στην παρούσα φάση, κάτι που σημαίνει ότι οι νέες έρευνες σε μεταγενέστερο χρόνο θα δείξουν προς τα που κινείται η ψήφος όσων έχουν εγκαταλείψει για την ώρα το κυβερνών κόμμα.
Οι νέες τάσεις
Ουδείς πλέον αμφισβητεί ότι τα Τέμπη είναι θρυαλλίδα εξελίξεων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε οριζόντια αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος και στη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο. Σύμφωνα με δημοσκόπους η κυρίαρχη τάση είναι αριστερόστροφη και μη κυβερνητική και ίσως έτσι να εξηγείται το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε είτε σταθερός είτε με μικρή πτώση στις πρώτες δημοσκοπήσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως θα παραμείνει πιστός στη γραμμή των χαμηλών τόνων και θα δώσει έμφαση σε ένα πειστικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα για τις μεταφορές και τον ΟΣΕ. Ζητούμενο είναι και η συμπεριφορά της νέας γενιάς που δείχνει να γίνεται όλο και πιο ριζοσπαστική, ενώ η αμφισβήτηση δεν πάει στα “δεξιά” του συστήματος με αποτέλεσμα να μην κερδίζουν σχήματα όπως η Ελληνική Λύση.
Θετικό αφήγημα
“Γαλάζιοι” βουλευτές τονίζουν ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει με ένα θετικό αφήγημα το προσεχές διάστημα προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι είναι σε θέση να αλλάξει το κλίμα.
Η διαχείριση της κρίσης, θα απαιτήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς, με στόχο την αναζήτηση της αλήθειας και τον εντοπισμό των πραγματικών ενόχων όσο ψηλά και αν βρίσκονται.
Το προσεχές διάστημα η κυβερνητική στρατηγική θα επικεντρωθεί:
-στην ανακατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου,
-την εμπέδωση της ασφάλειας του επιβατηγού κοινού και
-την εγκατάσταση του συστήματος τηλεδιοίκησης, που εξελίχθηκε δυστυχώς σε ένα σύγχρονο “γεφύρι της Άρτας”.
Πρόκειται όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς για ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο όμως είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, καθώς απαιτεί γενναίες πρωτοβουλίες που η κυβέρνηση ίσως δεν προλαβαίνει να κάνει πράξη.
Οι εκλογές
Υπ’ αυτό το πρίσμα, η έννοια του πραγματικού και όχι του πολιτικού χρόνου έχει τεράστια σημασία και το ορόσημο της 21ης Μαΐου για τις εκλογές ίσως και να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Οι τάσεις έχουν αλλάξει, η Ν.Δ. δεν έχει τη δυναμική που είχε και μόνο τυχαία δεν είναι τα σενάρια, οι πρώτες εκλογές να γίνουν στις 2 Ιουλίου, όταν θα εξαντληθεί η συνταγματική θητεία της κυβέρνησης.
Το σενάριο επισήμως δεν “παίζει”, λόγω του ότι οι εκλογές θα γίνουν εν μέσω τουριστικής περιόδου, αλλά καθιστά σαφές ότι τίποτα δεν είναι πλέον το ίδιο.
Η αυτοδυναμία
Τα έως τώρα δεδομένα, μετά και τη δημοσκοπική υποχώρηση της Ν.Δ. κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%, δείχνει ότι πολύ δύσκολα μπορεί να υλοποιηθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας ακόμη και στις δεύτερες εκλογές. Εάν οι σημερινές τάσεις επιβεβαιωθούν και στη συνέχεια, θα αλλάξει και ο πολιτικός λόγος της Ν.Δ., καθώς ο πρωθυπουργός θα χρειαστεί νέο αφήγημα για τις συμμαχίες και τη διακυβέρνηση της χώρας.
Σ’ αυτή την περίπτωση, το ζητούμενο είναι εάν η Ν.Δ. θα καταφέρει να πάρει την πρωτιά στην κάλπη της απλής αναλογικής, προκειμένου να είναι σε θέση να επιβάλει τους δικούς της όρους στην συγκυβέρνηση.